Δεν είναι λίγοι οι γονείς που παραπονιούνται ότι το παιδί τους, ειδικά αν βρίσκεται στην εφηβεία, δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τίποτα. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ένταση και συγκρούσεις στο σπίτι. Για τους γονείς, μπορεί να είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό που συχνά τους πανικοβάλλει με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τι να κάνουν.

Πώς θα κατανοήσουμε καλύτερα το τι συμβαίνει και υπάρχει λύση;

 

Διαβάστε επίσης: Μαμά, μπαμπάς και… έφηβο παιδί: Είναι η επικοινωνία εφικτή;

Γιατί μπορεί το παιδί να μην το συγκινεί… τίποτα

Για να μάθετε το γιατί το παιδί σας δε θέλει να κάνει τίποτα, είναι σημαντικό να εξετάσετε μερικές βασικές παραμέτρους. Επομένως, πριν εξετάσετε τις πιθανές αιτίες, προσπαθήστε να απαντήσετε στα εξής ερωτήματα:

Πόσο χρονών είναι το παιδί;

Τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί κάτω των έξι ετών είναι πολύ διαφορετικά από αυτά ενός 17χρονου. Εάν το παιδί σας είναι στην εφηβεία, είναι συνηθισμένο να είναι πιο απαθές και αδιάφορο. Επίσης, μπορεί να εκφράσει την επιθυμία να εγκαταλείψει τις εξωσχολικές δραστηριότητες ή να επαναστατεί όταν πρόκειται να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του.

Από την άλλη πλευρά, στα μικρότερα παιδιά, αυτές οι περιστάσεις είναι λιγότερο συχνές και επομένως μπορούν να μας προειδοποιήσουν για ορισμένες δυσκολίες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν.

Ποια η προσωπική του κατάσταση;

Εάν το παιδί έχει βιώσει πρόσφατες αλλαγές στη ζωή του, αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζεται στη διάθεση και τα κίνητρά του. Ένα διαζύγιο, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια μετακόμιση, είναι μερικές από τις καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν ένα παιδί. Ομοίως, εάν υπάρχει μια περίπλοκη οικογενειακή κατάσταση ή η συνύπαρξη με τους συνομηλίκους του στο σχολείο δεν είναι η βέλτιστη, η στάση του παιδιού μπορεί να χαρακτηρίζεται από μειωμένη διάθεση για… οτιδήποτε.

Είναι νέες αυτές οι συμπεριφορές;

Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε εάν η απροθυμία ή η ανυπακοή του παιδιού σας είναι μια πρόσφατη εξέλιξη ή αν ήταν πάντα (περισσότερο ή λιγότερο) παρούσα. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν αυτή η στάση οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο γεγονός ή σε κάποια άλλη πτυχή, όπως η προσωπικότητά του ή η εκπαίδευση που έχει λάβει.

Σε ποιο πλαίσιο το παιδί σας δε θέλει να κάνει τίποτα;

Τέλος, προσπαθήστε να ορίσετε το πρόβλημα ξεκάθαρα και αντικειμενικά. Τι σημαίνει ότι το παιδί σας δε θέλει να κάνει τίποτα; Μπορεί να αρνείται να διαβάσει ή να βοηθήσει στο σπίτι, αλλά να εξακολουθεί να απολαμβάνει μια «ζωηρή» κοινωνική ζωή.

Ή, αντίθετα. Μπορεί να έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τα χόμπι και τις φιλίες, γεγονός ακόμα πιο ανησυχητικό.

 

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας δε θέλει να κάνει τίποτα

Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης που αντιμετωπίζετε. Τι μπορείτε να κάνετε;

Κάντε μία σε βάθος συζήτηση

Αν και είναι το προφανές, είναι σημαντικό να μιλήσετε στο παιδί σας και να ρωτήσετε τι συμβαίνει, όχι με νεύρα, «απειλές» ή απαιτήσεις, αλλά με γνήσια πρόθεση να κατανοήσετε τι αισθάνεται και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει. Βρείτε την κατάλληλη στιγμή, χρησιμοποιήστε έναν ήρεμο τόνο και προτιμήστε την κατανόηση, όχι την κριτική.

Αναθέστε του ευθύνες

Συχνά, όταν ένα παιδί δε θέλει να κάνει τίποτα, είναι επειδή έχει λάβει μια υπερβολικά ανεκτική ή υπερπροστατευτική ανατροφή. Αν δεν του επιτρέψουμε ποτέ ή δεν το ενθαρρύνουμε να γίνει υπεύθυνο και αυτόνομο από μικρή ηλικία, δεν μπορούμε να περιμένουμε να αναπτύξει μαγικά αυτές τις ιδιότητες όταν φτάσει για παράδειγμα στην εφηβεία.

Ξεκινήστε, λοιπόν, να αναθέτετε εργασίες στο παιδί κατάλληλες για την ηλικία του και ορίστε τις συνέπειες με βάση τη μη συμμόρφωσή του. Ακόμα κι αν δεν το έχετε κάνει ποτέ πριν, αυτό θα σας βοηθήσει να αρχίσετε να αντιστρέφετε την κατάσταση.

Ενθαρρύνετε τα κίνητρα

Εάν το παιδί μοιάζει αδιάφορο και απαθές, προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τα κίνητρά του προτείνοντας δραστηριότητες που του αρέσουν. Είναι σύνηθες για πολλά παιδιά να προτιμούν να μένουν στον καναπέ μπροστά σε οθόνες, αλλά αυτό δεν είναι ως γνωστόν υγιές.

Η οργάνωση εξόδων ως οικογένεια είτε για αθλητικές είτε για ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορεί να είναι μια καλή αρχή για την ενεργοποίησή τους.

Βοηθήστε το να βρει το «πάθος» του

Εάν η απάθεια εκδηλώνεται στο σχολικό περιβάλλον, είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί να βρει το σκοπό του. Πολλοί έφηβοι μπορεί να αισθάνονται χαμένοι και χωρίς κίνητρα επειδή δεν είναι ξεκάθαροι για το τι θέλουν ακριβώς να κάνουν στη μελλοντική επαγγελματική τους ζωή. Βοηθώντας τους να εντοπίσουν τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά τους, βοηθάμε τα παιδιά να βρουν το δρόμο τους. Και αυτός ο μελλοντικός στόχος θα είναι το ισχυρότερο κίνητρο για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.