Αν και γονείς τους, πόσο καλά γνωρίζουμε άραγε τα παιδία μας; Σίγουρα ως ένα μεγάλο βαθμό, ξέρουμε το χαρακτήρα τους, τις προτιμήσεις τους, τα ταλέντα και τις αδυναμίες τους. Συχνά ωστόσο, μας εκπλήσσουν με τις πράξεις και τα λόγια τους. Άλλοτε πάλι μπορεί να απομακρύνονται κι εμείς να αισθανόμαστε ξένοι.

Όλα αυτά μας δείχνουν πως το παιδί μας και η σχέση μας μαζί του έχουν πάντοτε περιθώρια ανακάλυψης και βελτίωσης. Για να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί μας, καταρχάς θα πρέπει όμως να κατανοήσουμε τι αυτό περιλαμβάνει.

Τι σημαίνει «γνωρίζω καλύτερα το παιδί μου»

 

Διαβάστε επίσης: Στην κουζίνα με τα παιδιά: Πώς θα μαγειρέψουμε εύκολα όλοι μαζί

Πολλές φορές, τα ακαδημαϊκά αποτελέσματα συγχέονται λανθασμένα με τις ικανότητες και τις προτιμήσεις των παιδιών. Με βάση αυτά, ένας γονιός μπορεί να καθοδηγήσει αναλόγως το παιδί του, επιλέγοντας για παράδειγμα αντίστοιχες εξωσχολικές δραστηριότητες. Αυτή η παγίδα στην οποία ο καθένας θα μπορούσε να πέσει έχει πολλές φορές σαν αποτέλεσμα, το παιδί να μην ευχαριστιέται εκείνο με το οποίο ασχολείται.

«Γνωρίζω καλύτερα το παιδί μου» σημαίνει έχω το μυαλό μου ανοιχτό για να το ανακαλύψω, να εντοπίσω τις ανάγκες του και να μπορέσω να το βοηθήσω σε όλα τα επίπεδα αφού πρώτα και πάνω απ’ όλα, το έχω αποδεχθεί και το έχω αγκαλιάσει ακριβώς όπως (και για αυτό που) είναι.

Συμβουλές για να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί μας

Ως γονείς, είναι σημαντικό να:

Είστε αντικειμενικοί.

Το παιδί σας δεν είναι… εσείς. Είναι μια ανεξάρτητη προσωπικότητα και θα πρέπει να το δείτε όπως ακριβώς είναι και όχι όπως θα θέλατε να είναι. Κάντε λοιπόν μια «παύση» και παρατηρήστε το παιδί σας προσεκτικά, απαλλαγμένοι από κάθε είδους προκατάληψη.

Αναγνωρίσετε πως το παιδί έχει, όπως εμείς, αρετές και ελαττώματα.

Το παιδί σας, δεν είναι τέλειο. Όπως και κανένας άνθρωπος δε μπορεί να είναι. Απελευθερωθείτε από το άγχος μιας άπιαστης τελειότητας και είναι βέβαιο πως εκείνο μα και εσείς θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα.

Ενδιαφερθείτε για τα χόμπι του.

Εκείνα που αρέσουν στο παιδί σας, ίσως να μην αρέσουν σε εσάς. Είναι καλό ωστόσο να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας για τα χόμπι του παιδιού σας και να είστε δίπλα του και σε αυτά.

Κάνετε φιλικές ερωτήσεις στο παιδί.

Αποφύγετε να κάνετε κηρύγματα. Με μια προσέγγιση πιο φιλική προς το παιδί σας συμβάλλετε στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ σας και η όλη «έρευνα» για τις προτιμήσεις, τις απόψεις και τις προθέσεις του παιδιού σας, διευκολύνεται.

Παίζετε μαζί του.

Σπουδαία πράγματα μπορούν να επιτευχθούν μέσω του παιχνιδιού. Το παιχνίδι μας επιτρέπει να συνδεθούμε, να χτίσουμε την εμπιστοσύνη στη σχέση μας με το παιδί μας και να δούμε το καθετί σε ένα διαφορετικό, πιο ανάλαφρο και συνάμα πιο ουσιαστικό πλαίσιο.

Αφήνετε το παιδί να ρισκάρει.

Το ρίσκο εμπεριέχει και τα λάθη, μέσα από τα οποία το παιδί μαθαίνει, εξελίσσεται, καταφέρνει να διαχειρίζεται τα αρνητικά του συναισθήματα και ξανατολμά πιο δυνατό και με μεγαλύτερη από πριν,  γνώση.

Αφήνετε το παιδί να αναλάβει ευθύνες.

Μη φοβάστε να δώσετε στο παιδί σας ευθύνες, ανάλογα βέβαια με την ηλικία του.

Με αυτόν τον τρόπο, θα διαπιστώσετε πολλά ενδεχομένως άγνωστα σε εσάς στοιχεία της προσωπικότητάς του και παράλληλα θα ενθαρρύνετε την καλλιέργεια σημαντικών δεξιοτήτων ζωής, όπως η υπευθυνότητα.

Σεβαστείτε τις ευαίσθητες αναπτυξιακές περιόδους του παιδιού.

Τέλος, είναι σημαντικό να σεβόμαστε τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα του παιδιού μας, ειδικά σε δύσκολες για εκείνα αναπτυξιακές περιόδους όπως η εφηβεία, ώστε η σχέση μας με εκείνο να παραμείνει, όπως και να έχει, αλώβητη και ισχυρή.