Τα χαμόγελα είναι τα πρώτα δομικά στοιχεία των θερμών, στοργικών και ανταποδοτικών σχέσεων. Αυτές οι σχέσεις είναι θεμελιώδεις για την ανάπτυξη του μωρού σας. Μέσα από αυτές τις σχέσεις, τα μωρά και τα παιδιά μαθαίνουν πώς να σκέφτονται, να κατανοούν, να επικοινωνούν και να δείχνουν συναισθήματα.

Στην πραγματικότητα, το να χαρίζει και να δέχεται χαμόγελα είναι τα πρώτα βήματα που κάνει το παιδί σας για να μάθει πώς να είναι κοινωνικό και να έχει καλές σχέσεις. Το να χαμογελάτε στο μωρό σας είναι σπουδαίο για την πρώιμη σχέση σας με το μωρό σας. Σας βοηθάει να δεθείτε με το μωρό σας και βοηθάει το μωρό σας να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά.

Διαβάστε επίσης: Η τρίλεπτη δραστηριότητα που θα σας δέσει με το μωρό σας

Επίσης, όταν το μωρό σας παίρνει πολλά χαμόγελα, αυτό λέει στο μωρό σας πολλά για τον κόσμο – ότι είναι ένα ασφαλές μέρος όπου οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι και φιλικοί και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του.

Η επιστήμη του χαμόγελου

Το χαμόγελο και το συνοφρύωμα είναι ο πρώτος τρόπος με τον οποίο το μωρό σας σχετίζεται μαζί σας.

Όταν εσείς και το μωρό σας χαμογελάτε μεταξύ σας, απελευθερώνονται χημικές ουσίες στο σώμα σας που σας κάνουν να αισθάνεστε και οι δύο χαρούμενοι και ασφαλείς. Από την άλλη πλευρά, αν ένα μωρό νιώθει ανασφάλεια ή άγχος, υπάρχει αύξηση των ορμονών του στρες στο σώμα του μωρού.

Διαφορετικές χημικές ουσίες αλληλεπιδρούν με το νευρικό σύστημα του μωρού με διαφορετικούς τρόπους. Παίζουν και ρόλο στο πώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται ο εγκέφαλος. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες μπορεί να επηρεάσουν τη μάθηση του μωρού. Μπορούν ακόμη και επηρεάσουν τη συνολική ανάπτυξη και την ευεξία του.

Κανένα χαμόγελο δεν πάει χαμένο

Αξίζει να θυμάστε ότι ένα απλό χαμόγελο είναι ένα δομικό στοιχείο για τη σχέση σας με το μωρό σας. Το πρόσωπό σας είναι το σημείο στο οποίο το μωρό σας αναζητά καθησυχαστικές, παρηγορητικές απαντήσεις και προσοχή.

Όσο πιο συχνά χαμογελάτε στο μωρό σας, τόσο το καλύτερο. Έτσι, όποτε βλέπετε το μωρό σας να παρακολουθεί το πρόσωπό σας, ένα χαμόγελο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να του πείτε ότι το παρατηρείτε, το εκτιμάτε, το αγαπάτε και το εκτιμάτε.