Ας είμαστε ειλικρινείς: Μια μαμά είναι ο απόλυτος αθλητής αντοχής. Κατά τη διάρκεια των πολυάσχολων ημερών, δεν μπορεί απλά να πατήσει παύση.

Χρειάζεται να διατηρήσει την ενέργεια και τη δύναμη τουλάχιστον μέχρι τα παιδιά να πάνε για ύπνο. Πώς θα γίνει αυτό;

Μαζί με τα λίπη και τους υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη σωματική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Τips για νέες μαμάδες

Η πρωτεΐνη είναι ένα κρίσιμο δομικό στοιχείο για τη διατήρηση των μυών. Xρησιμοποιείται σε χιλιάδες βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα. Επίσης, σας βοηθάει να αισθάνεστε χορτάτες.

Πόση πρωτεΐνη είναι αρκετή για μια μαμά;

Oι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η πρωτεΐνη αποτελεί ζωτικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, υπάρχουν παρανοήσεις σχετικά με το πόση πρωτεΐνη πρέπει να λαμβάνουμε για να νιώθουμε και να λειτουργούμε με τον καλύτερο τρόπο.

Για τις γυναίκες, αυτό περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τις μεταβαλλόμενες ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά τον τοκετό και έπειτα. Και στα δύο στάδια, χτίζετε ή μεγαλώνετε ένα μωρό. Αλλά πρέπει να θρέφετε και τον εαυτό σας. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αν και οι ατομικές ανάγκες ποικίλλουν, οι έρευνες δείχνουν ότι είναι χρήσιμο να λαμβάνετε 20 έως 35 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα όταν δεν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Βέβαια, αυτό μπορεί να μοιάζει με πρόκληση όταν με το ζόρι προλαβαίνετε να καθίσετε.

Πολλές μαμάδες τρώνε αυτά που έχουν περισσέψει από το φαγητό των παιδιών και τα αποκαλούν μεσημεριανό γεύμα. Αλλά αυτό δεν θα σας κρατήσει να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια μέχρι την ώρα του ύπνου. 

Τα οφέλη της πρωτεΐνης

Αν η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης δεν ήταν στο επίκεντρο της προσοχής σας στο παρελθόν, θα αρχίσετε να βλέπετε τα οφέλη από την ενσωμάτωση περισσότερης πρωτεΐνης στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η πρωτεΐνη σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, παρέχει υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ, ταυτόχρονα, επιτρέπει στο σώμα σας να επιδιορθώνει και να αποκαθιστά. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει έναν θετικό κύκλο.

Όσο καλύτερα αισθάνεστε, τόσο πιο ενεργητικές θα είστε για να κάνετε περισσότερα υγιεινά βήματα. Όπως να εντάξετε περισσότερη άσκηση μέσα στην ημέρα, να δεσμευτείτε για καλύτερες συνήθειες ύπνου και να κάνετε χώρο για αυτοφροντίδα.

Για να αρχίσετε να προσθέτετε περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας, μπορεί να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε σε απλές αλλαγές και προσθήκες. Οι πλήρεις αναθεωρήσεις των γευμάτων σας είναι πιο σύνθετη διαδικασία

Ειδικά για τις μητέρες, η πρόσληψη αρκετής πρωτεΐνης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, επειδή σας βοηθά δείχνετε τον καλύτερό σας εαυτό για την οικογένειά σας. Ο ρόλος που παίζει η πρωτεΐνη, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Εξάλλου, τα αναπτυσσόμενα σώματα των παιδιών χρειάζονται επίσης πρωτεΐνες.

Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή μας. Είναι κρίσιμη για τη βοήθεια στην οικοδόμηση και την υποστήριξη των μυών και είναι ζωτικής σημασίας για την κυτταρική λειτουργία.

Και, ευτυχώς, είναι εύκολο να ενσωματώσετε περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας. Καταναλώστε περισσότερα νόστιμα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως ξηροί καρποί, φασόλια, γιαούρτι, άπαχο κρέας και, smoothies, ροφήματα ή μπάρες.