Δεν είναι και ασυνήθιστο ως γονείς εφήβων να χρησιμοποιούμε τη στέρηση του κινητού ως… τιμωρία όταν το παιδί μας ξεπερνά τα όρια ή όταν νιώθουμε πως το παρακάνει με τη χρήση του. Οι επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στα παιδιά, ξεπερνούν κατά πολύ ό,τι ενδεχομένως φανταζόμαστε σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

 

Διαβάστε επίσης: Τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα από εμάς, παρά από τις οθόνες

Η έρευνα

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Μάλαγα σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή μελέτη στην Ευρώπη. Ο κύριος στόχος της μελέτης ήταν να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη χρήση των κοινωνικών δικτύων από τους εφήβους.

Σχεδόν εκατό νέοι μεταξύ 15 και 24 ετών συμμετείχαν στη μελέτη αυτή ενώ η χρήση του κινητού τους τηλεφώνου παρακολουθήθηκε για τρεις εβδομάδες.

Η πρώτη εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στον εντοπισμό του μέσου χρόνου κατανάλωσης, ο οποίος έφτασε τις πέντε ώρες την ημέρα.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας οι εθελοντές άφησαν στην άκρη τα κινητά τους τηλέφωνα εντελώς. Τελικά, την τρίτη εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι, όταν τους επιστράφηκαν, ο χρόνος χρήσης επέστρεψε σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα στην αρχή του πειράματος.

Πώς επηρεάζει τους εφήβους μια εβδομάδα χωρίς κινητό τηλέφωνο

Οι νεαροί εθελοντές κατέγραψαν σε ένα ημερολόγιο τις εντυπώσεις τους από εκείνες τις μέρες που πέρασαν εντελώς αποσυνδεδεμένοι από το κινητό τους. Τα συμπεράσματα που βγήκαν ήταν πως η στέρηση του κινητού:

Προκαλεί επεισόδια άγχους

Οι περισσότεροι έφηβοι περιέγραψαν ότι ένιωθαν ανασφάλεια χωρίς τα κινητά τους. Ένιωθαν επίσης άγχος και μια έντονη επιθυμία να το χρησιμοποιήσουν, ειδικά όταν έβλεπαν άλλους ανθρώπους να το κάνουν.

Αυτά τα συναισθήματα υποδηλώνουν ότι οι έφηβοι αναπτύσσουν εθισμό και μια σχέση εξάρτησης με τις κινητές συσκευές τους. Δεν είναι για αυτούς μια απλή επιλογή, αλλά μια αναγκαιότητα.

Βελτιώνει τις οικογενειακές σχέσεις

Αρκετοί συμμετέχοντες σχολίασαν ότι η μια αυτή εβδομάδα χωρίς κινητό τηλέφωνο είχε θετικό αντίκτυπο στις οικογενειακές τους σχέσεις. Πρώτον, επειδή είχαν περάσει περισσότερο χρόνο αλληλεπιδρώντας με τις οικογένειές τους και δεύτερον, επειδή οι διαφωνίες με τους γονείς τους είχαν μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Αυξάνει την παραγωγικότητα

Τα κινητά τηλέφωνα είναι δεδομένο πως αποσπούν την προσοχή μας. Ειδικά για τα παιδιά είναι πολύ δύσκολο να επικεντρωθούν σε μια εργασία όταν το τηλέφωνό τους είναι κοντά, καθώς οδηγούνται σε αναβλητικότητα ή παύσεις.

Μια εβδομάδα χωρίς κινητό βοήθησε τους εφήβους να είναι πιο παραγωγικοί, να συγκεντρωθούν στις σχολικές τους εργασίες και να τις ολοκληρώσουν σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Προωθεί εναλλακτικές υγιεινές επιλογές ψυχαγωγίας

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, οι νέοι περνούν κατά μέσο όρο πέντε ώρες την ημέρα συνδεδεμένοι στα τηλέφωνά τους.

Περνώντας μια εβδομάδα χωρίς κινητό, μπόρεσαν να επενδύσουν αυτόν το χρόνο σε άλλες δραστηριότητες, όπως στο διάβασμα ή στο να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Εμποδίζει την επικοινωνία με τους συνομηλίκους

Ορισμένοι συμμετέχοντες σχολίασαν ότι το να μην έχουν το τηλέφωνό τους στο σπίτι τους, εμπόδισε την επικοινωνία με τους συνομηλίκους τους. Αυτό τους προκάλεσε δυσφορία ενώ ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να συνεργαστούν για να κάνουν για παράδειγμα μια ομαδική εργασία.

Μια εβδομάδα χωρίς κινητό- Μια εβδομάδα «πρόκληση»

Στο τέλος της μελέτης, οι έφηβοι παραδέχτηκαν ότι συνειδητοποίησαν πόσο εξαρτημένοι ήταν από τα κινητά τους τηλέφωνα. Επίσης, πως η υπερβολική χρήση επηρέασε τις σχολικές επιδόσεις, τις οικογενειακές σχέσεις και τη διαχείριση του χρόνου τους. Ακόμα κι έτσι, ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό.

Αυτή η μελέτη έφερε στο φως μια πραγματικότητα που όλοι έχουμε ήδη αντιληφθεί: Οι έφηβοι εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις οθόνες, τα social media, το διαδίκτυο. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εθισμό και να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή τους ζωή. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση, να θέτουμε όρια και να προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις χαλάρωσης και διασκέδασης στα έφηβα παιδιά μας.