Οι καλές διατροφικές συνήθειες είναι ωφέλιμο να παγιώνονται από μικρή ακόμη ηλικία. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διατροφικής εκπαίδευσης των παιδιών;  Υπάρχουν άραγε παιχνίδια που αφορούν την υγιεινή διατροφή και εύκολα μπορούμε να παίξουμε με τα παιδιά ώστε η όλη διαδικασία να είναι και ευχάριστη μα και αποδοτική;

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί και ζάχαρη: 4 τρόποι για να τη μειώσετε από τη διατροφή του

2 παιχνίδια για να κάνουμε την υγιεινή διατροφή αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των παιδιών μας

#1 Η πυραμίδα της καλής διατροφής

Με αυτό το παιχνίδι, τα παιδιά θα αρχίσουν να ξεχωρίζουν τις υγιεινές τροφές από αυτές που πρέπει να καταναλώνονται μόνο περιστασιακά. Οι τελευταίες περιέχουν συνήθως υψηλές ποσότητες απλών σακχάρων και τρανς λιπαρών, στοιχεία επιβλαβή για τον οργανισμό μας.

Πάρτε ένα χαρτόνι ή ένα απλό χαρτί και φτιάξτε τη γνωστή διατροφική πυραμίδα με τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε κάθε εβδομάδα ανάλογα με τη συχνότητά τους. Χωρίστε την πυραμίδα σας σε 3 ζώνες:

  • Πράσινη: αντιστοιχεί σε προϊόντα τακτικής κατανάλωσης.
  • Κίτρινη: τροφές που πρέπει να καταναλώνονται με λιγότερη συχνότητα.
  • Κόκκινη: τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά.

Ζωγραφίστε με το παιδί σας όσα φαγητά θέλετε ή απλά γράψτε τις ονομασίες τους σε μικρά χαρτιά.

Στη συνέχεια αφήστε το να μαντέψει πού πρέπει να τοποθετηθεί τι στην πυραμίδα. Κατά τη διαδικασία, εξηγείστε με απλά λόγια στο παιδί γιατί το ένα φαγητό μας κάνει καλό ενώ κάποιο άλλο, θα πρέπει να το «προσέχουμε».

#2 Ο τροχός της… διατροφής

Κατασκευάστε με το παιδί έναν τροχό. Θα χρειαστείτε:

  • 1 χαρτόνι
  • 1 κομμάτι σπάγκο
  • 1 καλαμάκι
  • 2 μολύβια
  • 1 παλιό CD
  • Μπογιές
  • Βίδα και παξιμάδι
  • Κολλητική ταινία διπλής όψης

Για να κατασκευάσετε τον τροχό:

Υπολογίστε το μέγεθος που θα θέλατε να έχει. Δέστε τα 2 μολύβια με το σπάγκο στο μέγεθος της ακτίνας του κύκλου που θέλετε να φτιάξετε και βάλτε στο κέντρο του χαρτονιού το 1 μολύβι.

Τεντώστε τα 2 μολύβια και χαράξτε κρατώντας σταθερή την απόσταση, έναν κύκλο. Με το μολύβι, χωρίστε τον σε ίσα τόξα (σαν κομμάτια πίτσας). Βάψτε το κάθε κομμάτι με έντονα χρώματα και αφήστε να στεγνώσουν καλά.

Έπειτα, γράψτε επάνω ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τη διατροφή και τρόφιμα όπως: «Ονομάτισε ένα υγιεινό γλυκό», «Πες μου ένα φθινοπωρινό φρούτο», «Τι είναι πιο υγιεινό: Τα κουλουράκια που φτιάχνουμε σπίτι ή τα έτοιμα μπισκότα»; «Τι φτιάχνουμε απ’ το σταφύλι»; κτλ.

Εν συνεχεία, κολλήστε στο πίσω μέρος του τροχού το CD και στο μπροστά το χαρτόνι. Τρυπήστε λίγο στο κέντρο για να περάσει η βίδα και κολλήστε στη πίσω μεριά αρκετά στρώματα κολλητικής ταινίας που επίσης θα τρυπήσετε με καρφίτσα. Βάλτε τη βίδα και στερεοποιήστε με το παξιμάδι.

Τέλος, λυγίστε το καλαμάκι και κολλήστε το στην πίσω πλευρά.

Ο «τροχός της διατροφής» είναι έτοιμος… Εσείς;