Η από κοινού ανατροφή των παιδιών, αποδεδειγμένα βελτιώνει τη σχέση ενός ζευγαριού. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον κοινωνιολόγο Daniel L. Carlson, η ισότιμη κατανομή των καθηκόντων της γονικής μέριμνας, επιμηκύνει το χρόνο που περνά μαζί μια οικογένεια. Επιπλέον, τα ζευγάρια νιώθουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης, μαλώνουν λιγότερο και μοιράζονται περισσότερες οικείες στιγμές.

Αντίθετα, σε εκείνες τις περιπτώσεις που η γυναίκα είναι κυρίως επιφορτισμένη με το σύνολο των ευθυνών της γονεϊκότητας, οι συγκρούσεις μεταξύ των συντρόφων μπορεί να είναι πιο συχνές και πιο έντονες.

 

 

Διαβάστε επίσης: Οι συνέπειες της κακής επικοινωνίας στην οικογένεια

Άλλη μια ενδιαφέρουσα μελέτη

Μια άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την κοινωνιολόγο και ερευνήτρια Margaret Usdansky, έδειξε ότι οι άνδρες σήμερα περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους από ποτέ. Πιο συγκεκριμένα, περνούν κατά μέσο περίπου 7 ώρες την ημέρα, σε σύγκριση με τις 3 που περνούσαν πριν από 30 χρόνια.

Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή πλέον στις περισσότερες οικογένειες εργάζονται και οι δύο γονείς και έτσι αναγκάζονται να μοιραστούν περισσότερα πράγματα που αφορούν συνολικά την οικογενειακή τους ζωή.

Πώς θα λειτουργήσουμε σαν ομάδα

  • Καθορίστε το ποιος πρέπει να κάνει τι με τρόπο που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
  • Πάρτε αποφάσεις μέσω του διαλόγου και της αλληλοκατανόησης και πάντα με ηρεμία.
  • Εκφράστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας εάν αισθάνεστε το πρόγραμμά σας πολύ φορτωμένο με καθήκοντα και ευθύνες.
  • Αποφύγετε συζητήσεις που αφορούν την ανατροφή των παιδιών σας μπροστά τους.
  • Παραμείνετε σε συμφωνία ως προς την αντιμετώπιση των παιδιών, τηρώντας τα όρια που και οι δυο θα έχετε θέσει όσον αφορά τη συμπεριφορά τους.
  • Εάν ο σύντροφός σας έχει μια κακή μέρα και δεν ανταποκρίνεται σε όλα όσα πρέπει να γίνουν για το παιδί, βοηθήστε τον.
  • Να είστε υπομονετικοί και να μιλάτε ξεκάθαρα, συγκεκριμένα και με ειλικρίνια στο ταίρι σας.

«Teamwork makes the dream work»

Ο ερχομός ενός παιδιού στην οικογένεια, πολλές φορές είναι όπως είπαμε αρχικά σαν ένας μικρός ανεμοστρόβιλος που αλλάζει και εντείνει τα πάντα, από συναισθήματα έως πρακτικές υποχρεώσεις. Μπορεί εσείς και ο σύντροφός σας να αισθάνεστε κατά την ανατροφή του παιδιού σας κουρασμένοι, ακόμη και φοβισμένοι. Οταν φτάνετε σε αυτό το σημείο, είναι ωφέλιμο να θυμάστε πως:

Είστε οικογένεια και έχετε ισότιμα δικαιώματα και υποχρεώσεις

 

Δεν υπάρχει εκ των προτέρων εκείνο που πρέπει να κάνει μονάχα ο μπαμπάς ή αυτό που πρέπει αντίστοιχα να αναλάβει αποκλειστικά η μαμά. Η ανάθεση ευθυνών ανάλογα με το φύλο και όχι ανάλογα με τις ουσιαστικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου, μπορεί να οδηγήσει τον έναν σύντροφο σε μια μόνιμη αίσθηση κόπωσης και συναισθηματικής εξάντλησης.

Είστε οικογένεια και η συνεργασία αφορά την κάθε πτυχή της κοινής σας ζωής

 

Σε μια οικογένεια, ούτε ο πατέρας «βοηθά» τη μητέρα στις δουλειές του σπιτιού ούτε η μητέρα τον πατέρα σε άλλες εργασίες. Είναι αυτονόητη υποχρέωση και των δύο να συνεργάζονται. Οπως η ανατροφή του παιδιού είναι κοινή ευθύνη, έτσι είναι και ό,τι άλλο πρακτικό ή μη αφορά την οικογενειακή ζωή.

 

Είστε γονείς μα δεν παύετε να είστε και ζευγάρι

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε πως τα παιδιά έχουν φυσικά την ανάγκη σας, μα το ίδιο και ο σύντροφός σας. Ισως ο χρόνος να είναι περιορισμένος, ίσως η κούραση να αποτελεί πολλές φορές «εμπόδιο», μα το να παραμελείτε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας, βλάπτει κατά κανόνα τη συνολική ευρυθμία όλης της οικογένειας. Ο «ρόλος» του γονέα δεν πρέπει να αναιρεί ή να αποκλείει τον «ρόλο» του συντρόφου. Αντιθέτως. Όπως αποκάλυψε και η έρευνα, όσο περισσότερο φροντίζετε ο ένας τον άλλον και αναλαμβάνετε κοινές ευθύνες, τόσο περισσότερο είστε σε θέση να προσφέρετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας στη σχέση και στο παιδί σας.