Το κάθε μωρό αναπτύσσεται σωματικά, εγκεφαλικά και συναισθηματικά με… ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μαζί, εξελίσσονται και οι ποικίλες ικανότητες και δεξιότητές του. Γι΄αυτό και είναι πολύ σημαντικό να του προσφέρουμε όλα εκείνα τα ερεθίσματα που αποτελούν απαραίτητα εργαλεία σωστής ανάπτυξης.

Ποια είναι κάποια από τα πιο σημαντικά;

 

 

Διαβάστε επίσης: Ανατροφή: Τι είναι η μέθοδος Pikler;

 

 

 

Τα «κλειδιά» της υγιούς ανάπτυξης

 

 

Τραγούδι

Όταν το μωρό ακούει τη μαμά του να του τραγουδάει, κινητοποιείται το ενδιαφέρον του τόσο για τη μουσική όσο και για τη λεκτική επικοινωνία, χώρια των οφελών της μουσικής για την υγιή ψυχική ανάπτυξη και ισορροπία.

 Σημειωτέον, με τα τραγούδια που συνοδεύονται από κινήσεις ή παντομίμα τα παιδιά εξασκούν την ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεών τους.

 

 

Ομιλία

 

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως όταν μιλάμε γλυκά και τρυφερά στο μωρό μας από τις πρώτες μέρες της ζωής του το βοηθάμε να αναπτύξει τις λεκτικές ικανότητές του. Προσπαθήστε να τηρήσετε κάποιους από τους κανόνες που θα ακολουθούσατε εάν μιλούσατε με κάποιον μεγάλο, όπως, για παράδειγμα, να κρατάτε τις παύσεις ανάμεσα στις προτάσεις. Με τον τρόπο αυτό, το μωρό θα εξοικειωθεί με το φυσικό ρυθμό μιας συζήτησης και όταν μεγαλώσει αρκετά θα είναι ικανό να σας μιμηθεί.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ακούτε προσεκτικά το μωρό σας και να του απαντάτε ακόμα κι αν, όπως είναι φυσικό, δεν καταλαβαίνετε τι λέει. Φροντίστε επίσης κατά τη διάρκεια της «συνομιλίας» σας να κρατάτε μαζί του οπτική επαφή και να ανταποκρίνεστε και στα μη λεκτικά μέσα επικοινωνίας, όπως το χαμόγελο.

 

Θέση μπρούμυτα

 

Ακόμα κι όταν το μωρό είναι πολύ μικρό για να γυρίζει και να κινείται αυτόνομα, τοποθετήστε το για μερικά λεπτά κάθε μέρα μπρούμυτα για να δει πώς φαίνεται ο κόσμος κι από μια διαφορετική οπτική γωνία και για να γυμνάζει σταδιακά τους μυς της πλάτης και των ποδιών του.

 

Παιχνίδια με έντονα χρώματα- Διάβασμα

 

Τα νεογέννητα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν όλα τα χρώματα, μπορούν όμως να δουν τα πιο έντονα, όπως το κίτρινο, το κόκκινο και το έντονο μπλε.

Προσφέρετε στο μωράκι σας παιχνίδια με αυτά τα χρώματα και δείξτε του τις χρωματιστές ζωγραφιές βιβλίων διαβάζοντάς του ιστορίες. Προτιμήστε βιβλία από υλικά που δεν καταστρέφονται, όπως ύφασμα ή χοντρό χαρτόνι, για να μπορεί να τα επεξεργαστεί και μόνο του.

 

Παιχνίδια στο μπάνιο

 

Μέσα στο νερό το μωρό διασκεδάζει αλλά και ασκεί τους μυς του. Με μερικούς χρωματιστούς κύβους τους οποίους μπορεί να γεμίζει με νερό και μετά να τους αδειάζει και καραβάκια για να τα «ταξιδεύει» μέσα στην μπανιέρα, γυμνάζει τα χέρια του με τρόπους που δύσκολα μπορεί να εξασκήσει έξω από το νερό.

 

Πρόγραμμα

 

Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη ρουτίνα. Τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά. Ακολουθήστε ευλαβικά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με τις ώρες στις οποίες θα γίνονται οι καθημερινές δραστηριότητες που το αφορούν όπως τα γεύματα, η βόλτα, ο ύπνος, το παιχνίδι και το μπάνιο. Πριν ξεκινήσει κάθε διαδικασία, προσπαθήστε να του δώσετε να καταλάβει τι πρόκειται να ακολουθήσει.

 

Παπούτσια (;)

 

Μη βιαστείτε να φορέσετε στο μωρό σας παπουτσάκια. Όταν περπατάει ξυπόλυτο, γυμνάζει τα δάχτυλα και τους μυς των ποδιών του. Καλό θα ήταν να αποκτήσει τα πρώτα του παπούτσια αφού έχει ήδη περπατήσει περίπου έξι εβδομάδες μόνο με τα καλτσάκια του.

 

Ενθάρρυνση

 

Πείτε «μπράβο» στο μωρό σας και δείξτε ενθουσιασμό κάθε φορά που καταφέρνει να ολοκληρώσει μια δραστηριότητα ή αντιλαμβάνεται πώς παίζεται ένα παιχνίδι. Η ενθάρρυνσή σας θα το κινητοποιήσει να προσπαθεί περισσότερο.

 

Αυτονομία

 

Ανάλογα με την ηλικία του, ορίστε κάποιες αρμοδιότητες για το παιδί, όπως να μαζεύει τα παιχνίδια του ή να βγάζει τα ρούχα του. Το αίσθημα ανεξαρτησίας θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή του και θα του μάθει να παίρνει αποφάσεις από μικρή ηλικία.

 

Παιχνίδια για όλες τις αισθήσεις

 

Παίξτε παιχνίδια που εξασκούν ταυτόχρονα τα χέρια και τα μάτια.Οι δραστηριότητες που εμπλέκουν ταυτόχρονα αυτά τα δυο -όπως οι καρτέλες με διάφορα σχήματα που πρέπει να συνδυάσει μεταξύ τους ή οι κύβοι και τα τουβλάκια- συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Εάν διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεται να καταφέρει κάτι, καλύτερα αποσπάστε του την προσοχή με κάτι άλλο και φροντίστε να επιστρέψει στην προηγούμενη δραστηριότητα κάποια άλλη στιγμή.

Επιπλέον, ανακαλύψτε καινούργια παιχνίδια. Δε χρειάζεται να ξοδευτείτε για να τα αποκτήσετε. Με λίγη φαντασία μπορείτε να βρείτε πολύ διασκεδαστικούς τρόπους για να περάσετε μαζί το χρόνο σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε τις κούκλες του σε έναν κύκλο και να προσποιηθείτε ότι μιλούν μεταξύ τους. Έτσι, θα καλλιεργήσετε το λεξιλόγιο του παιδιού και θα του εξάψετε τη φαντασία.

 

Συναναστροφές…

 

Φέρτε το μωρό σας σε επαφή με άλλα μωρά. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν παίζουν με συνομηλίκους τους απ’ ό,τι όταν παίζουν με μεγάλους. Φροντίστε το μωρό σας να έρχεται συχνά σε επαφή με άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Με τον τρόπο αυτό θα εξασκήσει την κοινωνικότητά του και τη λεκτική επικοινωνία.