Στο σπίτι, στο σούπερ μάρκετ, στο πάρκο ή σε ένα πάρτι γενεθλίων, μια ερώτηση του παιδιού σας από εκεί που δεν το περιμένετε, μπορεί να σας προκαλέσει γέλιο ή και αμηχανία. Ως προς τη σεξουαλικότητα, πολλές φορές δεν είμαστε προετοιμασμένοι να ακούσουμε απ’ το παιδί απορίες, με αποτέλεσμα να απαντάμε με… μη φυσιολογικό τρόπο.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ωστόσο είναι σημαντική και αποτελεί ένα απαραίτητο κομμάτι της εκπαίδευσης ενός παιδιού. Καλό είναι λοιπόν, αντί η κάθε ερώτηση του παιδιού μας να μας εκπλήσσει, να έχουμε τη σωστή τεκμηριωμένη απάντηση κατά νου, προσαρμοσμένη φυσικά στο επίπεδο κατανόησής του.

3 κοινά ερωτήματα των παιδιών και οι απαντήσεις τους

 

 

Διαβάστε επίσης: Θυμός: Για να σας ακούσει το παιδί, ηρεμήστε

#1 «Πώς μπαίνουν τα μωρά στην κοιλιά της μαμάς»;

Εάν στο ευρύτερο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον υπάρχει μια εγκυμονούσα ή το παιδί σας περιμένει αδερφάκι, η ερώτηση αυτή, αργά ή γρήγορα, θα προκύψει. Καλό είναι να μην καταφεύγετε σε ψέματα, αλλά να λέτε τα πράγματα με το όνομά τους.

Εάν το παιδί σας είναι 2 ή 3 ετών, μπορείτε να του εξηγήσετε ότι η μαμά έχει ένα ωάριο στην κοιλιά της και ότι ο μπαμπάς έχει ειδικά κύτταρα που ονομάζονται σπερματοζωάρια. Όταν αυτά τα δυο ενωθούν, δημιουργείται μια νέα ζωή.

Εάν το παιδί  σας είναι μεγαλύτερο, μιλήστε του για τα διαφορετικά γεννητικά όργανα των δύο φύλων και για την οικειότητα που έχει ένα ζευγάρι να μοιράζεται μια ερωτική στιγμή κατά την οποία τα όργανα αυτά έρχονται σε επαφή για να δώσουν ζωή σε ένα μωράκι.

#2 «Πώς βγαίνουν τα μωρά από τις κοιλιές των μαμάδων»;

Εάν το παιδί σας είναι 2- 3 ετών, μιλήστε του για τον κολπικό τοκετό και την καισαρική τομή χωρίς λεπτομέρειες.

Για παιδιά άνω των 4 ετών, είναι καλό να περιγράψετε τη διαφορά μεταξύ των δύο διαδικασιών και ποια μέρη του σώματος εμπλέκονται σε καθεμία.

#3 «Τι είναι το σεξ»;

Τα παιδιά πλέον, μέσω της τηλεόρασης αλλά κυρίως της τεχνολογίας, μπορεί να ακούσουν αυτή τη λέξη ή και να δουν κάποια ερωτική σκηνή.

Σε αυτή τη περίπτωση είναι προτιμότερο να συνεχίσετε τη συζήτηση ρωτώντας το παιδί: «Εσύ, τι νομίζεις ότι είναι»;

Μόλις καταλάβετε το επίπεδο γνώσης και κατανόησης του παιδιού, εξηγήστε του ότι αυτή είναι μια οικεία, ερωτική συνεύρεση μεταξύ ενηλίκων. Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο από 7 ετών, μπορείτε να μιλήσετε για την επαφή αυτή περαιτέρω και για θέματα όπως η οικειότητα, η ιδιωτικότητα, η αμοιβαία συναίνεση.

Συμβουλές για να απαντάτε κατάλληλα σε κάθε ερώτημα του παιδιού περί σεξουαλικότητας

Για να ευνοηθεί η επικοινωνία με το παιδί σας και να του λυθούν οι απορίες με σωστό τρόπο:

  • Μη γελάτε ή κοροϊδεύετε τις ερωτήσεις του παιδιού, όσο αστείες κι αν σας ακούγονται. Το παιδί είναι ωφέλιμο να μην αισθανθεί αμηχανία ή ότι δεν το παίρνετε στα σοβαρά.
  • Απαντήστε με ειλικρίνεια, απλά και σύντομα λόγια.
  • Προσαρμόστε τις απαντήσεις σας στην ηλικία του παιδιού σας.
  • Μιλήστε φυσιολογικά. Δεν είναι κακό να μιλάτε για τέτοια θέματα με το παιδί σας. Αντιθέτως. Ανταποκρίνεστε στη φυσική περιέργειά του καθώς μεγαλώνει και συμβάλλετε στην υγιή σεξουαλική του ανάπτυξη.
  • Ιδανικά, ολοκληρώνετε πάντα τη συζήτηση με μια ερώτηση: «Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι περισσότερο»; ή «Απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματά σου»;
  • Δώστε προσοχή στη συζήτηση και αξιολογήστε τις χειρονομίες του παιδιού για να βεβαιωθείτε εάν καταλαβαίνει ή εάν θέλει να σας ρωτήσει και κάτι άλλο.
  • Προετοιμαστείτε για τα «επόμενα κεφάλαια». Τα παιδιά κάνουν συχνά ερωτήσεις, αναλογίζονται τις απαντήσεις, ερευνούν μαζί με άλλα παιδιά, παρατηρούν και μετά επιστρέφουν με περισσότερες…