Υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή ζωή μας ως οικογένεια για να συμβάλουμε στη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χωματερές, στον καθαρισμό του αέρα και στη διατήρηση του φυσικού τοπίου.

Όσο πιο νωρίς εντάξουμε τα παιδιά μας στις eco-friendly συνήθειες και τα βοηθήσουμε να καταλάβουν τη σημασία του να προστετεύουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, τόσο πιο σύντομα θα γίνει δεύτερη «φύση» γι’ αυτά.

Το να είσαι φιλικός προς το περιβάλλον σημαίνει να ζεις με τρόπο που δεν βλάπτει το περιβάλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξετε ολόκληρη τη ζωή σας από τη μια μέρα στην άλλη.

Διαβάστε επίσης: Eco-friendly κατανάλωση: Πώς θα τη μάθουμε στα παιδιά μας;

Ακολουθούν μερικές μικρές, απλές, πράσινες επιλογές που μπορείτε να υιοθετήσετε στο σπίτι σας για να γίνετε πιο φιλικοί προς το περιβάλλον και να δεθείτε σαν οικογένεια:

Αποφύγετε τα προϊόντα μίας χρήσης όταν είναι δυνατόν

Η μετάβαση σε επαναχρησιμοποιήσιμες επιλογές για σκεύη, σακούλες και μπουκάλια μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο.

Οι γιορτές μπορεί να περιλαμβάνουν πολλά προϊόντα μιας χρήσης, αλλά αποτελούν επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τα μικρά παιδιά να γίνουν δημιουργικά και να συμμετάσχουν. Αντί να αγοράζετε στολίδια μιας χρήσης, σκεφτείτε να βάλετε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν να συγκεντρώσετε φυσικά υλικά, όπως κλαδιά, κουκουνάρια και λουλούδια.

Προσπαθήστε να μειώσετε τη χρήση πλαστικών

Τα πλαστικά υπάρχουν παντού. Αλλά είναι δυνατόν να αρχίσουμε να τα καταργούμε σταδιακά από τα σπίτια μας. Όλο και περισσότερα είδη πωλούνται χωρίς τα συνήθη πλαστικά δοχεία τους. Σιγά σιγά, όλοι μας θα βασιζόμαστε λιγότερο στα πλαστικά στη ζωή μας.

Ομοίως, τα χύμα είδη από το παντοπωλείο μπορούν να αποθηκευτούν σε γυάλινα βάζα, τα οποία πολλοί από εμάς έχουν ήδη στα ντουλάπια τους.

Δωρίστε ό,τι δεν χρειάζεστε μετά το decluttering

Αυτό είναι ένα άλλο σημείο όπου τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν. Σκεφτείτε να τα βάλετε να βοηθήσουν να μαζέψουν παιχνίδια και ρούχα που δεν χρειάζονται ή δεν φοράνε. Μαζί, μπορείτε να δωρίσετε τα αντικείμενα σε τοπικές οργανώσεις που μπορεί να τα αξιοποιήσουν.

Μειώστε τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας

Σκεφτείτε να βάλετε τα παιδιά σας να βοηθήσουν όλη την οικογένεια να καταναλώνει λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Ενθαρρύνετε όλους να σβήνουν τα φώτα όταν φεύγετε από το δωμάτιο. Προσπαθήστε να αποσυνδέετε τις συσκευές από την πρίζα όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιούνται, πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων, των φούρνων μικροκυμάτων και των εκτυπωτών, χρησιμοποιούν ενέργεια σε κατάσταση αναμονής. Όταν έρθει η ώρα να αντικαταστήσετε μια λάμπα, προτιμήστε ενεργειακά αποδοτικές λάμπες.

Εξοικονομήστε νερό

Η επιδιόρθωση των βρυσών που στάζουν ή η διακοπή της παροχής νερού όταν δεν το χρησιμοποιείτε ενεργά, θα βοηθήσουν την οικογένειά σας να καταναλώνει λιγότερο νερό.

Η χρήση λιγότερου νερού εξοικονομεί ενέργεια και κόστος υποδομών. Σημαίνει επίσης ότι χάνεται λιγότερο νερό λόγω μόλυνσης και συμβάλλει στη διασφάλιση επαρκούς παροχής καθαρού νερού για το μέλλον.