Αν είστε έγκυος και το κρυολόγημα σας ταλαιπωρεί αλλά δεν τολμάτε να βήξετε γιατί φοβάστε μήπως ανησυχήσετε το μωρό σας, καλό θα ήταν να γνωρίζετε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατάτε το βήχα και το φτέρνισμα μέσα σας…

 

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Πώς βιώνει τη θλίψη της μαμάς του μέσα στην κοιλίτσα της

Αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πολλές αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές οι αλλαγές επεκτείνονται και στο ανοσοποιητικό της σύστημα, του οποίου πλέον η κύρια αποστολή είναι η προστασία του μωρού μέσα στην κοιλίτσα της μαμάς του από κάθε είδους απειλές. Ως εκ τούτου, μια μαμά που περιμένει το μωρό της, είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε μικρόβια και ιούς.

Εάν αισθάνεστε επομένως ότι αρρωσταίνετε πιο συχνά τώρα που είστε έγκυος, μην ανησυχείτε διότι είναι φυσιολογικό. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να είστε κοντά στον γιατρό σας ο οποίος αναλόγως θα σας καθοδηγεί.

Τι βιώνουν τα μωρά όταν η μαμά τους εκδηλώνει συμπτώματα κρυολογήματος

Πολλές μητέρες ανησυχούν μήπως βήχοντας βλάπτουν το μωρό μέσα στην κοιλίτσα τους. Οι δονήσεις ωστόσο που νιώθουν τα μωρά όταν βήχουν οι μητέρες τους είναι κάτι για το οποίο είναι καλά προετοιμασμένα.

Όταν βήχετε, το μωρό σας αισθάνεται μια ελαφριά δόνηση και ως απάντηση σε αυτό, ελαφρώς κινείται. Αυτό δε συμβαίνει ούτε από φόβο, ούτε από πόνο. Είναι απλώς ένα αντανακλαστικό που προκαλείται από το περιβάλλον του.

Συμβαίνει το ίδιο και όταν οι μητέρες φτερνίζονται απότομα;

Αυτό που συμβαίνει κατά το φτέρνισμα είναι ότι ο «χώρος τους» συρρικνώνεται λίγο και μετά επεκτείνεται ξανά αμέσως. Αυτό δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για το μωρό, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η φύση είναι σοφή και τόσο η μητέρα όσο και το παιδί είναι τέλεια προετοιμασμένα και για τους εννέα μήνες που περνούν μαζί.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες καταστάσεις- συναισθήματα που πράγματι θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μωράκι σας δυσμενώς ενώ μεγαλώνει στην κοιλίτσα σας. Μερικά παραδείγματα είναι το άγχος, η θλίψη και η ανησυχία. Τέτοιου είδους συναισθήματα προκαλούν ορμονικές αλλαγές και θλίβουν και το μωρό σας.

*Συμπερασματικά, μια έγκυος μητέρα δεν προκαλεί κανένα κακό στο παιδί της όταν φτερνίζεται ή βήχει.

Μην ανησυχείτε λοιπόν και μην αποφεύγετε το βήχα ή όποιο άλλο σύμπτωμα όταν ασθενείτε.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας, τη σωματική μα και τη ψυχική υγεία σας και αυτό είναι πραγματικά η καλύτερη φροντίδα που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας.