Αν η τελευταία μάχη της ημέρας με το παιδί σας δεν είναι να το κάνετε να κοιμηθεί —είναι σίγουρα να το κάνετε να βουρτσίσει τα δόντια του. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε αυτό το μερικές φορές όχι και τόσο απλό έργο θα μπορούσε να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει την ικανότητα της επιμονής, λέει μια νέα έρευνα.

Για να καταλάβετε τι μπορεί να διδάξει το βούρτσισμα των δοντιών τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί σας σχετικά με την επιμονή, οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς μιλούσαν στα 3χρονα παιδιά τους. Το μεγάλο εύρημα;

Διαβάστε επίσης: Mπερδεμένα μαλλιά; Να πως δε θα το πονέσετε

Ένας μικρός έπαινος σημαίνει ότι το παιδί σας είναι πιθανό να βουρτσίζει τα δόντια του περισσότερο. Και αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να μάθουν την επιμονή, διαπίστωσαν.

Γιατί η επιμονή είναι σημαντική

«Η επιμονή στην πρώιμη παιδική ηλικία έχει επιδράσεις σε πολλά αποτελέσματα της ζωής, από το τι μαθαίνουν τα παιδιά μέχρι το αν διατηρούν φιλίες ή επιτυγχάνουν τους στόχους τους», δήλωσε η Julia Leonard, PhD, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

«Είναι μια πολύ σημαντική ικανότητα για τα παιδιά να αναπτυχθούν. Η Leonard διεξήγαγε την έρευνα με την Allyson Mackey, PhD, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Δημοσιεύτηκε στο Child Development.

Η Mackey έχει συνήθως πολλούς γονείς και παιδιά στο εργαστήριό της. Αλλά ήθελε μια ματιά στα παρασκήνια των αλληλεπιδράσεων που συμβαίνουν στο σπίτι.  Γι αυτό κατέγραψε 81 οικογένειες στα σπίτια τους για 16 συνεχόμενες ημέρες.

Ο έπαινος ενθαρρύνει την επιμονή

Γιατί όμως η Leonard και η Mackey επέλεξαν το βούρτσισμα των δοντιών; Επειδή δεν είναι ακριβώς συνήθεια για ένα μικρό παιδί. «Επιλέξαμε μια εργασία που δεν εξαρτάται από τις γνωστικές ικανότητες. Θέλαμε να εξετάσουμε μόνο τη μεταβλητότητα στην επιμονή και όχι τη μεταβλητότητα στην ικανότητα ή το ενδιαφέρον», εξηγεί η Mackey.

«Αν κοιτάζαμε πώς τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν ή να παίζουν ένα μουσικό όργανο, άλλοι παράγοντες μπορεί να είχαν περισσότερη σημασία», προσθέτει. «Αλλά πιστεύουμε ότι η θετική κοινωνική ανατροφοδότηση είναι πιθανό να προωθήσει την επιμονή σε πολλούς τομείς».

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η συμπεριφορά των γονέων είχε σημασία όσον αφορά τη διάρκεια του βουρτσίσματος των παιδιών. Όταν οι γονείς χρησιμοποιούσαν ενθαρρυντικές δηλώσεις, αντί να υποδείξουν πώς να κάνει την εργασία (ή για να υπενθυμίσουν στο παιδί να συνεχίσει), τα παιδιά βούρτσιζαν τα δόντια τους για περισσότερη ώρα.

Άλλοι παράγοντες που μπήκαν στο παιχνίδι όσον αφορά τη διάρκεια του βουρτσίσματος των παιδιών ήταν το επίπεδο άγχους του γονέα, η διάθεση του παιδιού και πόσο κοιμήθηκε το παιδί το προηγούμενο βράδυ.

Αλλά αυτά έπαιξαν λιγότερο ρόλο από το πώς μιλούσαν οι γονείς στα παιδιά όσον αφορά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Η Mackey σημείωσε ότι ορισμένα παιδιά θα επιμείνουν περισσότερο εάν κοιμήθηκαν καλά ή αν έχουν καλή διάθεση.

Άλλες συμπεριφορές, όπως η μοντελοποίηση του καλού βουρτσίσματος ή η τήρηση μιας ρουτίνας πριν τον ύπνο, μπορεί επίσης να έχουν σημασία, υπογραμμίζει. Καθορίστε πιο εξατομικευμένες παρεμβάσεις, καθώς όλα τα παιδιά μπορεί να μην ανταποκρίνονται στον έπαινο με τον ίδιο τρόπο.