Σήμερα, τα παιδιά, καλώς ή κακώς, γεννιούνται και μεγαλώνουν πλέον σε άμεση επαφή με την τεχνολογία. Επομένως, το διαδίκτυο και τα social media παίζουν πλέον πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο που σχετίζονται τα μεγαλύτερα παιδιά με τους άλλους ανθρώπους και με τον κόσμο.

Ακόμα κι αν θέλουμε να τα αποτρέψουμε, η χρήση των social είναι σχεδόν και όσο περνά ο καιρός γεγονός αναπόφευκτο. Επομένως τι πρέπει να κάνουμε; Όσο κι αν τα θεωρούμε επιβλαβή, γνωρίζοντας πως τα παιδιά αργά ή γρήγορα θα έρθουν σε επαφή με αυτά, είναι καλό να διασφαλίσουμε τη σωστή και υπεύθυνη χρήση τους.

 

 

Διαβάστε επίσης: Τι να κάνετε όταν το παιδί σας λέει ότι είναι άρρωστο για να μην πάει σχολείο

 

 

Υπεύθυνη χρήση των social media

 

 

Γνωρίστε τα social media

 

 

Νέες εφαρμογές και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται καθημερινά που πολλές φορές μας κάνουν να αισθανόμαστε πως δεν μπορούμε να συμβαδίσουμε. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε και να κατανοούμε πώς λειτουργούν.

Έτσι, κάθε φορά που το παιδί μας μας μιλά γι’ αυτά, δε θα νιώθουμε «χαμένοι». Επιπλέον, θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε εάν είναι κατάλληλα για τα παιδιά.

Εάν δείχνουμε ενδιαφέρον για τα τεχνολογικά μέσα που αρέσουν στα παιδιά, θα μπορούμε να συνδεθούμε μαζί τους πιο εύκολα. Επιπλέον, θα μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν και να τα βοηθήσουμε να κάνουν καλή χρήση.

 

 

Μιλήστε στα παιδιά σας για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα

 

 

Μία από τις πιο επικίνδυνες πτυχές των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης είναι η έκθεση και η έλλειψη ιδιωτικότητας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά σας σχετικά με τη σημασία του να κρατούν τους κωδικούς πρόσβασής τους για τον εαυτό τους και τη σπουδαιότητα του να είναι προσεκτικά όσον αφορά το περιεχόμενο που μοιράζονται.

Εάν το παιδί σας είναι μικρό, επιβλέψτε το και βοηθήστε το να δημιουργήσει τους λογαριασμούς του, ελέγχοντας πάντοτε εσείς την κατάσταση. Θυμηθείτε να του εξηγήσετε ότι δεν παραβιάζετε το απόρρητό του. Αυτή θα πρέπει να είναι μια συμφωνία αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

 

 

Προωθήστε την αυτοεκτίμησή τους

 

 

Τα παιδιά είναι συχνά επιρρεπή στο να εξαρτώνται από την έγκριση άλλων ανθρώπων και τα social media μπορεί να ενθαρρύνουν αυτήν τη συμπεριφορά. Ως αποτέλεσμα, μερικά παιδιά μπορεί να καταλήξουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της επιθυμίας τους να αρέσουν και να γίνονται αποδεκτά.

Για να αποφύγετε αυτή την κατάσταση, είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του. Βεβαιωθείτε ότι ξέρει πόσο σημαντικό είναι και ότι πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

 

 

Διδάξτε τα παιδιά να επιλέγουν περιεχόμενο

 

 

Η χρήση των social δε σημαίνει ότι ασχολούμαστε με καθετί που μας παρουσιάζουν. Δώστε στο μεγαλύτερο παιδί σας να καταλάβει ότι είναι θέμα επιλογών και ότι έχει τη δυνατότητα να απορρίψει το αρνητικό περιεχόμενο και να ασχοληθεί μονάχα με το θετικό.

Κάνοντας αυτό, ολόκληρη η εμπειρία του διαδικτύου μπορεί να γίνει εντελώς διαφορετική.

 

 

Η επικοινωνία είναι το κλειδί

 

 

Συνολικά, το πιο σημαντικό είναι να έχετε στενή σχέση με το παιδί, να επικοινωνείτε και να εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον. Μην προσπαθήσετε να του επιβληθείτε. Ακούστε το, πείτε την άποψή σας, βρείτε τη χρυσή τομή.

Εάν καταφέρετε να πείσετε το παιδί ότι είστε εκεί για να το καθοδηγήσετε, όχι για να του πείτε τι να κάνει, θα εμπιστευτεί εσάς και τις απόψεις σας.

Τέλος, κάντε ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τα social media και μοιραστείτε τις δικές σας εμπειρίες μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα έρθουν σε εσάς όποτε έχουν αμφιβολίες ή οποιοδήποτε είδος προβλήματος.