Οι ασκήσεις προετοιμασίας για τον τοκετό βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη ή τη μείωση πολλών από τα άβολων συμπτωμάτων.

Πώς εντοπίζουμε τους μύες που εμπλέκονται στον τοκετό και πώς τους εκπαιδεύουμε σωστά;

 

Διαβάστε επίσης: Άγχος και εγκυμοσύνη: 4 «κλειδιά» για να το μειώσετε

Oι ασκήσεις πριν τον τοκετό, μας προετοιμάζουν από συναισθηματική και σωματική άποψη για αυτό που σύντομα θα αντιμετωπίσουμε.

Η διανοητική ενδυνάμωση είναι αυτή που θα μας επιτρέψει να ευθυγραμμίσουμε την αναπνοή, τις σκέψεις και το σώμα μας για αυτόν το σκοπό.

Η σωματική προετοιμασία είναι επίσης πολύ σημαντική. Το περίνεο, το οποίο καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της λεκάνης, αποτελείται από πολλούς μύες και άλλους ιστούς που, αν τεντωθούν περισσότερο από ότι μπορούν, μπορεί να τραυματιστούν.

Κι ενώ γενικά η φύση είναι σοφή και το σώμα μας «πρέπει» να είναι έτοιμο μετά από εννέα μήνες εγκυμοσύνης, η καλή προετοιμασία μέσω ασκήσεων μας χαρίζει την ασφάλεια που κατά κανόνα χρειαζόμαστε σε αυτή τη φάση.

2 βασικά είδη ασκήσεων προετοιμασίας τοκετού

Ασκήσεις Kegel

  • Καθίστε σε μια καρέκλα, με την πλάτη σας να στηρίζεται καλά και τα πόδια σας ανοιχτά (ακουμπώντας το πάτωμα).
  • Αναπνεύστε βαθιά και τακτικά για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να νιώσετε άνετα.
  • Συσπάστε τους πυελικούς μύες σας (τους μύες της λεκάνης) όσο καλύτερα μπορείτε.
  • Μόλις φτάσετε στο μέγιστο σημείο, κρατήστε αυτή τη θέση για 5 δευτερόλεπτα.
  • Χαλαρώστε αργά τους μύες σε διάστημα περίπου 10 δευτερολέπτων.
  • Επαναλάβετε περίπου 10 φορές στην ίδια θέση 3 φορές την ημέρα.

Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση με διάφορους τρόπους, όπως ξαπλωμένες ή στο πλάι. Εξαρτάται από το τι προτιμάτε και πώς νιώθετε πιο άνετα.

Μασάζ περίνεου

 

Το μασάζ περίνεου δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απλό μασάζ στην περιοχή για την προώθηση της χαλάρωσης και της προετοιμασίας. Υπάρχουν αρκετές τεχνικές, αλλά μια από τις πιο διαδεδομένες είναι να χρησιμοποιήσετε λίγο λάδι και τα χέρια σας για να κάνετε απαλές κινήσεις στο περίνεο.

Μπορούν να εκτελεστούν στη θέση που προτιμάτε. Οι κινήσεις θα πρέπει να είναι κυκλικές ή να ακολουθούν τη διαδρομή των μυών της περιοχής.

*Μην ξεχνάτε

 

Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες, να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.

Παρόλο που αυτές οι ασκήσεις προετοιμασίας τοκετού είναι ασφαλείς και ως εκ τούτου μπορούν να εφαρμοστούν από όλες τις γυναίκες, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις υγείας που μπορεί να απαιτούν άλλες, πρόσθετες μεθόδους για την καλή προετοιμασία σας.