Η ανάγνωση βιβλίων βοηθά την ανάπτυξη του μωρού σας με διάφορους τρόπους. Όχι μόνο το μωρό σας εξοικειώνεται με διαφορετικούς ήχους και λέξεις, αλλά του δημιουργείτε επίσης αγάπη για τα βιβλία και πάθος για το διάβασμα.

Επιπλέον, η ανάγνωση βιβλίων διεγείρει τη φαντασία του μωρού σας και το βοηθά να μάθει για τον κόσμο γύρω του.

Το να διαβάζετε στο νεογέννητο μωρό σας θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει στην ανάπτυξη των γλωσσικών του δεξιοτήτων, αποκαλύπτουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Marshall.

Διαβάστε επίσης: Μωρό: 5 καθημερινές ευκαιρίες για να το ενθαρρύνετε να μιλήσει

Η μελέτη τους διαπιστώνει ότι τα γλωσσικά αποτελέσματα των βρεφών βελτιώνονται όταν οι γονείς τους διαβάζουν ιστορίες κάθε μέρα πριν από τα πρώτα τους γενέθλια, σύμφωνα με έρευνες για την πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη και εδραιώνει τη σημασία της ανάγνωσης σε νεαρή ηλικία.

Βάλτε στόχο ένα βιβλίο την ημέρα

«Η πρώιμη, συστηματική ανάγνωση δείχνει βελτιωμένες γλωσσικές επιδόσεις ήδη από την ηλικία των 9 μηνών. Ο καθορισμός προσδοκιών για ελάχιστη καθημερινή ανάγνωση επηρέασε τη συνέπεια στην καθημερινή ανάγνωση νωρίς στη ζωή», γράφουν οι ερευνητές στο Journal of the American Board of Family Medicine.

Στην μελέτη, οι φροντιστές έλαβαν 20 παιδικά βιβλία. Η πρώτη ομάδα δεν είχε πρόσθετες οδηγίες. Οι οικογένειες της δεύτερης ομάδας συμφώνησαν να διαβάζουν τουλάχιστον ένα βιβλίο την ημέρα. Δεσμεύτηκαν επίσης να διαβάζουν ένα βιβλίο την ημέρα και να παρακολουθούν ένα βίντεο για την ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου.

«Ένα βιβλίο κάθε μέρα είναι ένας εύκολος στόχος για τις νέες οικογένειες που μπορούν να δοκιμάσουν. Το να βλέπουμε ότι υπάρχει μετρήσιμη βελτίωση στην ομιλία και την κατανόηση πριν από την ηλικία του ενός έτους είναι πολύ συναρπαστικό», αναφέρει ο συγγραφέας Adam Franks, MD, καθηγητής οικογενειακής και κοινοτικής υγείας στην Ιατρική Σχολή Joan C. Edwards του Πανεπιστημίου Marshall.

Τα βρέφη των οποίων οι γονείς τους διάβαζαν επτά βιβλία την εβδομάδα (ένα την ημέρα) παρουσίασαν υψηλότερες γλωσσικές βαθμολογίες σε ηλικία εννέα μηνών σε σύγκριση με τα βρέφη των οποίων οι γονείς διάβαζαν λιγότερα από επτά βιβλία την εβδομάδα.

Το χάσμα στις γλωσσικές βαθμολογίες διευρύνθηκε σημαντικά στους 12 μήνες. Η παροχή οδηγιών στους φροντιστές να διαβάζουν καθημερινά τους ενθάρρυνε να διαβάζουν περισσότερα βιβλία εβδομαδιαίως.