Ο θηλασμός είναι μια ευεργετική επιλογή τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Πιθανόν, ήδη γνωρίζετε ότι αυξάνει την άμυνα του οργανισμού του παιδιού και μειώνει τον κίνδυνο άσθματος, λοιμώξεων και παχυσαρκίας. Ταυτόχρονα, προάγει το δέσιμο μεταξύ μητέρας και παιδιού και ότι οι θηλάζουσες μαμάδες, μεταξύ άλλων, αναρρώνουν πιο γρήγορα μετά τον τοκετό.

Τι συμβαίνει όμως με την υγεία των δοντιών του μωρού;

 

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Γιατί ξυπνά κλαίγοντας και τι να κάνετε για να ηρεμήσει;

Ο θηλασμός και η θέση των δοντιών

Ο θηλασμός μπορεί να προάγει τη σωστή ευθυγράμμιση των δοντιών. Οι κινήσεις που κάνει το μωρό για να τραφεί από το στήθος της μητέρας του προάγουν επίσης την ανάπτυξη των γνάθων και των μυών του στόματος και του προσώπου.

Όταν γεννιέται ένα μωρό, η κάτω γνάθος του βρίσκεται πολύ πίσω από την άνω γνάθο. Χάρη στην προσπάθεια που κάνει το για να πιει το γάλα, το σαγόνι μπορεί να «προχωρήσει» μπροστά.

Όταν οι γνάθοι μεγαλώνουν και ταιριάζουν αρμονικά, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να υπάρξουν σχετικά προβλήματα στο μέλλον, καθώς η μάσηση, η κατάποση και άλλες λειτουργίες του στόματος γίνονται σωστά. Με τη σειρά τους, τα δόντια τείνουν να τοποθετούνται στη σωστή θέση όταν βγαίνουν.

Θηλασμός για την πρόληψη της τερηδόνας

Ο θηλασμός προσφέρει άλλο ένα μεγάλο όφελος στα δόντια. Μειώνει τον κίνδυνο τερηδόνας. Αν και είναι αλήθεια ότι τόσο τα παιδιά που θηλάζουν όσο και εκείνα που πίνουν γάλα από μπιμπερό είναι ευαίσθητα σε αυτήν, τα πρώτα προστατεύονται καλύτερα.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τόσο το μητρικό όσο και το τεχνητό γάλα περιέχουν σάκχαρα. Εάν αυτή η ουσία δεν αφαιρεθεί από τις επιφάνειες των δοντιών με σωστή στοματική υγιεινή, η τερηδόνα είναι εύκολο να εμφανιστεί. Η προσθήκη γλυκαντικών, χυμών φρούτων και άλλων γλυκών ποτών στα μπιμπερό μπορεί να εντείνει το εν λόγω πρόβλημα.

Η ζάχαρη στο μητρικό γάλα ωστόσο, μπορεί να είναι επίσης μια προστατευτική τροφή καθώς αυξάνει το pH του σάλιου και μειώνει την απομετάλλωση του σμάλτου. Επιπλέον, αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η θηλή της μητέρας τοποθετείται στο πίσω μέρος του στόματος του μωρού, επομένως, η επαφή του γάλακτος με τα δόντια είναι ελάχιστη.

Άλλα οφέλη του θηλασμού

Εκτός από την πρόληψη κακών θέσεων των δοντιών και τη μείωση του κινδύνου τερηδόνας, ο θηλασμός παρέχει και άλλα οφέλη για τη στοματική υγεία:

Παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Το μητρικό γάλα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά για να αναπτυχθούν σωστά. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την ανοργανοποίηση των δοντιών που σχηματίζονται μέσα στο οστό.

Μειώνει την πιθανότητα υιοθέτησης επιβλαβών συνηθειών

Ο θηλασμός ικανοποιεί τις στοματικές, διατροφικές και συναισθηματικές ανάγκες του μωρού. Εξαιτίας αυτού, τα παιδιά που θηλάζουν είναι λιγότερο πιθανό να πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους ή να χρησιμοποιούν πιπίλες και μπιμπερό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Τα δόντια της μητέρας κατά τον θηλασμό

Ο θηλασμός κατά κανόνα δεν επηρεάζει τα δόντια της μητέρας.

Τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και του θηλασμού, τα μικρά παιδιά λαμβάνουν τα μέταλλα που χρειάζονται από τη διατροφή της μητέρας τους, μην επηρεάζοντας τη στοματική της υγεία.

Αυτό που είναι αρκετά κοινό μεταξύ των μητέρων είναι η ακούσια παραμέληση της αυτοφροντίδας τους. Οι απαιτήσεις ενός μωρού και η κούραση μπορεί να οδηγήσουν σε παραμέληση ρουτίνας που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.