Πριν γίνετε μαμά, είναι πιθανό να είχατε ακούσει άλλους γονείς που σας έλεγαν ότι θα ξαναείστε ποτέ ο εαυτό σας και να αποχωριστείτε την ελευθερία σας. Ίσως αυτό σας έκανε να αισθανθείτε απογοητευμένη, συγκλονισμένη και, ειλικρινά, λίγο φοβισμένη από τη γονεϊκότητα.

Οι πρώτοι μήνες με ένα νεογέννητο είναι αναμφίβολα εξίσου γεμάτοι δέος και άγχος. Η υποδοχή ενός παιδιού στη ζωή σας και στην οικογένειά σας σημαίνει σημαντικές συναισθηματικές, οικονομικές και πρακτικές προσαρμογές.

Όμως δεν αλλάζουν όλα.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Τι σημαίνει να είστε παρόντες για το παιδί

Σύντομα θα δείτε ότι μπορεί να κάνετε τα ίδια πράγματα που κάνατε και πριν, απλά με ένα μωρό στην αγκαλιά. Σιγά-σιγά, θα επιστρέψετε στη δουλειά και θα αρχίσετε να «ξεκλέβετε» μικρές στιγμές για τον εαυτό σας. Έτσι θα διαπιστώσετε ότι θα γίνετε καλύτερη για εσάς και την οικογένειά σας.

Η μητρότητα εμπεριέχει ένα στοιχείο θυσίας, όμως δεν χρειάζεται να «φοράτε» την εξάντηληση σαν παράσιμο. Όταν έχετε ευκαιρίες για αυτοφροντίδα θεωρήστε το ως επένδυση για το μέλλον, χωρίς ενοχές. Αξίζει πραγματικά να αφιερώνετε λίγα λεπτά προσωπικού χρόνου κάθε μέρα για να γεμίσετε τις μπαταρίες σας.

10 στιγμές στις οποίες κάθε νέα μαμά είναι σημαντικό να δίνει προτεραιότητα κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου

  1. Πηγαίνοντας οπουδήποτε… μόνη. Κυριολεκτικά, οπουδήποτε πηγαίνετε μόνη σας ως νέα μαμά μοιάζει με πολυτέλεια. Οπότε μη φοβάστε να κάνετε τις δουλειές σας μόνη σας.
  2. Απολαμβάνοντας μερικές γουλιές καφέ, χωρίς περισπασμούς. Ένα μικροσκοπικό βρέφος απαιτεί την προσοχή σας συνεχώς. Γι’ αυτό εκείνες οι στιγμές που έχετε πέντε λεπτά να απολαύσετε το αγαπημένο σας ρόφημα μπορεί να σας γεμίσουν ενέργεια.
  3. Παρακολουθώντας ένα επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς. Όσο και αν τα μωρά είναι αξιολάτρευτα η φροντίδα τους είναι κάπως επαναλαμβανόμενη. Δείτε μια σειρά που θα σας κάνει να νιώθετε ότι χρησιμοποιείτε ξανά το μυαλό σας για κάτι άλλο πέρα από πάνες και προγράμματα ύπνου.
  4. Αξιοποιώντας τις ώρες που κοιμάτε το μωρό. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να δώσετε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα, να ξεκουραστείτε ή να αποκτήσετε ένα προβάδισμα στις δουλειές σας.
  5. Κάνοντας ντους ή μπάνιο. Όταν είστε καθαρή και έχετε λίγα λεπτά να σταθείτε κάτω από ζεστό νερό χωρίς να σας ενοχλεί κανείς, νιώθετε πολύ πιο ικανή να αντιμετωπίσετε ό,τι σας προκύψει.
  6. Πηγαίνοντας για περπάτημα η τρέξιμο. Μόλις είστε έτοιμη να ξεκινήσετε ξανά την άσκηση, θα καταλάβετε ότι χρειάζονται μόνο 15-20 λεπτά για να επωφεληθείτε από τις φυσικές ενδορφίνες της κίνησης του σώματός σας.
  7. Προγραμματίζοντας μια περιποίηση. Για ορισμένες μαμάδες αυτή η επιλογή μπορεί να φαίνεται εξαντλητική ή αγχωτική και απαιτεί χρόνο, γι’ αυτό επικεντρωθείτε σε αυτό που σας γεμίζει.
  8. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας. Σκεφτείτε όλα τα μικρά πράγματα που σας ευχαριστούν, δεν χρειάζεται να κοστίζουν ή να τα «χρειάζεστε». Μπορεί να είναι μερικά φρέσκα λουλούδια, ένα περιοδικό ή μια μάσκα προσώπου που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.
  9. Μαγειρεύοντας ένα υγιεινό γεύμα. Αυτό μπορεί να είναι υποστηρικτικό για εσάς αλλά και για την οικογένειά σας.
  10. Πέφτοντας για ύπνο. Χωρίς ύπνο δεν θα έχετε ενέργεια να ανταπεξέλθετε ούτε να σκεφτείτε καθαρά για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις.