Δεν έχει σημασία πόσο αξιόλογο και αποτελεσματικό είναι το καλλυντικό μας. Ή από πόσα στάδια αποτελείται η καθημερινή διαδικασία της περιποίησής μας ή πόσο επιμελείς είμαστε. Αν δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο τύπος της επιδερμίδας μας και ποιες είναι οι ανάγκες της, σπαταλάμε άδικα τα λεφτά και την ενέργειά μας.

Πριν σπεύσουμε να απαντήσουμε στο βασικό αυτό ερώτημα καλό είναι να γνωρίζουμε τα εξής:

-Ο τύπος του δέρματος μπορεί να αλλάξει σε διάφορες περιόδους της ζωής μας. Π.χ. κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην εμμηνόπαυση.

-Επίσης μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την εποχή του χρόνου αλλά και με την περιοχή που ζούμε ανάλογα με το κλίμα της.

-Με το πέρασμα των χρόνων, οι περισσότεροι παρατηρούν ότι το δέρμα τους γίνεται πιο ξηρό.

 

Τα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου

*Κανονικός

Οι πόροι είναι μεσαίου μεγέθους. Δεν παρατηρούνται μαύρα στίγματα ή σπυράκια. Το δέρμα είναι λαμπερό και απαλό και ανέχεται τις ακραίες θερμοκρασίες. Το μέικ απ μένει σταθερό για ώρες, χωρίς να ‘λιώνει’ ή να ξεφλουδίζει.

 

*Μεικτός

Μοιάζει με τον κανονικό τύπο, απλά στη ζώνη Τ, δηλαδή, μέτωπο, μύτη πηγούνι παρατηρείται επιπλέον λιπαρότητα. Επιπλέον,  οι πόροι είναι πιο ευδιάκριτοι.

 

*Ξηρός

Η έλλειψη υγρασίας επηρεάζει τη λειτουργία του. Οι πόροι είναι μικροί και λεπτοί ακόμα και στο πηγούνι ή τη μύτη. Γι’ αυτό το δέρμα δείχνει λείο αλλά έχει τραχιά υφή. Ενδεχομένως να ξεφλουδίζει ή να κοκκινίζει κατά τόπους, ένα φαινόμενο που εντείνεται τον χειμώνα, όταν κάνει κρύο. Το δέρμα είναι λεπτό στα μάγουλα. Μετά τον καθαρισμό, «τραβάει» αν δεν του εφαρμόσουμε ενυδατική κρέμα. Αίσθηση τραβήγματος μπορεί να παρατηρηθεί και κατά τη διάρκεια της μέρας.

 

*Λιπαρός

Οι πόροι είναι διεσταλμένοι, το δέρμα γυαλίζει κάποιες φορές και ιδιαίτερα στο πηγούνι, τη μύτη και στο μέτωπο. Ενδεχομένως ο τόνος του να είναι γκριζοκίτρινος. Το θετικό είναι ότι αργεί να εμφανίσει ρυτίδες σε σχέση με τους άλλους τύπους. Ανέχεται πολύ καλά το κρύο, αλλά το καλοκαίρι εμφανίζει αρκετή λιπαρότητα. Το μέικ απ δε διαρκεί πολλές ώρες.

 

Ατέλειες: Καθορίζουν τον τύπο μας;

Τα μαύρα στίγματα και τα σπυράκια εμφανίζονται σε περιοχές που υπάρχουν περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες, όπως στη μύτη και το πηγούνι. Οι εξάρσεις μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή, και εμφανίζονται συχνά στις γυναίκες κάποιες μέρες πριν από την περίοδο. Οσον αφορά στην ακμή, μην υποθέσετε ότι παρουσιάζετε στο λιπαρό δέρμα, καθώς στους ενήλικες η ακμή μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε τύπο.