Για το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι θα χρειαστούμε:

1 κιλό χταπόδι
500 γρ. μακαρονάκι κοφτό
250 γρ. κρεμμύδι (2 μεσαία περίπου)
60 γρ. ελαιόλαδο
125 γρ. λευκό κρασί
500 γρ. τριμμένη τομάτα
1 πελτέ τομάτας
Λίγη τριμμένη κανέλα
Λίγο τριμμένο μπαχάρι
Λίγο τριμμένο γαρίφαλο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
600 γρ. νερό

Ετοιμάζουμε το χταπόδι

Πλένουμε το χταπόδι και το καθαρίζουμε καλά. Στη συνέχεια κόβουμε κομμάτια σε πάχος περίπου 1,5 εκατοστά. Στην συνέχεια σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια του χταποδιού και βάζουμε το μάτι της κουζίνας σε μεσαία θερμοκρασία. Το χταπόδι θα αρχίσει να βγάζει τα νερά του και στην συνέχεια το νερό θα αρχίσει να εξατμίζεται και να αφήνει μια ωραία παχιά κόκκινη σάλτσα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι

Στην κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα σωτάρουμε μέχρι να ασπρίσουν. Στην συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε καλά στον πάτο για να βγάλει το άρωμα του. Τέλος προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι, το γαρίφαλο, το πιπέρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε για 3-4 λεπτά.

Σβήνουμε με κρασί

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρασί και ανακατεύουμε αργά για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το νερό. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά για να μαλακώσει το χταπόδι.

Προσθέτουμε το μακαρονάκι

Όταν το χταποδάκι μας είναι έτοιμο, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κοφτό μακαρόνι και ανάλογα με το πόσο νερό έχει μείνει στην κατσαρόλα προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζονται τα μακαρόνια για να βράσουν αλ ντέντε. Θέλουμε να έχει σάλτσα αλλά όχι να είναι πολύ νερωμένη γιαυτό είναι καλύτερα να προσθέσουμε λίγο νερό και στα μισά αν δούμε ότι θέλει κι άλλο, να προσθέσουμε λίγο βραστό νερό ακόμα.