Δεν είναι μυστικό ότι η δουλειά μας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή μας. Οικονομικά, ψυχικά και σωματικά, οι εμπειρίες μας στο χώρο εργασίας μπορούν να μας προσφέρουν μια ευπρόσδεκτη ώθηση – ή να μας επιβαρύνουν σημαντικά.

Αλλά αυτό που πολλοί δεν συνειδητοποιούν είναι ότι οι επιπτώσεις της εργασίας δεν περιορίζονται στην προσωπική ζωή των εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Τι κάνουμε όταν το παιδί δοκιμάζει τις αντοχές μας;

Αντιθέτως, ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι περνούν τον χρόνο τους στη δουλειά μπορεί να έχει σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις στους φίλους, τους συντρόφους και, στο πιο κρίσιμο, στο παιδί τους.

Πώς επηρεάζει η δουλειά μας το παιδί;

Μελέτες δείχνουν ότι οι γονείς που βιώνουν μεγαλύτερη αυτονομία στην εργασία τους και είχαν πιο υποστηρικτικούς προϊσταμένους και συναδέλφους ήταν με τη σειρά τους πιο θερμοί και πιο αφοσιωμένοι όταν αλληλεπιδρούσαν με το παιδί τους.

Και αυτό έχει σημαντικές, μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ανάπτυξη αυτών των παιδιών και κυρίως των βρεφών.

Ένας μεγάλος όγκος ερευνών έχει δείξει ότι η ζεστή και ανταποκρινόμενη γονική φροντίδα κατά τον πρώτο χρόνο ζωής ενός παιδιού ενισχύει το επίπεδο του δεσμού του με τους γονείς του, καθώς και τη συναισθηματική ρύθμιση, τις κοινωνικές δεξιότητες και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του.

Όταν οι ερευνητές επανεξέτασαν αυτές τις οικογένειες μετά από χρόνια, είδαν σταθερά ότι τα παιδιά των εργαζομένων που είχαν πιο θετικές εργασιακές εμπειρίες στα πρώτα χρόνια ως γονείς είχαν καλύτερες δεξιότητες ανάγνωσης και μαθηματικών, καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στην πρώτη τάξη.

Είναι σημαντικό ότι όλα αυτά τα αποτελέσματα ίσχυαν τόσο για τις μητέρες όσο και για τους πατέρες. Η εμπειρία κάθε γονέα στον εργασιακό χώρο είχε άμεσο και μετρήσιμο αντίκτυπο στην ανάπτυξη των παιδιών τους κατά τη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία.

Τα καλά νέα είναι ότι η παροχή κάποιας αυτονομίας και η δημιουργία υποστηρικτικών σχέσεων στους εργαζόμενους γονείς μπορούν να έχουν τόσο ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των παιδιών.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να επιστρέφουν σπίτι τους περισσότερο αισιόδοξοι και θετικοί, αντί για εξαντλημένοι, με αρκετή ενέργεια για να ασχοληθούν ενεργά με τη φροντίδα του παιδιού τους.