Όταν αναζητούσαμε το κατάλληλο Νηπιαγωγείο για τη μικρή μας θέλαμε έναν όμορφο, φιλικό χώρο που θα έχει ένα περιβάλλον μάθησης κατάλληλο να ενισχύσει τις φυσικές της κλίσεις. Μας ενδιέφερε η κατάρτιση των εκπαιδευτικών, αλλά ψάχναμε και ένα πρόγραμμα που θα άφηνε χώρο στη μικρή μας για παιχνίδι και ανάπτυξη της φαντασίας της. Ξέραμε ότι έπρεπε να προετοιμαστεί για τη μετάβαση στο δομημένο περιβάλλον του Δημοτικού, προτεραιότητα, όμως, για εμάς είχε η υποστήριξή της καθώς διαμορφώνει την προσωπικότητά της.

Δεν ζητούσαμε πολλά: ψάχναμε ακριβώς όσα θα πρέπει να προσφέρει ένα καλό Νηπιαγωγείο. Και έπειτα από πολλή αναζήτηση, είχαμε τη χαρά να τα βρούμε και με το παραπάνω.

Όπως και οι περισσότεροι, περάσαμε ατέλειωτες ώρες συζήτησης με άλλους γονείς, έρευνας στο διαδίκτυο και επισκέψεων σε Νηπιαγωγεία, ώσπου να καταλήξουμε στα Εκπαιδευτήρια Αντωνόπουλου – Εκπαιδευτική Αναγέννηση. Η αλήθεια είναι ότι θέλαμε εξ αρχής να μας αρέσει, καθώς είχαμε ακούσει πολύ καλά λόγια για όλες τις βαθμίδες των εκπαιδευτηρίων (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), αλλά και για τη δυνατότητα που δίνουν στους μαθητές του Λυκείου να επιλέξουν το Πρόγραμμα GCE A Levels, για να εισαχθούν στα καλύτερα πανεπιστήμια του πλανήτη. Με λίγα λόγια, ξέραμε ότι θα μπορούσε να γίνει το σχολείο της κόρης μας για τα επόμενα 14 χρόνια και να την βοηθήσει να πραγματοποιήσει τα όνειρά της.

Hi-tech ζεστασιά

Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στις υπερσύγχρονες και προσεγμένες εγκαταστάσεις, αισθανθήκαμε ένα αίσθημα ασφάλειας και οικειότητας. Ήταν ξεκάθαρο ότι ο χώρος δεν προσέφερε μόνο τη σιγουριά πως το παιδί μας θα είναι ασφαλές και άνετο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και ερεθίσματα που θα εξήπταν τη φαντασία του και θα το καλούσαν σε εξερεύνηση, πειραματισμό, κίνηση, παιχνίδι και μάθηση.

Το βλέμμα μας τράβηξε κατευθείαν ο διαδραστικός πίνακας και η παρουσία ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ ενθουσιαστήκαμε όταν μας ενημέρωσαν ότι η επαφή των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες δεν περιορίζεται σε αυτά, αλλά επεκτείνεται σε μαθήματα… ρομποτικής με τα τρισχαριτωμένα beebots και στην εκπόνηση STEM/STEAM προγραμμάτων προετοιμάζοντάς τα για έναν hi-tech κόσμο. Φυσικά, η Εκπαιδευτική Αναγέννηση έχει διασφαλίσει την πλήρη προστασία τους κατά τις πρώτες επαφές τους με την τεχνολογία, πράγμα που πιστοποιείται και από την Ετικέτα για την Ψηφιακή Ασφάλεια που της έχει απονείμει το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο στο πλαίσιο της δράσης eSafetyLabel.

Κάθε παιδί είναι μοναδικό

Ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όμως, είχαν για εμάς τα όσα μάθαμε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου. Όπως ενημερωθήκαμε – και πλέον έχουμε τη χαρά να διαπιστώνουμε στην πράξη – η Εκπαιδευτική Αναγέννηση αντιμετωπίζει κάθε παιδί ως το μοναδικό άτομο που είναι, επιδιώκει να ανακαλύψει τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά του και του παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο το δυναμικό του.

Χάρη στη μέθοδο της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, αλλά και την έμφαση που δίνεται στην ολοκληρωμένη υποστήριξη των παιδιών μπορούμε να ξέρουμε ότι η κόρη μας έχει όλα τα εφόδια και το ενδιαφέρον που χρειάζεται σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξής της. Άλλωστε, το Νηπιαγωγείο της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης εξειδικεύεται στην υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων, που ευνοούν το ομαδικό πνεύμα, την κοινωνικότητα και την απόκτηση των – όλο και πιο περιζήτητων – «soft skills», δηλαδή της ικανότητας λήψης πρωτοβουλιών και αποφάσεων, επίλυσης συγκρούσεων, της ευελιξίας, της ανάπτυξης ηγετικών δεξιοτήτων και της εξωστρέφειας. Με λίγα λόγια, των συστατικών για μια επιτυχημένη μαθητική, προσωπική και, αργότερα, επαγγελματική ζωή.

