Το να γινόμαστε ενήλικες και ειδικότερα γονείς, συχνά σημαίνει ότι αφήνουμε πίσω μας το παιχνίδι. Ο όρος «ενηλικίωση» παραπέμπει στο να κάνεις πράγματα που είναι χωρίς χαρά, βαρετά και κουραστικά. Το αντίθετο δηλαδή του παιχνιδιού.

Μπορούμε όμως να αγκαλιάσουμε την ενηλικίωση και την ευθύνη της γονεϊκότητας, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθούμε να βρίσκουμε χαρά μέσα από το παιχνίδι.

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά όταν κάνε γύρω-γύρω στην καρέκλα σας, όταν αθλείστε για διασκέδαση και όχι μόνο για να κερδίσετε, όταν δοκιμάζετε κάτι καινούργιο στο οποίο μπορείτε άνετα να αποτύχετε, όταν γελάτε με ένα αστείο με έναν φίλο, όταν διαβάζετε ένα βιβλίο για ευχαρίστηση ή όταν φτιάχνετε κάτι που δεν χρειάζεται να κριθεί ή να είναι τέλειο, τότε παίζετε.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Συναισθηματική σύνδεση… με τον εαυτό σας

Το παιχνίδι είναι μια δραστηριότητα που επιλέγουμε να κάνουμε επειδή θέλουμε να την κάνουμε. Επιπλέον, το παιχνίδι και η παιγνιώδης διάθεση μας κάνουν καλό. Ακόμα και η αναπόληση των στιγμών που παίζαμε μπορεί να αυξήσει την ευημερία μας.

Το παιχνίδι μας βοηθά να είμαστε σε θέση να σκεφτόμαστε τις δυνατότητες, ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε τα αποτελέσματα και να ανταποκριθούμε πιο δημιουργικά. Μας βοηθά να αντιδρούμε ευέλικτα και χωρίς φόβο. Μας επιτρέπει να συμμετέχουμε στη μάθηση μέσω δοκιμής και λάθους, να κάνουμε κάτι και να το κάνουμε λάθος.

Πώς το παιχνίδι κάνει καλό στους γονείς

Τα θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά από το παιχνίδι, αυξάνουν την ικανότητά μας να μαθαίνουμε. Τα θετικά συναισθήματα μας βοηθούν να είμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι και μας υποστηρίζουν καθώς μαθαίνουμε νέες δεξιότητες και αναπτύσσουμε νέους τρόπους να βλέπουμε τα πράγματα.

Με αυτούς τους πρόσθετους πόρους, είναι πιο πιθανό να έχουμε κίνητρα να εμπλακούμε σε νέες δραστηριότητες και κοινωνικές σχέσεις.

Μια από τις πιο κρίσιμες λειτουργίες του παιχνιδιού είναι να βοηθά την κοινωνική μας ανάπτυξη. Μας δίνει ένα χώρο για να αλληλεπιδράσουμε με τους άλλους με θετικούς τρόπους. Το παιχνίδι είναι η άμεση οδός μας προς την κοινωνική ευεξία.

Εν ολίγοις, το παιχνίδι αυξάνει τη χαρά και μειώνει τη στεναχώρια. Έρευνα με φοιτητές πανεπιστημίου διαπίστωσε ότι όσοι για παράδειγμα, ενεργούσαν αυθόρμητα και αστειεύονταν – είχαν χαμηλότερα επίπεδα αντιλαμβανόμενου άγχους.

Αυξάνοντας τα θετικά συναισθήματα, το παιχνίδι μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το στρες της δουλειάς και της γονεϊκότητας και να βελτιώσουμε την ικανοποίηση από τη ζωή.

Μάθετε πώς σας αρέσει να παίζετε

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να γίνετε πιο παιχνιδιάρηδες ως γονείς είναι να αξιοποιήσετε τα παιδικά σας πρότυπα παιχνιδιού. Ξαναθυμηθείτε με τι σας άρεσε να παίζετε και πώς σας άρεσε να παίζετε.

Ίσως σας αρέσουν τα ανταγωνιστικά παιχνίδια ή ίσως προτιμάτε να παίζετε μέσω της κίνησης, όπως ο χορός. Ίσως σας αρέσει να συλλέγετε πράγματα ή να εξερευνάτε νέα μέρη.

Η εύρεση της προσωπικής σας ταυτότητας παιχνιδιού θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τα είδη των δραστηριοτήτων με τα οποία είναι πιθανό να ασχοληθείτε περισσότερο, καθώς και αυτά που θα αγγίξουν τα συναισθήματά σας και θα σας βοηθήσουν να βιώσετε χαρά.

Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ξαναπιάσετε ένα παιδικό χόμπι που είχατε αφήσει πίσω σας και να το χρησιμοποιήσετε ως ευκαιρία για να δεθείτε με το παιδί σας. Σας άρεσε να κάνετε πατίνια, ή συλλέγατε αυτοκόλλητα ποδοσφαίρου; Βρείτε ξανά χρόνο για εκείνα τα πράγματα που σας έδιναν χαρά.