Οι απαιτήσεις της ανατροφής των παιδιών μπορεί να είναι δύσκολες και εξαντλητικές. Πολλοί γονείς αγωνίζονται να εξισορροπήσουν τις απαιτήσεις της εργασίας με τις ανάγκες της οικογένειάς τους.

Τα παιδιά μπορεί να είναι δύσκολο να τα διαχειριστεί κανείς κατά καιρούς. Ιδίως αν περνούν μια δύσκολη φάση ή παλεύουν με θέματα συμπεριφοράς. Αυτό μπορεί να είναι αγχωτικό για τους γονείς, οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται ανίσχυροι ή αβέβαιοι για το πώς να χειριστούν την κατάσταση.

Ως «φωνακλάς σε αποθεραπεία» καθώς και ως οικογενειακός ψυχολόγος, ο Jeffrey Bernstein Ph.D. έχει δει πολλούς σταθερούς γονείς να αισθάνονται κατά καιρούς συναισθηματικά κλονισμένοι.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: 10 πράγματα που επηρεάζουν τη συμπεριφορά σας 

«Οι φωνές των γονέων έχει αποδειχθεί ότι έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά, όπως άγχος, μειωμένη αυτοεκτίμηση και επιθετικότητα. Κάνει επίσης τα παιδιά πιο επιρρεπή στον εκφοβισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή η αντίληψή τους για τα υγιή όρια και τον αυτοσεβασμό είναι διαστρεβλωμένη», εξηγεί.

Πώς μπορείτε όμως να αποφύγετε τις φωνές και να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας όταν τα παιδιά σας πιέζουν τα όριά σας;

1. Μειώστε την έντασή σας… ακούγοντας

Το να ακούτε ενεργά σας βοηθά να εμβαθύνετε και να κατανοήσετε τι συμβαίνει πίσω από την προκλητική συμπεριφορά του παιδιού σας. Αυτό είναι ίσως το καλύτερο αντίδοτο στις φωνές.

Η κατανόηση του τι συμβαίνει με το παιδί σας θα σας βοηθήσει να επιβραδύνετε συναισθηματικά. Όσο πιο πολύ επιβραδύνετε, τόσο λιγότερο συναισθηματικά αντιδραστικοί θα είστε. Παράλληλα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να φωνάξετε.

2. Αφήστε την κριτική

Αποφύγετε να είστε υπερβολικά επικριτικοί. Αυτό μπορεί να αφήνει το παιδί σας να νιώθει ότι πρέπει να αμυνθεί. Δοκιμάστε να πείτε: «σε παρακαλώ, βοήθησέ με να καταλάβω γιατί φαίνεσαι αναστατωμένος».

Αυτή ακριβώς η απλή ερώτηση μπορεί να λειτουργήσει ως υπενθύμιση ότι πρέπει να ακούσετε το παιδί σας αντί να του κάνετε διάλεξη. Ακόμα κι αν δεν λάβετε κάποια απάντηση από το παιδί σας εκείνη τη στιγμή της έντασης, του αφήνετε την πόρτα ανοιχτή να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του αργότερα.

3. Μην τα παίρνετε όλα τόσο προσωπικά

Συνειδητοποιήστε ότι ακόμα κι αν το παιδί σας προσπαθεί σκόπιμα να σας προκαλέσει, συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο εξαιτίας των δικών του ανησυχιών. Το να το θυμάστε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μην απογοητεύεστε τόσο πολύ και ο κίνδυνος να φωνάξετε θα είναι πολύ λιγότερος.