Ενας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς μας όσον αφορά στην όψη μας είναι συχνά το πρήξιμο ή αλλιώς οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια.

Πρόκειται για ένα ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό το οποίο κάνει το βλέμμα μας να φαίνεται κουρασμένο.

Οι ένοχοι είναι τόσο απλοί που ίσως δεν πάει το μυαλό μας. Ενα ξενύχτι, μία αλλεργία ή ακόμα και ένα πολύ αλμυρό φαγητό προκαλούν το παροδικό αυτό φαινόμενο λόγω της κατακράτησης υγρών.

Διαβάστε επίσης: Ραγάδες: Πώς θα τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία

Ωστόσο αν το πρήξιμο είναι μόνιμο, τότε πιθανώς φταίει η αποθήκευση λίπους στην περιοχή, κάτι που οφείλεται συνήθως σε κληρονομικούς παράγοντες.

 

«Σακούλες»: Ποιοι είναι οι μέθοδοι καταπολέμησης

Χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Στις επαγγελματικές που εφαρμόζονται από δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς, όπως τα fillers, laser, και το microneedling. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν εκείνες που μπορούμε οι ίδιες να ακολουθήσουμε με απλά βήματα. Βέβαια αυτές οι μέθοδοι αντιμετωπίζουν και μειώνουν εντυπωσιακά το σύμπτωμα όταν αυτό είναι παροδικό. Ας δούμε αναλυτικά ποιές είναι αυτές.

 

*Κρυοθεραπεία

Το κρύο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και οξυγονώνει τα κύτταρα, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι μεταβολικές λειτουργίες τους. Παράλληλα το δέρμα γίνεται πιο σφριγηλό ενώ τα σημάδια κούρασης μειώνονται σημαντικά. Κρυοθεραπεία μπορούμε να κάνουμε με δυο παγάκια, με eye patches ή με ένα gua sha (που έχουμε τοποθετήσει προηγουμένως στην κατάψυξη για να παγώσει). Ωστόσο το νέο trend είναι τα Facial Globes, οι ράβδοι που η μία άκρη τους έχει το σχήμα σφαίρας. Είναι ένα εργαλείο για μασάζ συνήθως από γυαλί για να παγώνει γρήγορα στο ψυγείο που μεταξύ άλλων περιορίζει τα σημάδια κούρασης και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος.

*Ρετινοειδή

Ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου με αποτέλεσμα να συσφίγγουν την περιοχή και να βελτιώνουν την πυκνότητα του δέρματος.

*Skincare ρουτίνα

Κάθε βράδυ αφαιρούμε το μακιγιάζ και καθαρίζουμε σχολαστικά το πρόσωπο και τα μάτια μας. Κι αυτό γιατί τα υπολείμματα μάσκαρα ή σκιών μπορεί να προκαλούν ή να εντείνουν το πρήξιμο.

*Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Αν μπορούμε, μειώνουμε την πρόσληψη σε αλάτι, προκειμένου να καταπολεμήσουμε την κατακράτηση υγρών. Επιπλέον, κοιμόμαστε περισσότερο, γιατί οι «σακούλες» ενδέχεται να είναι σημάδι αϋπνίας ή κακής ποιότητας ύπνου. Τέλος, και οι στρεσογόνοι παράγοντες αποδεικνύονται ένοχοι.

*Εξειδικευμένες κρέμες ματιών

Οι συνθέσεις με υψηλή συγκέντρωση καφεϊνης και πεπτιδίων συμβάλλουν στη μείωση του πρηξίματος και των μαύρων κύκλων.