Τι είναι ο φόβος της Κυριακής; «Όχι, δεν πρόκειται για μια νέα σειρά τρόμου στο Netflix», λέει η Leesha M. Ellis-Cox, MD, MPH, πιστοποιημένη ψυχίατρος παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

«Πρόκειται αίσθηση τρόμου που ξεκινά το απόγευμα της Κυριακής εν αναμονή μιας εβδομάδας, γνωστή και ως προληπτικό άγχος». Μα τα παιδιά δεν είναι πολύ μικρά για να έχουν άγχος; Άλλωστε δεν έχουν εργασιακές προθεσμίες ή ανεπιθύμητες συνεδριάσεις τη Δευτέρα.

Όμως το άγχος είναι πολύ συχνό και μπορεί να επηρεάσει παιδιά όλων των ηλικιών – ακόμη και παιδιά προσχολικής ηλικίας, σημειώνει η Δρ Ellis-Cox. Όπως η εργασία για τους ενήλικες, έτσι και το σχολείο είναι το μέρος όπου τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους.

Διαβάστε επίσης: Τεχνικές χαλάρωσης για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους

Πρέπει να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές πιέσεις, να ισορροπήσουν μεταξύ ακαδημαϊκών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων, να καλλιεργήσουν την ταυτότητά τους και να βρουν τη φιλική τους ομάδα. Προσθέστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε αυτόν τον κατάλογο και είναι εύκολο να καταλάβετε πώς τα παιδιά μπορεί πραγματικά να δυσκολεύονται τα απογεύματα της Κυριακής.

Συμπτώματα του Συνδρόμου της Κυριακής

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα των Sunday Scaries είναι το άγχος και η ανησυχία που εμφανίζονται το απόγευμα ή το βράδυ της Κυριακής, συνήθως πριν από την επιστροφή στη ρουτίνα, όπως το σχολείο.

«Μπορεί να έρθει με ένα αίσθημα τρόμου ή ψυχικού βάρους» λέει η Sharifa Glass, MD, IBCLC, παιδίατρος. Τα συμπτώματα που προκύπτουν με το Sunday Scaries τείνουν να είναι παρόμοια με τα σωματικά και συναισθηματικά συναισθήματα του άγχους, όπως:

  • Κακός ύπνος
  • Ανησυχία
  • Ναυτία ή στομαχικές διαταραχές
  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
  • Γρήγορη αναπνοή
  • Ιδρώτας
  • Ευερεθιστότητα
  • Καταθλιπτική διάθεση

Αυτά τα συναισθήματα τείνουν να μειώνονται καθώς προχωρά η εβδομάδα. Μερικές φορές ακόμη και να υποχωρούν αμέσως μετά την άφιξη του παιδιού σας στο σχολείο το πρωί της Δευτέρας. Αλλά αν φαίνεται να παραμένουν για περισσότερο καιρό, αξίζει να μιλήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας για να δείτε αν υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα με το άγχος.