Τα παιχνίδια είναι το φυσικό περιβάλλον των παιδιών. Μέσα από αυτά, κάθε παιδί ανακαλύπτει τον κόσμο και μαθαίνει, μεταξύ άλλων, να επικοινωνεί με τους γύρω του. Είναι επίσης ένα από τα καλύτερα μέσα έκφρασής τους. Για όλους αυτούς τους λόγους, όταν οι γονείς παίζουν με τα παιδιά τους, τους χαρίζουν πολύτιμο χρόνο και χώρο για την ανάπτυξή τους ως άτομα.

Πόσο ωφέλιμο όμως είναι το παιδί μας να συνηθίζει σε «άδικες» νίκες αν κάθε φορά το αφήνουμε στα παιχνίδια να νικά;

 

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς να το παρηγορήσετε όταν είναι λυπημένο

 

 

 

Να αφήνουμε το παιδί μας μονίμως να νικά;

Για τα παιδιά, το παιχνίδι δεν είναι μόνο μια μορφή ψυχαγωγίας όπως είπαμε και παραπάνω. Είναι και μια σειρά από μικρές προκλήσεις και δοκιμές. Όταν ένα παιδί κερδίζει ένα παιχνίδι και πετυχαίνει έναν στόχο του, νιώθει ικανό. Αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας θετικής εικόνας για τον εαυτό του, γεγονός που το παρακινεί να τολμά και να είναι σε θέση σταδιακά να ανταπεξέρχεται και στα δύσκολα.

Ένα μικρό παιδί φυσικά, δεν έχει από την άλλη μεριά αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες για να κερδίσει τα μεγαλύτερα παιδιά όταν παίζει με εκείνα, πόσο μάλλον για να βγει «μπροστά» από εμάς. Και εάν ένα παιδί χάνει συνεχώς, αποθαρρύνεται. Κατά συνέπεια, εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια και η αυτοπεποίθησή του μειώνεται σημαντικά.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν είναι κακό να αφήνουμε το παιδί μας να μας νικά, αλλά όχι πάντα, διότι έτσι θα υπάρξει ανισορροπία σε σχέση με τα οφέλη που μπορεί να καρπωθεί το παιδί παίζοντας.

«Δε με θεωρούν ικανό να κερδίσω μόνος μου»;

Ενώ οι νίκες βοηθούν στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης, είναι σημαντικό να είναι πραγματικές επιτυχίες. Ένα παιδί δεν αισθάνεται πιο ικανό μόνο και μόνο επειδή του επιτρέπουμε να κερδίζει.

Στην πραγματικότητα, το παιδί μπορεί να καταλάβει ότι το αφήσαμε εξεπιτούτου, γεγονός που αποβαίνει αντιπαραγωγικό. Και το ερώτημα που τελικά προκύπτει στο μυαλό του παιδιού είναι: «Μήπως η μαμά και ο μπαμπάς δε με θεωρούν ικανό να κερδίσω μόνος μου»;

Η επιμονή είναι πιο σημαντική από το αποτέλεσμα

Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που αντλούνται από το παιχνίδι είναι η ικανότητα διαχείρισης της απογοήτευσης. Σε αυτές τις δραστηριότητες, όπως και στη ζωή, δεν πάνε πάντα όλα όπως τα θέλουμε.

Για τα μικρότερα παιδιά, η διαχείριση της ήττας δεν είναι καθόλου εύκολη. Μπορεί να ξεσπάσουν, να θυμώσουν ή και να κλάψουν. Ωστόσο, αυτές οι στιγμές είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ενσταλάξετε τη σωστή νοοτροπία στα παιδιά. Πως δηλαδή οι αποτυχίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και πρέπει να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε.

Πότε να αφήσετε το παιδί σας να κερδίσει

Εν κατακλείδι, όλα είναι θέμα ισορροπίας και χαρακτήρα του παιδιού σας. Για παράδειγμα, υπάρχουν παιδιά που, λόγω της προσωπικότητάς τους, μπορεί να χρειάζονται μια μικρή δόση ασφάλειας σε συγκεκριμένες στιγμές. Αντίθετα, υπάρχουν άλλα που πρέπει να έρθουν αντιμέτωπα και με την απογοήτευση.

Σε κάθε περίπτωση, η χρυσή τομή είναι ένα προσωπικό θέμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε καλά το παιδί σας και να προσαρμόζετε την ανατροφή του ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία, τα συναισθήματα και τις ανάγκες του.

Προσπαθήστε επομένως να βρείτε μια ισορροπία ώστε το παιδί σας να μπορεί να πειραματιστεί με τις ικανότητές του και να αποκτήσει εμπιστοσύνη σε αυτές, αλλά ταυτόχρονα να καταλάβει ότι κάθε παιχνίδι δε συνεπάγεται πάντοτε χαρά και νίκη.