Όπως σχεδόν όλοι οι γονείς που έχουν περισσότερα από ένα παιδιά, μπορεί να ανησυχείτε για το πώς θα αντιδράσει το παιδί σας με το νέο μέλος της οικογένειας. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το μεγαλύτερο αδελφάκι στη μετάβαση;

Οι περισσότερες πληροφορίες που θα βρείτε συνήθως εστιάζουν στην περίοδο του νεογέννητου. Δεν καλύπτουν όμως πραγματικά τις σοβαρές συναισθηματικές επιπτώσεις του να πηγαίνεις από το να παίρνεις το 100% της προσοχής των γονιών σου στο 50%. Δεν είναι απλό να θέτεις τα θεμέλια για να διαμορφώσεις μια δια βίου θετική αδελφική σχέση.

Οι έρευνες δείχνουν ότι, όντως, τα μεγαλύτερα αδέλφια συχνά δυσκολεύονται με την άφιξη ενός νέου μωρού.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς θα το κάνετε να νιώσει ασφάλεια

Συγκεκριμένα, όλα τα παρακάτω είναι κοινά μεταξύ των μεγαλύτερων αδελφών:

  • Περισσότερη γκρίνια/ κλάμα και λιγότερα θετικά συναισθήματα.
  • Αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς.
  • Λιγότερη στοργή και ανταπόκριση που κατευθύνεται προς τους γονείς τους.
  • Αυξημένα προβλήματα ύπνου.
  • Υποχωρητικές συμπεριφορές (συμπεριφορά μικρότερη από το τρέχον αναπτυξιακό τους επίπεδο ή απώλεια κάποιων δεξιοτήτων που είχαν προηγουμένως).

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα αδέλφια που βρίσκονται πιο κοντά στην ηλικία. Ωστόσο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το ηλικιακό χάσμα θα παίξει πιθανότατα δευτερεύοντα ρόλο στον καθορισμό της μακροπρόθεσμης ποιότητας της αδελφικής σχέσης.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τη διευκολύνετε τη μετάβαση για το παιδί πριν τον ερχομό του μωρού.

Μιλήστε στο παιδί για το νέο μωρό ως άτομο με τα δικά του συναισθήματα, σκέψεις και επιθυμίες συχνά πριν από τη γέννησή του

Η έρευνα διαπιστώνει ότι όταν οι μητέρες ακολουθούν αυτή την προσέγγιση, το μεγαλύτερο αδελφάκι αλληλεπιδρά πιο θετικά με το νέο αδελφάκι του οκτώ και 14 μήνες αργότερα. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να κάνει το μωρό να φανεί «αληθινό». Βοηθάει το παιδί σας να αναπτύξει ενσυναίσθηση για το νέο του αδελφάκι.

Οργανώστε ραντεβού για παιχνίδι για το μεγαλύτερο παιδί σας και εξασκήστε τις κοινωνικές του δεξιότητες

Η ανάπτυξη πιο προχωρημένων κοινωνικών δεξιοτήτων θα βοηθήσει το παιδί σας να είναι έτοιμο να αλληλεπιδράσει πιο θετικά με το αδελφάκι του. Δώστε στο παιδί σας άφθονες ευκαιρίες να εξασκηθεί μέσω παιχνιδιού, δραστηριοτήτων ή μαθημάτων που περιλαμβάνουν άλλα παιδιά ή παιχνίδια ρόλων μαζί σας.

Συγκεκριμένα, έρευνες διαπιστώνουν ότι τα μεγαλύτερα παιδιά που παρουσιάζουν πιο θετικό παιχνίδι, μεγαλύτερες περιόδους φανταστικού παιχνιδιού και καλύτερη επίλυση συγκρούσεων (συμβιβασμοί και διαπραγματεύσεις), ενώ οι μητέρες τους είναι έγκυες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πιο θετικές αλληλεπιδράσεις με τα αδελφάκια τους αργότερα.

Δουλέψτε στη σχέση σας με το μεγαλύτερο παιδί σας

Η έρευνα διαπιστώνει ότι όταν τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν μια πιο ασφαλή σχέση προσκόλλησης με τους γονείς τους πριν από τη γέννηση, τείνουν να παρουσιάζουν καλύτερη προσαρμογή στη γέννηση του αδελφού τους.

Μπορείτε να δουλέψετε πάνω στη σχέση σας με το παιδί σας δίνοντάς του θετική προσοχή, ανταποκρινόμενοι στις σωματικές και συναισθηματικές του ανάγκες, θέτοντας συνεπή και προβλέψιμα όρια και περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί του.