Το ότι «τρώτε για δύο» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε διπλάσια ποσότητα από το κανονικό.

Αυτό που πραγματικά σημαίνει είναι ότι πρέπει να τρώτε όχι μόνο για να υποστηρίξετε τις δικές σας διατροφικές ανάγκες, αλλά και τις διατροφικές ανάγκες του μωρού σας.

Διαβάστε επίσης: Μαμά: Ποια διατροφή να ακολουθήσετε για γερή μνήμη

Σίγουρα μπορείτε να τρώτε μερικές επιπλέον θερμίδες κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου. Ωστόσο, θα θέλετε να τις «ξοδέψετε» με σύνεση.

Αυτές οι επιπλέον θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως η γλυκοπατάτες.

Τα οφέλη της γλυκοπατάτας

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν βήτα-καροτίνη, μια φυτική χρωστική ουσία που τους δίνει τη λαμπερή-πορτοκαλί απόχρωση τους.

Η βήτα-καροτίνη χρησιμοποιείται από το σώμα για να παράγει βιταμίνη Α, ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν φλεγμονή.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας για να έχετε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι το κλειδί για τη διατήρηση υγιών βλεννογόνων, ειδικά στα τοιχώματα του εντέρου.

Το έντερο είναι το σημείο το οποίο εκτίθεται σε πολλά πιθανά παθογόνα που προκαλούν ασθένειες. Ως εκ τούτου, ένα υγιές έντερο είναι ένα σημαντικό μέρος ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α αυξάνει τη φλεγμονή του εντέρου και μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να ανταποκρίνεται σωστά σε πιθανές απειλές.

Επιπλέον, περισσότερη βιταμίνη Α απαιτείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της διατήρησης των ιστών του εμβρύου.

Όμως, πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με την ποσότητα που λαμβάνετε από ορισμένες πηγές τροφίμων, όπως το γάλα, τα αυγά και το συκώτι, καθώς η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α από αυτές μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα για το έμβρυο.

Ωστόσο, η προβιταμίνη Α, μια μορφή της βιταμίνης Α που βρίσκεται στις γλυκοπατάτες δεν φαίνεται να ενέχει κινδύνους για το μωρό.