Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι το παιδί σας δεν είναι το μόνο που περνάει μια τεράστια αλλαγή όταν αποκτάτε ένα δεύτερο παιδί. Ως γονείς, θα περάσετε κι εσείς αυτή τη μετάβαση.

Σύμφωνα με έρευνες, οι μητέρες αναφέρουν ότι το άγχος μετά την απόκτηση του πρώτου τους παιδιού είναι ισοδύναμο με το άγχος του δεύτερου παιδιού τους. Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι η προσθήκη ενός δεύτερου παιδιού είναι μια σε μεγάλο βαθμό θετική εμπειρία.

Και ότι οι μητέρες πολλών παιδιών είναι σε θέση να επανέλθουν σε έναν βαθύτερο, πιο αποκαταστατικό ύπνο μετά το νυχτερινό ξύπνημα και βιώνουν λιγότερη κόπωση και διαταραχές του ύπνου από ό,τι οι μητέρες που γεννούν για πρώτη φορά.

Διαβάστε επίσης: Από μωρό… μικρό παιδί. Πώς θα το βοηθήσουμε στη μετάβαση;

Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε για να βελτιώσετε αυτή τη μετάβαση για τον εαυτό σας;

Χτίστε την αυτοπεποίθησή σας ως γονείς 

Έρευνες διαπιστώνουν ότι οι μητέρες με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση είχαν περισσότερες πιθανότητες να ευημερούν κατά την περίοδο μετά τον τοκετό και ότι η γονική αυτοπεποίθηση τείνει να μειώνει τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών.

Για να ενισχύσετε τη δική σας αυτοπεποίθηση, διαβεβαιώστε τον εαυτό σας ότι είστε ακριβώς ο γονέας που χρειάζονται και τα δύο παιδιά σας. Αντικαταστήστε τις λιγότερο βοηθητικές σκέψεις, όπως «Το να έχω δύο παιδιά θα είναι πάρα πολύ για μένα», με πιο βοηθητικές σκέψεις, όπως «Κάθε μέρα θα γίνεται λίγο πιο εύκολη».

Εξασκηθείτε στην αυτοσυμπόνια

Η έρευνα διαπιστώνει ότι τα υψηλά επίπεδα αυτοσυμπόνιας συνδέονται με μεγαλύτερη ευημερία στις μητέρες μετά τον τοκετό. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι όλοι αγωνίζονται και ότι προσπαθείτε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Όταν κρίνετε τον εαυτό σας, φανταστείτε πώς θα αντιμετωπίζατε μια φίλη σας στην ίδια θέση.

Αναγνωρίστε ότι πολλά από τα συναισθήματά σας είναι φυσιολογικά

Πολλοί γονείς αισθάνονται διχασμένοι σχετικά με τη γέννηση του δεύτερου παιδιού τους, συμπεριλαμβανομένων του αισθήματος ενοχής για τις αλλαγές που θα βιώσει το πρωτότοκο παιδί τους και του άγχους για το αν είναι σε θέση να διαχειριστούν τις ανάγκες δύο παιδιών.

Έρευνες διαπιστώνουν ότι πολλές μητέρες αισθάνονται άγχος για τις επιπτώσεις στο πρωτότοκο παιδί τους και μπορεί ακόμη και να αναρωτιούνται αν μπορούν να αγαπήσουν το δεύτερο παιδί τόσο πολύ όσο το πρώτο. Αναγνωρίστε ότι αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν σημαίνουν ότι δεν είστε «καλός γονιός» για το δεύτερο παιδί σας.

Αναζητήστε υποστήριξη από άλλους

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι μητέρες λαμβάνουν λιγότερη υποστήριξη κατά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού τους σε σύγκριση με το πρώτο τους παιδί. Κάντε ένα σχέδιο εκ των προτέρων προκειμένου να λάβετε επαρκή υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους ή άλλους ανθρώπους στη ζωή σας.

Προσδιορίστε μια κοινότητα ανθρώπων που θα σας υποστηρίξουν τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά.