Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η μουσική διεγείρει θετικά τα μωρά, ακόμη και πριν τη γέννησή τους.

Η εκμάθηση της μουσικής και η ανάπτυξη της γλώσσας λειτουργούν μέσω παρόμοιων μηχανισμών στη βρεφική ηλικία. Τα επίπεδα εγκεφαλικής δραστηριότητας αυξάνονται στις περιοχές που σχετίζονται με την ομιλία στα μωρά που εκτίθενται σε μουσικά μοτίβα και κατά συνέπεια η έναρξη της ομιλίας μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα.

 

 

Διαβάστε επίσης: Μουσική: Ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια κάθε γονιού

Πώς η μουσική ωφελεί μωρά και μεγαλύτερα παιδιά

Τραγουδώντας στο μωρό σας, επιτυγχάνετε μια πλούσια αλληλεπίδραση μαζί του και δίνετε νόημα στις λέξεις, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το μωρό, μέσω των παιδικών τραγουδιών, αρχίζει να συσχετίζει τους ήχους με αντικείμενα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι λογοθεραπευτές χρησιμοποιούν τη μουσική ως μέσο θεραπείας σε παιδιά με προβλήματα ανάπτυξης της γλώσσας.

Ομοίως, η μουσική είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και πολύτιμο εργαλείο στη θεραπεία διαταραχών όπως η δυσλεξία και ο αυτισμός, βοηθώντας στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων των παιδιών σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξής τους.

Πώς η μουσική βοηθά τα μωρά να μιλήσουν νωρίτερα

Όπως προείπαμε, μέσω των στίχων ενός τραγουδιού, ένα μωρό αρχίζει να γνωρίζει τον κόσμο γύρω του αλληλοεπιδρώντας με τους γονείς του και κάνοντας συσχετισμούς.

Σε μια συνέντευξη, ο Benjy Montoya, ο μουσικός και δημιουργικός διευθυντής του Baby Radio, ενός σταθμού του οποίου τα προγράμματα είναι σχεδιασμένα ειδικά για μικρά παιδιά εξηγεί ότι «Η μουσική είναι ένα κανάλι που μας συνδέει με τα συναισθήματα του παιδιού».

Τα παιδικά τραγούδια, τα οποία είναι σύντομα και πλούσια σε φράσεις με ομοιοκαταληξία και επαναλήψεις, επιτρέπουν στα μωρά να θέσουν τα θεμέλια για να κατανοήσουν και να αναπτύξουν τη γλώσσα. Τα μωρά μιμούνται τους μουσικούς ήχους και επαναλαμβάνοντας έναν ήχο ξανά και ξανά αρχίζουν να χτίζουν τη γλώσσα διαισθητικά.

Εκτός από το ότι βοηθά τα μωρά να μάθουν να μιλάνε, η μουσική συμβάλλει στην εγκεφαλική και πνευματική τους ανάπτυξη. Διεγείρει τη δημιουργικότητα μικρών και μεγάλων παιδιών και βελτιώνει τη μνήμη τους. Επιπλέον, μειώνει κάθε άγχος που μπορεί να υπάρχει.

Τέλος, η ακρόαση μουσικής συμβάλλει στη νευρολογική ανάπτυξη των μωρών. Ο εγκέφαλός τους ενεργοποιείται με διαφορετικούς τρόπους όταν ακούν ήχους και όλη αυτή η νευρολογική δραστηριότητα σχηματίζει νέες συνδέσεις που ενισχύουν τη γνωστική ανάπτυξη, καθώς και τις κινητικές και γλωσσικές δεξιότητες ενός μωρού.