Πώς να είστε καλή μαμά σήμερα;

Βεβαιωθείτε ότι οι ακαδημαϊκές, συναισθηματικές, ψυχολογικές, νοητικές, πνευματικές, σωματικές, διατροφικές και κοινωνικές ανάγκες των παιδιών σας ικανοποιούνται. Προσέξτε να μην τα υπερδιεγείρετε, να μην τα υποτιμάτε, να μην τα υπερπροστατεύετε και να μην τα παραμελείτε.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Τι κάνουμε όταν το παιδί δοκιμάζει τις αντοχές μας;

Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον χωρίς οθόνες, χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα, χωρίς πλαστικά, με ισοτιμία αλλά και υπευθυνότητα, με φροντίδα αλλά με προώθηση της ανεξαρτησίας, με ευγένεια αλλά χωρίς υπερβολική επιείκεια.

Προσθέστε σ’ αυτό το χρόνο την προσοχή σας στο γάμο, την καριέρα, τους φίλους και μην ξεχνάτε την αυτοφροντίδα. Η ισορροπία μοιάζει με έναν διαρκώς κινούμενο στόχο ή με ένα ανέφικτο όνειρο.

Υπάρχει πάντα ένα δάκρυ που πρέπει να σκουπίσετε, ένα χτύπημα που πρέπει να φιλήσετε για να περάσει, ένα γεύμα που πρέπει να μαγειρέψετε, ένα δωμάτιο που πρέπει να καθαρίσετε. Είναι εύκολο να αποθαρρυνθούμε και να νιώσουμε ότι ολόκληρη η ζωή μας είναι εκτός ισορροπίας…

Γιατί η ισορροπία είναι τόσο δύσκολη;

Η ιδέα ότι η ισορροπία είναι ένας κινούμενος στόχος δείχνει γιατί είναι τόσο δύσκολη. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε μια φορά, και όπως ακριβώς προσπαθούμε να ισορροπήσουμε σε μια σανίδα ισορροπίας, απαιτεί συνεχή κίνηση και προσαρμογή.

Ως μητέρες, συχνά πρέπει να το επιχειρούμε ενώ κρατάμε ένα μωρό ή μαγειρεύουμε δείπνο ή κουβαλάμε οικογενειακές ευθύνες. Κάποιες μέρες, ισορροπία έρχεται εύκολα. Άλλες μέρες, μπορεί να μην βρίσκουμε ούτε χρόνο να κάνουμε ντους.

Η μητρότητα σημαίνει ότι η ισορροπία αλλάζει συνεχώς και συχνά περνάει από στάδια. Είναι μια νοοτροπία και κάτι που μαθαίνουμε να βρίσκουμε με τον καιρό. Δεν είναι κάτι που μπορεί να κατακτηθεί πλήρως, ειδικά στα πρώτα στάδια της ανατροφής των παιδιών.

Αλλά το να έχουμε κάποιες χρήσιμες στρατηγικές για να ανταπεξέλθουμε μπορεί να βοηθήσει το ταξίδι να είναι λιγότερο αγχωτικό.

Βρίσκοντας την ισορροπία ως μαμά

Δημιουργήστε συστήματα

Μπορεί στην επαγγελματική σας ζωή να κυλούν όλα ομαλά και να καταφέρνετε πολλά. Έχετε στόχους και τους πετυχαίνετε. Υπάρχουν συστήματα για κάθε πράγμα που πρέπει να κάνετε και ξέρετε ακριβώς πώς να το κάνετε.

Ωστόσο, στο σπίτι, μερικές φορές υπάρχουν διακυμάνσεις… Ακριβώς επειδή στη δουλειά σας έχετε στόχους, σκοπούς, βασικούς δείκτες απόδοσης, συστήματα και μεθόδους που ακολουθείτε, πώς γίνετε στο σπίτι να τα ισορροπήσετε όλα μόνο στο μυαλό σας;

Βέβαια, στη δουλειά κανείς δεν χρειάζεται αλλαγή πάνας και δεν τσακώνονται για ένα μικρό παιχνιδάκι. Αλλά είστε τόσο οργανωμένη και αποτελεσματική στη δουλειά, που παραλείψατε αυτό επίπεδο προμελέτης στο πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής σας: στην οικογένειά σας.

Αρχίστε να εφαρμόζετε συστήματα για οργάνωση, τη διαχείριση του σπιτιού και τον προγραμματισμό των γευμάτων. Θέστε στόχους για τα πραγματικά σημαντικά πράγματα στη ζωή, όπως τα πράγματα που θέλετε να διδάξετε στα παιδιά πριν φύγουν από το σπίτι.

Έτσι, θα μειωθεί δραματικά το άγχος σας. Δημιουργήστε μια λίστα με όλα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν και πότε. Στη συνέχεια, κάντε ένα σχέδιο για το πώς θα γίνουν και ποιος θα τα κάνει. Και δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα εσείς…

Βάλτε τους όλους να συμμετάσχουν

Δεν είναι βιώσιμο ή δίκαιο για εσάς να κάνετε τα πάντα για όλους στο σπίτι σας. Δεν τα κάνετε όλα μόνη στη δουλειά και είναι δύσκολο να το κάνετε στο σπίτι. Μόλις δημιουργήσετε τα συστήματα, αναθέστε αρμοδιότητες και σε άλλα μέλη της οικογένειας.

Σταματήστε να κάνετε πράγματα που τα παιδιά σας θα μπορούσαν να κάνουν μόνα τους. Έτσι θα μάθουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να κάνουν μόνα τους πολλές δουλειές του σπιτιού και η αυτοπεποίθησή τους θα αυξηθεί από το γεγονός ότι είναι σε θέση να το κάνουν.

Αντί να είστε εσείς ο μοναδικός λύτης προβλημάτων στο σπίτι σας, διδάξτε στα παιδιά σας τις δεξιότητες να χειρίζονται τα περισσότερα πράγματα μόνα τους. Δεν είναι τέλεια σε αυτό, ούτε κι εσείς, αλλά όλοι θα είστε πολύ λιγότερο αγχωμένοι.

Μειώστε τα πράγματα και τις δεσμεύσεις

Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, η ακαταστασία αποστραγγίζει τη θετική ενέργεια και μας στερεί τη χαρά. Και οι στατιστικές επιβεβαιώνουν… όσο περισσότερα πράγματα έχουμε, τόσο πιο αγχωμένοι νιώθουμε.

Η ακαταστασία στα σπίτια μας είναι μια οπτική υπενθύμιση της ανεκτέλεστης δουλειάς. Οδηγεί σε ενοχές ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο οργανωμένες και μας κάνει λιγότερο πιθανό να καλέσουμε κόσμο στο σπίτι. Παρόλο που ο χρόνος με αυτούς που αγαπάμε μπορεί να μειώσει το στρες.

Αφήστε πίσω τις ενοχές αλλά και τις συγκρίσεις. Η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς. Αλλά η ισορροπία είναι διαφορετική για τον καθένα. Μειώστε τις υποχρεώσεις σας εστιάζοντας σε αυτό που έχει ουσιαστική σημασία: στον οικογενειακό χρόνο. Αυτές είναι οι στιγμές που απολαμβάνετε περισσότερο σαν οικογένεια και σας δένουν περισσότερο μεταξύ σας.