Η ημέρα και η νύχτα, το κρύο και η ζέστη, η βροχή και η ανθοφορία, όλα αυτά επηρεάζουν την επιδερμίδα μας. Αλλοτε το «ξυπνούν» και άλλοτε το «κοιμίζουν». Το δέρμα μας λοιπόν έχει και αυτό τον χρόνο του και, κυρίως, θέλει τον χρόνο του…

«Σε 3 ημέρες η επιδερμίδα σας θα γίνει πιο λεία και νεανική» – κι όμως, δεν πρέπει ποτέ να βιαζόμαστε να δοκιμάσουμε μια νέα κρέμα που μας υπόσχεται ότι θα «μεταμορφώσει» την επιδερμίδα μας μέσα σε 3 ημέρες. Η βιασύνη απορρυθμίζει το δέρμα.

Κάθε νέα θεραπεία, όπως κάθε νέα αλλαγή της εποχής, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία.

Διαβάστε επίσης: Δέρμα: Οι παράγοντες που το κάνουν πιο λιπαρό

Για να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα μιας νέας φόρμουλας που δοκιμάσαμε πρέπει πρώτα να την αφήσουμε να κάνει τον κύκλο της κατά τη διάρκεια της κυτταρικής ανανέωσης που διαρκεί 28 ημέρες. Είναι σημαντικό επίσης να ξέρουμε τον τύπο της επιδερμίδας μας.

Οι τέσσερις εποχές  της επιδερμίδας μας

Το δέρμα μας είναι ένα όργανο πολύ ευαίσθητο στις κλιματικές αλλαγές. Αλλη αντίδραση έχει με την υγρασία, άλλη με τη ζέστη και άλλη με το κρύο. Ετσι οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι άλλη κρέμα μάς ταιριάζει το καλοκαίρι και άλλη τον χειμώνα. Αυτό όμως που μάλλον δεν γνωρίζουμε είναι πως το δέρμα μας υποφέρει περισσότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια αυτών των δύο περιόδων οι διακυμάνσεις της υγρασίας είναι μεγάλες και το δέρμα καταβάλλει προσπάθεια για να προσαρμοστεί. Ωστόσο, αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε, η επιδερμίδα τα καταφέρνει καλύτερα στο κρύο και στη ζέστη.

Το φθινόπωρο είναι μια μεταβατική περίοδος. Το δέρμα γίνεται πιο χλωμό, πιο θαμπό και πιο αφυδατωμένο λόγω της θάλασσας και του ήλιου.

Η σφριγηλότητά του χάνεται και καθώς φεύγει το μαύρισμα αποκαλύπτονται οι ατέλειές του (πανάδες, ρυτίδες, κοκκινίλες, σμήγμα). Αυτή την περίοδο λοιπόν έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ μάσκες και εντατικές θεραπείες ενυδάτωσης, όπως σέρουμ ή αμπούλες.

Η αναγέννηση της επιδερμίδας θα έρθει αφού προηγηθεί απολέπιση και σύσφιγξη με τη βοήθεια μιας αντιγηραντικής κρέμας.

Τον χειμώνα οι ρυθμοί του δέρματος πέφτουν αισθητά και η κυτταρική ανανέωση επιβραδύνεται. Η μικροκυκλοφορία του αίματος αποδυναμώνεται. Οι πόροι του δέρματος κλείνουν και χωρίς δυνατό ήλιο η παραγωγή βιταμίνης D γίνεται με δυσκολία. Αυτή την περίοδο όμως του χρόνου η επιδερμίδα πρέπει να ξεκουράζεται. Οχι λοιπόν στις δυνατές φόρμουλες, ναι στις κρέμες με πλούσιους ενυδατικούς παράγοντες τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώμα. Ναι στη θρέψη και στην αντιγήρανση με ρετινόλη, άλφα και βήτα υδροξέα που δεν θέλουν ήλιο.

Την άνοιξη οι αλλεργίες, οι κοκκινίλες και οι ευαισθησίες κάνουν την εμφάνισή τους. Το δέρμα θέλει να «ξυπνήσει» αλλά χρειάζεται βοήθεια. Η σωστή στιγμή για ένα λεμφικό μασάζ είναι τώρα, γιατί σε συνδυασμό με έναν καλό καθαρισμό θα το βοηθήσει να αποτοξινωθεί. Μια καταπραϋντική κρέμα είναι ό,τι χρειάζεται.

Το καλοκαίρι η έκκριση σμήγματος είναι αρκετή, οι πόροι διαστέλλονται για να μπορεί το δέρμα να αναπνέει. Στο οπλοστάσιό σας θα πρέπει να διαθέτετε όλα τα δυνατά μέτρα προφύλαξης από τις επιθέσεις του ήλιου, αλλά και τα after sun προϊόντα, κρέμες με αντιοξειδωτικούς παράγοντες Q10 και βιταμίνη C που βοηθούν στη μείωση της αντιοξειδωτικής δράσης του ήλιου. Παράλληλα, ο καλός καθαρισμός είναι απαραίτητος για να απομακρύνονται από το δέρμα τα αντηλιακά φίλτρα.

Μέρα με νύχτα

Αλλιώς συμπεριφέρεται το δέρμα μας την ημέρα και αλλιώς τη νύχτα. Οι διαφορές είναι μεγάλες.

Το πρωί τα κύτταρα του δέρματος αναγνωρίζουν τη φωτεινότητα και αναπτύσσουν μηχανισμούς προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία και τη ρύπανση. Χρειάζεται μια κρέμα που θα το προστατεύει από το φως και ταυτόχρονα θα το ενυδατώνει. Κατά τη διάρκεια της ημέρας επίσης το pH γίνεται περισσότερο όξινο ώστε να μπορεί η επιδερμίδα να προφυλάσσεται από τις βακτηριακές επιθέσεις. Προς το απογευματάκι το δέρμα γίνεται πιο ανθεκτικό στον πόνο και σύμφωνα με τη χρονοβιολογία είναι η κατάλληλη ώρα για αποτρίχωση.

Το βράδυ μεταξύ 10 και μία τα ξημερώματα τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα. Ταυτόχρονα το βράδυ το δέρμα απομακρύνει τις τοξίνες και ξαναδημιουργεί υδρολιπιδικό φίλτρο που προστατεύει την υγρασία του.