Για τα νεογέννητα, το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών. Επίσης, χωνεύεται γρήγορα και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα οφέλη του διαρκούν τουλάχιστον για δύο χρόνια.

Ποια είναι κάποια αυτά;

 

Διαβάστε επίσης: Φρούτα: Ποια να επιλέξω τώρα που το μωρό μου έγινε 6 μηνών;

 

 

Τα οφέλη του θηλασμού για τη μαμά

 

 

#1 Σας βοηθά να χάσετε βάρος μετά την εγκυμοσύνη

 

Εκτός από τα διατροφικά οφέλη για το παιδί, ο θηλασμός σας βοηθά επίσης να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Κι αυτό επειδή η παραγωγή γάλακτος καίει περίπου 300 έως 500 θερμίδες την ημέρα.

 

#2 Βοηθά τη μήτρα να επανέλθει στο μέγεθος πριν από την εγκυμοσύνη

 

 

Η μήτρα σας αυξάνεται σημαντικά σε μέγεθος καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από το μέγεθος ενός αχλαδιού μέχρι το να καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την περιοχή της κοιλιάς σας. Υφίσταται μια διαδικασία γνωστή ως ενέλιξη μετά τη γέννηση που βοηθά στην επαναφορά του μεγέθους της όπως ήταν πριν από την εγκυμοσύνη. Αυτή η διαδικασία υποβοηθάται από την αύξηση της ορμόνης ωκυτοκίνης που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, το σώμα σας παράγει μεγάλα επίπεδα ωκυτοκίνης για να βοηθήσει στον τοκετό και να μειώσει την αιμορραγία.

Ο θηλασμός προκαλεί επίσης αύξηση της ωκυτοκίνης και βοηθά τη μήτρα να επεκταθεί ξανά στο αρχικό της μέγεθος πολύ πιο γρήγορα.

 

 

#3 Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

 

 

Σύμφωνα με έρευνες, ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και μετεμμηνοπαυσιακών καταγμάτων του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης.

 

 

#4 Σας ενώνει περισσότερο συναισθηματικά

 

 

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, εσείς και το μωρό σας «ανταλλάσσετε» στοργή μέσω της οπτικής επαφής, της ομιλίας, της αγκαλιάς.

 

 

 

Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για το μωρό

 

#5 Το μητρικό γάλα παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και στην κατάλληλη ποσότητα

 

 

 

Η πλειοψηφία των γιατρών συμβουλεύει το θηλασμό για τουλάχιστον έξι μήνες.

Ό,τι χρειάζεται ένα νεογέννητο στις κατάλληλες ποσότητες για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής είναι παρόν, όπως προείπαμε, στο μητρικό γάλα.

Στην πραγματικότητα, αποτελείται από διαφορετικά θρεπτικά συστατικά ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του μωρού, ειδικά κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του.

 

 

#6 Μειώνει τον κίνδυνο ιών, γαστρεντερίτιδας και άλλων λοιμώξεων

 

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών μελετών, τα νεογνά που θηλάζουν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας, κρυολογήματος και ιών.

Αυτό συμβαίνει χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε αντισώματα.

Εκτός από την πνευμονία και τις λοιμώξεις της κατώτερης αναπνευστικής οδού, τα νεογνά που τρέφονται με γάλα είναι πιο επιρρεπή από τα βρέφη που θηλάζουν σε λοιμώξεις ΩΡΛ.

 

 

#7 Το μητρικό γάλα διασφαλίζει το υγιές βάρος του μωρού

 

 

Ο θηλασμός βοηθά στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας και ενθαρρύνει την υγιή αύξηση βάρους.

Σύμφωνα με πολλούς παιδιάτρους, ο θηλασμός για περισσότερους από 4 μήνες μειώνει σημαντικά την πιθανότητα ένα μωρό να γίνει υπέρβαρο.

Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από τη διαφοροποίηση των μικροοργανισμών του εντέρου. Τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου είναι πιο διαδεδομένα στα νεογέννητα που θηλάζουν, γεγονός που μπορεί να έχει αντίκτυπο στον τρόπο αποθήκευσης του λίπους.

Τα μωρά που θηλάζουν είναι καλύτερα να τρώνε μόνο μέχρι να χορτάσουν γιατί αυτό βοηθά στην ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Αφού ενηλικιωθούν, η όρεξή τους θα είναι πιο εύκολα ελεγχόμενη και ο μεταβολισμός τους είναι πιθανό να είναι πιο ισχυρός.