Δεν είναι πάντα εύκολο για κάθε παιδί να έχει στο σπίτι τα «δικά» του. Συχνά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή τα παιδιά να μοιραστούν, μεταξύ άλλων, και το ίδιο υπνοδωμάτιο. Είτε πρόκειται για τη γέννηση ενός μωρού είτε για το μικρότερο αδερφάκι, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο για το μεγαλύτερο παιδί να αποδεχθεί την κατάσταση.

Στην πραγματικότητα βέβαια, το να μοιράζονται τα αδέρφια ένα υπνοδωμάτιο μπορεί να  τα βοηθήσει στο να αυξήσουν την εγγύτητά τους και να κοιμηθούν καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο επίσης, μαθαίνουν να μοιράζονται, να επικοινωνούν καλύτερα και να αναπτύσσουν μια γερή «βάση» για την επίλυση συγκρούσεων. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό προηγουμένως να χειριστούμε την αλλαγή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Γιατί θυμώνει για τα… πάντα;

Οι προκλήσεις

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κοινή χρήση ενός δωματίου μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένες προκλήσεις που θα πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Για παράδειγμα, εάν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα, μπορεί να θέλουν να παίξουν πριν τον ύπνο, ακόμα κι αν πρέπει να σηκωθούν νωρίς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

  • Την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού.
  • Τους διαφορετικούς χρόνους ύπνου.
  • Τον προσωπικό χώρο που χρειάζονται στην κρεβατοκάμαρα.
  • Το να τους ενσταλάξετε το σεβασμό. Για παράδειγμα, δεν κάνουμε φασαρία όταν το ένα αδερφάκι κοιμάται, δεν πειράζουμε τα πράγματα του άλλου, χτυπάμε την πόρτα πριν μπούμε στο δωμάτιο κτλ.

Έτσι, οι προκλήσεις και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από αυτήν την συνύπαρξη μπορούν να ελαχιστοποιηθούν σημαντικά.

 

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να συμβεί

Ίσως αναρωτιέστε πότε είναι η καλύτερη στιγμή για τα αδέρφια να αρχίσουν να μοιράζονται ένα δωμάτιο. Η αλήθεια είναι πως η τέλεια στιγμή δεν θα έρθει ποτέ. Εσείς μόνο μπορείτε να τη δημιουργήσετε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί το μεγαλύτερο παιδί σας στη μετάβαση. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για την άφιξη του μωρού, μπορείτε να κρατήσετε την κούνια στην κρεβατοκάμαρά σας για λίγες μέρες και να αρχίσετε να φτιάχνετε το δωμάτιο και για τα δύο σας παιδιά. Είναι σημαντικό να προειδοποιήσετε το μεγαλύτερο παιδί ότι το μωρό θα κοιμηθεί μαζί του όταν φτάσει σε μια ορισμένη ηλικία.

Πώς να γίνουν όλα σωστά

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, δεν έχει τόση σημασία να μοιράζονται ένα δωμάτιο. Ωστόσο, όταν είναι μεγαλύτερα, μπορεί να απαιτούν περισσότερο χώρο και ιδιωτικότητα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει τα παιδιά να προσαρμοστούν στις περιστάσεις.

 

Ιδανικά, το μικρότερο αδερφάκι θα πρέπει να πηγαίνει στην κρεβατοκάμαρα με το μεγαλύτερο όταν καταφέρνει να κοιμηθεί όλη τη νύχτα για να μην ενοχλεί το άλλο παιδί. Επιπλέον, ενθαρρύνετε κοινές βασικές συνήθειες και ρουτίνες, όπως το να ετοιμάζουν τα παιδιά τα πράγματά τους για το σχολείο πριν πάνε για ύπνο.

Τέλος, είναι όπως είπαμε σημαντικό και τα δύο αδέρφια να έχουν προσωπικό χώρο. Για παράδειγμα, το καθένα θα πρέπει να έχει το δικό του μέρος στη ντουλάπας και τα δικά του συρτάρια.

Ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, θα δείτε ότι το γεγονός ότι τα αδέρφια πρέπει να μοιραστούν ένα υπνοδωμάτιο δεν χρειάζεται να αποτελεί πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ακριβώς το αντίθετο.

Το δωμάτιό τους θα είναι το καταφύγιό τους, μέσα στο οποίο θα μπορούν να μοιραστούν εμπειρίες και γέλια που θα ενισχύσουν τη σχέση τους και θα την κάνουν τόσο δυνατή που με κανένα τρόπο δε θα μπορεί μελλοντικά να σπάσει.