Οι πέντε γλώσσες αγάπης (=λόγια επιβεβαίωσης, ποιοτικός χρόνος, δώρα, πράξεις εξυπηρέτησης και σωματική επαφή) έχουν γίνει ένα δημοφιλές πλαίσιο για την κατανόηση των σχέσεων. Αλλά σε τι μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς;

Η ιδέα είναι ότι ο καθένας μας έχει τους δικούς του προτιμώμενους τρόπους να εκφράζει την αγάπη και να λαμβάνει την αγάπη των άλλων. Η γνώση αυτών των προτιμήσεων μπορεί να ενισχύσει τους δεσμούς μας με τους αγαπημένους μας.

Τις περισσότερες φορές σκεφτόμαστε τις γλώσσες αγάπης όταν πρόκειται για τις ρομαντικές μας σχέσεις. Αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε ότι μπορεί να είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε το ρόλο που παίζουν στις σχέσεις μας με τα παιδιά μας.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Πώς να βρείτε τη χαρά μέσα από το παιχνίδι ως ενήλικες

Πιθανότατα χρησιμοποιείτε ήδη κάθε μία από αυτές τις γλώσσες αγάπης με το παιδί σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναγνωρίσετε πότε επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε την καθεμία και να σκεφτείτε πώς η δική σας προτίμηση επηρεάζει τον τρόπο που εκφράζετε την αγάπη σας. Είναι μια ευκαιρία να ενισχύσετε τη σύνδεσή σας με το παιδί σας.

Πώς μπορούν οι γλώσσες της αγάπης να επηρεάσουν την ανατροφή των παιδιών;

Μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτείτε ποιες γλώσσες αγάπης τείνετε να χρησιμοποιείτε με τα παιδιά σας. Έπειτα αξιολογήστε τους τρόπους με τους οποίους αισθάνονται περισσότερο αγαπητά.

Τα παιδιά μας είναι όλα μοναδικά. Αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο για να εξερευνήσουμε τους διαφορετικούς τύπους προσοχής στους οποίους ανταποκρίνονται καλύτερα. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει ως γονείς να δημιουργήσουμε μια ακόμη βαθύτερη σχέση μαζί τους.

Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν κάποια μοτίβα στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς εκφράζουν την αγάπη τους στα παιδιά τους. Η έρευνα διαπιστώνει ότι η πιο κοινή γλώσσα αγάπης που χρησιμοποιούν οι γονείς με το παιδί τους είναι οι πράξεις εξυπηρέτησης. Ακολουθούν τα χάδια, ο ποιοτικός χρόνος και στη συνέχεια τα δώρα.

Είναι πιθανό ένα παιδί να αισθάνεται ότι κρατάτε πίσω τη στοργή σας επειδή δεν εκφράζετε την αγάπη σας με λόγια. Ταυτόχρονα, εσείς μπορεί να αισθάνεστε ότι όλα τα πράγματα που κάνετε για το παιδί σας σε μια δεδομένη ημέρα είναι ένα καλύτερο μέτρο της αγάπης σας γι’ αυτό.

Δώστε προσοχή σε αυτά που λένε τα παιδιά σας, μπορείτε να το καταλάβετε πολύ γρήγορα μόλις αρχίσετε να ψάχνετε για ενδείξεις. Κοιτάξτε τι κάνετε ήδη που τα παιδιά σας λένε ότι τους αρέσει.

Θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να τους φτιάχνετε το αγαπημένο τους φαγητό. Οι γονείς θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια να επικοινωνούν την αγάπη στο παιδί τους με τρόπο που να ταιριάζει με τη γλώσσα της αγάπης τους, ακόμη και αν αυτό μπορεί να φαίνεται ελαφρώς αφύσικο για τους ίδιους.

Απλά βεβαιωθείτε ότι όταν βγαίνετε έξω από τη ζώνη άνεσής σας, εξακολουθείτε να έρχεστε από μια θέση αυθεντικότητας. Τα παιδιά είναι πολύ οξυδερκή. Ανταποκρίνονται στη ζεστασιά, τη σύνδεση και την προσκόλληση. Οπότε είναι σημαντικό να αισθάνεστε άνετα και να πιστεύετε στη γλώσσα αγάπης που χρησιμοποιείτε.