Πολλοί παραδοσιακοί εορτασμοί τείνουν να περιλαμβάνουν έντονα ερεθίσματα για τα παιδιά όπως: δυνατούς θορύβους, φανταχτερά φώτα, μουσική σε υψηλά ντεσιμπέλ και πολυκοσμία. Τα πυροτεχνήματα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και είναι ένας κοινός παιδικός φόβος που κάθε γονιός μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει απόψε.

Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι παιδικοί φόβοι είναι κατά κανόνα υγιείς. Κι αυτό διότι προετοιμάζουν τα παιδιά για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που εμπεριέχουν μια πραγματική ή φανταστική απειλή. Ωστόσο, μερικές φορές ο φόβος μπορεί να γίνει δυσλειτουργικός όταν είναι δυσανάλογος με το ερέθισμα που τον προκαλεί.

Υπάρχουν λοιπόν παιδιά που από τους διάφορους ήχους το βράδυ της Ανάστασης και τα πυροτεχνήματα μπορεί να πανικοβληθούν. Πώς θα τα καθησυχάσουμε;

 

 

Διαβάστε επίσης: Συναισθηματική σύνδεση: Το «κλειδί» για να μας ακούει το παιδί

 

 

 

Τι να κάνετε μπροστά στον πανικό του παιδιού

 

 

 

Προετοιμάστε το έδαφος

 

 

Αρχικά, για να μετριαστεί ο φόβος του παιδιού είναι σημαντικό, λίγο πριν την όποια περίσταση, να του εξηγήσουμε τι πιθανότατα πρόκειται να συμβεί. Ταυτόχρονα, θα μπορούσατε να του δείξετε βίντεο από άλλες περιπτώσεις με θόρυβο και πυροτεχνήματα. Έτσι, δεν θα του έρθει η όλη κατάσταση… απότομα και ξαφνικά.

 

 

Παραμείνετε ήρεμοι

 

 

Το να κάνετε απότομες κινήσεις, να πιάνετε γρήγορα τα χέρια του παιδιού ή να του μιλάτε με υψηλό τόνο φωνής όταν φοβάται, το μόνο που θα καταφέρετε, θα είναι να εντείνετε το άγχος του. Προσπαθήστε λοιπόν να μιλάτε στο παιδί με ήρεμο τόνο και να κάνετε απαλές κινήσεις ώστε να αισθάνεται ασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο πιθανό να μετριαστεί το άγχος και ο φόβος του.

 

 

Μην τροφοδοτείτε το φόβο και παράλληλα μην τον υποτιμάτε

 

 

 

Είναι σημαντικό να βρείτε τη μέση λύση ανάμεσα στο να τρέφετε τον φόβο του παιδιού και στο να τον περιγελάτε. Από τη μία, η υπερπροστασία δε θα βοηθήσει να μετριαστεί ο φόβος του, αλλά μάλλον να ενταθεί. Από την άλλη, είναι επίσης σημαντικό να σέβεστε και να επικυρώνετε τα συναισθήματά του.

Πείτε στο παιδί πως καταλαβαίνετε το φόβο του καθώς είναι αλήθεια ότι ο θόρυβος πολλές φορές είναι πολύ δυνατός και μπορεί να είναι τρομακτικός. Επίσης, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτή τη στιγμή για να του μιλήσετε για έναν φόβο που είχατε εσείς ως παιδί ή που έχετε αυτή τη στιγμή και να του εξηγήσετε το πώς τον ξεπερνάτε.

 

 

Αφήστε το παιδί σας να βρει το ασφαλές μέρος του

 

 

Είναι σημαντικό να επιτρέπετε στο παιδί σας να κινείται ελεύθερα, σύμφωνα με τις ανάγκες του, αρκεί να μην έχουμε να κάνουμε με κάποιο επικίνδυνο μέρος. Δεν είναι ωφέλιμο να αισθάνεται υποχρεωμένο να παραμείνει σε ένα μέρος όπου δεν νιώθει άνετα. Ίσως θέλει να είναι κοντά σας, ίσως να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια στο σπίτι ή κάπου πιο απόμερα από εκεί όπου υπάρχει φασαρία. Σε αυτήν την περίπτωση, μην του απαγορεύσετε να μείνει εκεί που επιθυμεί, γιατί αυτό που κάνει είναι απλά να αναζητά ένα ασφαλές μέρος. Προσπαθήστε ήρεμα να βοηθήσετε το παιδί να μετακινηθεί σιγά σιγά από εκεί που έχει επιλέξει να είναι, σεβόμενοι το χρόνο και τα συναισθήματά του.