Τα smartphones έχουν σχεδιαστεί για να απλοποιούν και να εξορθολογίζουν τη ζωή μας – είναι η ευκολία ενός υπολογιστή στην τσέπη μας.

Ορισμένες εργασίες που συνήθως ολοκληρώνονται από ένα τηλέφωνο εκπληρώνουν διάφορους σκοπούς για τους γονείς, όπως η ανακούφιση από το άγχος ή και η πλήξη.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να θεωρούμε οποιαδήποτε και όλη τη χρήση του τηλεφώνου ίδια. Ωστόσο, πολλές πτυχές αυτών των πανταχού παρόντων συσκευών προκαλούν προβλήματα προσοχής.

Διαβάστε επίσης: Μωρά: Μπορεί ο υπολογιστής να τα μάθει να μετρούν;

Τα μωρά αναπτύσσουν γλωσσικές και κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες από τη γέννησή τους και χρειάζονται συντονισμένους ενήλικες να ανταποκρίνονται στα σημάδια τους για τη βέλτιστη εγκεφαλική και συναισθηματική ανάπτυξη.

Γιατί τα μωρά χρειάζονται την αμέριστη προσοχή σας;

Επειδή τα μωρά χρειάζονται αλληλεπιδράσεις για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, οι φροντιστές που κοιτάζουν αλλού και αποσπάται η προσοχή τους – ακόμη και όταν βρίσκονται κοντά – μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξή τους.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να απομακρύνετε τα τηλέφωνά σας κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων της ημέρας, όταν τα μωρά είναι σε ιδιαίτερη εγρήγορση και/ή υπάρχουν πολλές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, όπως την ώρα του γεύματος ή την ώρα του μπάνιου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, μπορεί να θέλετε να επικεντρωθείτε ειδικά στην οπτική επαφή, την ανταποκρινόμενη φροντίδα και τις εκφράσεις του προσώπου.

Ενώ οι σημερινοί φροντιστές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στο να περνούν χρόνο με τα παιδιά, λόγω της χρήσης οθονών, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι χρόνος χαμηλότερης ποιότητας.

Η σημασία της συναισθηματικής σύνδεσης

Η φυσική εγγύτητα δεν είναι αρκετή, καθώς τα μωρά απαιτούν συναισθηματική σύνδεση για τη βέλτιστη ευημερία.

Μπορεί ο γονείς να καταφεύγουν για να ανακουφιστούν από το άγχος των δύσκολων συμπεριφορών του παιδιού τους, αλλά αυτό με τη σειρά του, μπορεί να ενθαρρύνει αυτές τις συμπεριφορές, επειδή τα παιδιά αποζητούν την προσοχή σας.

Αντ’ αυτού μπορείτε να καταβάλλετε καθημερινές προσπάθειες για να «γεμίσετε το συναισθηματικό ποτήρι» του μωρού σας με σύντομες αλληλεπιδράσεις ένας προς έναν χωρίς περισπασμούς.