Μάλιστα, από το 2020 και έπειτα, στο Νηπιαγωγείο εφαρμόζεται πρόγραμμα για την καλλιέργεια της συναισθηματικής ανεκτικότητας, με εργαστήρια βασισμένα στο μοντέλο «StoryPlay®» της JoyceMills, τα οποία υλοποιούνται από καταρτισμένο εκπαιδευτικό. Εξάλλου, όπως μας ενημέρωσε η υπεύθυνη στη διάρκεια της ξενάγησης, όλοι οι νηπιαγωγοί της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών και μεταπτυχιακών τίτλων, ενώ είναι διαρκώς σε συνεργασία μεταξύ τους, μέσα από εβδομαδιαίες συσκέψεις, ώστε να συντονίζουν ομαδικά το εκπαιδευτικό τους έργο.

Η μάθηση γίνεται παιχνίδι

Μαζί τους, η κόρη μας μαθαίνει τα πρώτα της αγγλικά (το πρόγραμμα είναι δίγλωσσο), συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως κολύμβηση στο κλειστό κολυμβητήριο του σχολείου και μπαλέτο, βελτιώνει τις λεκτικές της δεξιότητες μέσα από παιχνίδια λόγου με ειδικό λογοθεραπευτή, παίζει σκάκι, εξοικειώνεται με τη μουσική και το θεατρικό παιχνίδι. Με λίγα λόγια παρακολουθεί ένα προσεκτικά διαμορφωμένο, σφαιρικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, σχεδιασμένο ώστε όχι απλώς να μην την πιέζει, αλλά και να το απολαμβάνει όσο και το ελεύθερο παιχνίδι.

Μαζί σε κάθε βήμα

Ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια μας έκανε να αισθανθούμε το γεγονός ότι σε όλα αυτά τα σημαντικά βήματα για τη μόρφωση και την ανάπτυξή της θα συμμετέχουμε και εμείς. Η Εκπαιδευτική Αναγέννηση φρόντισε για αυτό από την πρώτη στιγμή, μέσα από το καινοτόμο πρόγραμμα «Ας παίξουμε πάλι», που πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο με τη συμμετοχή παιδιών και γονέων. Μέσα από αυτό η μικρή μας είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον με μεγαλύτερη σιγουριά χάρη στην παρουσία μας (είναι βέβαιο πως έπαιξε τον ρόλο του στην άνεση με την οποία μας χαιρέτησε όταν την αφήσαμε την πρώτη μέρα των μαθημάτων), αλλά και εμείς μπορέσαμε να πάρουμε μια πιο ουσιαστική γεύση της δουλειάς που θα γινόταν μέσα στη χρονιά.

Έκτοτε, παρακολουθούμε την εξέλιξή της με τον πιο φυσικό και όμορφο τρόπο, αφού το Νηπιαγωγείο ενθαρρύνει τα παιδιά κάθε εβδομάδα να ετοιμάζουν το καθένα το δικό του παιχνίδι με βάση τη θεματική που προσέγγισαν με τις νηπιαγωγούς τους. Έτσι, κάθε Σαββατοκύριακο παίζουμε και μαθαίνουμε μαζί της, διαπιστώνοντας στην πράξη πόσα πράγματα διδάσκεται, αλλά και πόσο απολαμβάνει την ίδια τη διαδικασία της μάθησης.

Τέλος, ένα ζήτημα που μας απασχόλησε αρκετά, ήταν αυτό της μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό (άλλωστε ποιος γονιός δεν ανησυχεί πάντα για το… μεθεπόμενο βήμα;). Ευτυχώς, απαλλαχθήκαμε πολύ γρήγορα και από αυτό το άγχος: στην Εκπαιδευτική Αναγέννηση, οι εκπαιδευτικοί των δυο βαθμίδων συνεργάζονται εποικοδομητικά και υλοποιούν από κοινού προγράμματα με στόχο την εξωστρέφεια των νηπίων, τη σύνδεσή τους με τα υπόλοιπα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και την ομαλή ένταξή τους στην Α’ Δημοτικού.

Όσο σημαντικά κι αν είναι, όμως, τα παραπάνω, ένα είναι το ανεκτίμητο: να βλέπουμε την κόρη μας να απολαμβάνει τα πρώτα της βήματα στο σχολικό περιβάλλον, να ανυπομονεί να μπει στο σχολικό που θα τη μεταφέρει στους νέους της φίλους και τις ολοκαίνουργιες εμπειρίες, να αγαπά τη μάθηση και να θέτει τις βάσεις για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς της. Και μερικούς μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, παρακολουθούμε να της συμβαίνει αυτό ακριβώς.

Πληροφορίες-Εγγραφές:
Τηλ.: 2295029840
info@anagennisi.edu.gr
www.anagennisi.edu.gr