Πολλοί άνθρωποι που γίνονται νέοι γονείς απορροφώνται τόσο από την εγκυμοσύνη και το μωρό που δεν σκέφτονται να μιλήσουν για κάποιες από τις πιο πρακτικές πτυχές της ανατροφής.

Όπως όταν το μωρό γίνεται νήπιο και αρχίζει πραγματικά να ξεπερνά τα όρια – ειδικά τα δικά σας. Για τους περισσότερους γονείς αυτή η εποχή φαίνεται τόσο μακρινή που είναι αδιανόητη. Σίγουρα όλα θα πάνε καλά όταν έρθει η ώρα, σωστά;

Το μόνο μικρό πρόβλημα είναι ότι η γονεϊκότητα τυχαίνει να είναι μια από τις δυσκολότερες δουλειές στον κόσμο… Κι όμως είναι η μόνη για την οποία δεν παίρνουμε καμία εκπαίδευση.

Διαβάστε επίσης: Σχέση: Πώς η από κοινού ανατροφή του παιδιού σας κάνει καλό

Κάνετε όλη αυτή την εκπαίδευση εν ώρα εργασίας, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ είστε υπερκουρασμένοι, αγχωμένοι και συχνά πιεσμένοι. Και δεν γίνετα να πείτε «παραιτούμαι»

Το θέμα είναι ότι βοηθάει να συζητάτε αυτά τα πράγματα εκ των προτέρων με τον σύντροφό σας, ώστε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Όταν δεν έχουμε άλλα εργαλεία στην ψυχική μας εργαλειοθήκη, έχουμε την τάση να καταφεύγουμε στις «προεπιλεγμένες ρυθμίσεις» μας, δηλαδή αυτά που έκαναν οι δικοί μας γονείς μαζί μας.

Για ορισμένους αυτό είναι απολύτως εντάξει, αλλά άλλοι θα ήθελαν να κάνουν κάποιες αλλαγές προς το καλύτερο με τα δικά τους παιδιά.

Η συζήτηση γι’ αυτά τα πράγματα με το σύντροφό σας μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε ότι είστε στην ίδια ομάδα και εργάζεστε για τους ίδιους στόχους.

Μπορείτε να παραμείνετε πιο εύκολα ψύχραιμοι, επειδή έχετε υποστήριξη και δεν χρειάζεται να ιδρώνετε για τα μικρά πράγματα, όταν ξέρετε πώς μοιάζει η μεγάλη εικόνα.

10 βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε ο ένας στον άλλον

1. Ποια είναι τα πράγματα που έκαναν μαζί σας οι δικοί σας γονείς ; Αυτά είναι που κατά πάσα πιθανότητα θα επαναλαμβάνετε απλά και μόνο επειδή είμαστε προγραμματισμένοι να το κάνουμε αυτό, εκτός αν το συνειδητοποιούμε.

2. Ποια είναι τα πράγματα που σας άρεσαν από τον τρόπο με τον οποίο σας μεγάλωσαν οι γονείς σας (και θέλετε να τα επαναλάβετε);

3. Ποια είναι κάποια πράγματα που δεν θέλετε με τίποτα να επαναλάβετε;

4. Σε τι διαφέρουν ή μοιάζουν αυτά τα πράγματα με τον σύντροφό σας; Μπορείτε να δείτε κενά στα οποία μπορείτε να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον επειδή είχατε διαφορετική ή παρόμοια εμπειρία;

5. Πώς πειθαρχούσαν οι γονείς σας εσάς/τον σύντροφό σας;

6. Πώς θέλετε να πειθαρχήσετε τα δικά σας παιδιά;

7. Ποιες είναι οι αξίες σας ως γονείς;

8. Είναι σε ευθυγράμμιση οι γονεϊκές σας αξίες;

9. Τι θεωρείτε ότι είναι εντάξει/δεν είναι εντάξει να κάνει το παιδί σας;

10. Ποιες είναι κάποιες στρατηγικές για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον όταν ο άλλος χάνει την ψυχραιμία του;