Το ότι «τρώτε για δύο» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε διπλάσια ποσότητα από το κανονικό. Αυτό που πραγματικά σημαίνει είναι ότι πρέπει να τρώτε όχι μόνο για να υποστηρίξετε τις δικές σας διατροφικές ανάγκες, αλλά και τις διατροφικές ανάγκες του μωρού σας.

Σίγουρα μπορείτε να τρώτε μερικές επιπλέον θερμίδες κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου. Ωστόσο, θα θέλετε να τις «ξοδέψετε» με σύνεση. Αυτές οι επιπλέον θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως η γλυκοπατάτες.

Διαβάστε επίσης: Μεσογειακή διατροφή και εγκυμοσύνη: Γιατί την προτείνουν οι καρδιολόγοι

Η πρόσληψη περισσότερων θρεπτικών συστατικών με τις σωστές τροφές εξασφαλίζει τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό σας μια υγιή και ευτυχισμένη εγκυμοσύνη.

Η διατροφική αξία της γλυκοπατατάτας

Όταν πρόκειται για καλή διατροφή, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με τις γλυκοπατάτες. Είναι χαμηλές σε θερμίδες, χωρίς λιπαρά, πλούσιες σε φυτικές ίνες και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α.

Μια μέτρια ψημένη γλυκοπατάτα με τη φλούδα έχει:

  • 103 θερμίδες
  • 2 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 24 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 4 γραμμάρια φυτικών ινών

Η γλυκοπατάτα καλύπτει επίσης περισσότερο από το 10% της ημερήσιας αξίας σε κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, βιταμίνη C, νιασίνη, θειαμίνη και βιταμίνη Β6.

Ο πολύχρωμος κόνδυλος περιέχει επίσης μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για μια υγιή εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος, του σιδήρου και του ασβεστίου, αν και λιγότερο από το 10 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας.

Γλυκοπατάτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η γλυκοπατάτες είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστες. Μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στο διατροφικό πρόγραμμα της εγκυμοσύνης σας. Απολαύστε τις γλυκοπατάτες σκέτες ως υγιεινό σνακ ανάμεσα στα γεύματα ή ως συνοδευτικό.

Αλλά αυτό για το οποίο είναι περισσότερο γνωστή η γλυκοπατάτα είναι η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Α. Συναντάται υπό τη μορφή β-καροτίνης, καλύπτοντας το 730% ημερήσιας αξίας. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Όμως, πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με την ποσότητα που λαμβάνετε από ορισμένες πηγές τροφίμων.

Η προσχηματισμένη βιταμίνη Α από τρόφιμα όπως το γάλα, τα αυγά και το συκώτι, καθώς και τα συμπληρώματα, μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα σας και να οδηγήσει σε τοξικότητα όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες.

Βέβαια, η προβιταμίνη Α, η οποία είναι η μορφή της βιταμίνης Α που βρίσκεται στις γλυκοπατάτες δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό καθιστά τις γλυκοπατάτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια καλή επιλογή για να λαμβάνετε κάποια από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.