Με τους ρυθμούς της καθημερινότητας και τα σκαμπανεβάσματα του καιρού, δεν υπάρχει πάντα η δυνατότητα να πάμε οικογενειακώς στην παραλία, στο σινεμά, ούτε καν στο πάρκο της γειτονιάς. Ευτυχώς το σπίτι μπορεί να γίνει ένα μεγάλο «playroom» χωρίς καμιά μετακίνηση και φορώντας απλά τις πιτζάμες μας…

Ας ανακαλύψουμε νέους τρόπους διασκέδασης για όλη την οικογένεια στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ό,τι υπάρχει ήδη μέσα σε αυτό και αφήνοντας τη φαντασία μας ελεύθερη.

 

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Καλλιεργώντας ευφάνταστα μυαλά

 

 

Φέρνοντας την ψυχαγωγία στο σπίτι

«Home cinema»

Για να αναδημιουργήσετε το χώρο του σινεμά στο σπίτι, θα χρειαστείτε:

Μια ωραία ταινία για μικρούς και μεγάλους, μαξιλάρια στο πάτωμα και φυσικά ποπ κορν. Σβήστε τα φώτα και έτοιμοι!

Η «θάλασσα» στο σπίτι σας

Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν το νερό. Μόλις ανοίξει ο καιρός (καλή ώρα), τους αρέσει να πηγαίνουν στην παραλία ή στην πισίνα. Η αναδημιουργία αυτού του περιβάλλοντος στο σύνολό του δεν είναι βέβαια δυνατή. Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας, κάτι θα γίνει…

Αν έχετε μπανιέρα, βάλτε τα μαγιό σας, γεμίστε τη με νερό και προσθέστε μερικά παιχνίδια με τα οποία έχει συνηθίσει να παίζει το παιδί σας στο νερό. Μπορείτε μετά να ξαπλώσετε στο πάτωμα πάνω σε πετσέτες και να φάτε σνακ που θα τρώγατε στη θάλασσα. Αν έχετε φουσκωτή πισίνα ή οτιδήποτε άλλο θυμίζει καλοκαίρι, μη διστάσετε να τα συμπεριλάβετε.

Βιβλιοθήκη

Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε την ανάγνωση στα παιδιά, προσφέροντάς τους βιβλία που τραβούν την προσοχή τους.

Εάν έχετε πολλά βιβλία στο σπίτι, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πραγματική βιβλιοθήκη, τακτοποιώντας τα σε κατηγορίες. Το παιδί μπορεί να επιλέξει ό,τι του αρέσει. Φτιάξτε ατμόσφαιρα ανάλογα με τη θεματική του βιβλίου, διαβάστε μαζί και γιατί όχι, χωρίστε τους ρόλους και ζωντανέψτε τις ιστορίες.

«Αθλητικές επιδόσεις»

Τα παιδιά είναι γνωστό πως έχουν πολλή ενέργεια. Γι’ αυτό, κινούνται πάντα, είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους. Τι θα λέγατε λοιπόν για ένα μικρό γυμναστήριο; Δεν είναι απαραίτητο να έχετε μηχανήματα και εξοπλισμό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φορέσετε τα αθλητικά σας ρούχα και μπορείτε:

  • Να χορέψετε.
  • Να παίξετε μπάλα.
  • Να κάνετε δοκιμασίες τύπου «survivor» βάζοντας στο χώρο «εμπόδια» με μαξιλάρια, σπάγκο ή ό,τι άλλο φανταστείτε.
  • Να τρέξετε σε όλο το σπίτι με χρονόμετρο. Περιττό να ειπωθεί ποιος θα νικήσει…

 

 

Καλωσορίσατε στην… ιδιωτική σας έκθεση

Η ζωγραφική είναι μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών. Άλλο ένα σενάριο λοιπόν για να διασκεδάσετε με τα παιδιά στο σπίτι είναι να δημιουργήσετε μια μικρή έκθεση ζωγραφικής.

Για αυτή τη δραστηριότητα, κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να ζωγραφίσει ένα ή περισσότερα διαφορετικά σχέδια. Στη συνέχεια, εκθέστε τις δημιουργίες σας στο διάδρομο ή σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού. «Επισκεφθείτε» την έκθεση ως οικογένεια και ψηφίστε την αγαπημένη σας ζωγραφιά αναδεικνύοντας το νικητή (λογικά πάλι θα είναι το παιδί επομένως σκεφτείτε προηγουμένως και το έπαθλο)…

Καλή διασκέδαση!