Γάλα για εκείνα, καφές για εμάς, λαχταριστές φέτες με χειροποίητη μαρμελάδα για όλους και μπόλικη αγάπη. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά του οικογενειακού μας πρωινού – με μικρούς και μεγάλους πειραματισμούς να το απογειώνουν.

Για την οικογένειά μας, το κοινό πρωινό ξεκίνησε σαν λύση ανάγκης (όποιοι γονείς καταφέρνουν να τρώνε καθημερινά το βραδινό, και κυρίως το μεσημεριανό γεύμα με τα παιδιά τους, ας μας πουν πώς το κάνουν) – και αποδείχθηκε ευλογία. Γιατί σε αυτό το κοινό ξεκίνημα της ημέρας κρύβονται πολλά από τα μυστικά μιας βελτιωμένης καθημερινότητας για μικρούς και μεγάλους, αλλά και πολλές ευκαιρίες να προσφέρουμε στα παιδιά μας ό,τι χρειάζονται για την ομαλή τους ανάπτυξη.

Γεύσεις χωρίς πίεση

Ας παραδεχτούμε ότι, εκτός των άλλων, τα κύρια γεύματα είναι γεμάτα παγίδες: η μαμά ή ο μπαμπάς έχουν μαγειρέψει, βάζοντας πολλή ενέργεια και σκέψη για να προσφέρουν το καλύτερο στα παιδιά. Και εκείνα αποφασίζουν ότι από αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή και για τα επόμενα 10 χρόνια, το φαγητό που αγαπούσαν μέχρι χθες έγινε «απαίσιο» – αλλά και ότι είναι προτιμότερο να μείνουν νηστικά παρά να μας κάνουν τη χάρη να δοκιμάσουν ένα (1) καινούργιο υλικό.

Αφήστε με να σας μεταφέρω στο γαλήνιο τραπέζι του πρωινού. Εκεί όπου το ψωμί ολικής αλέσεως, γεμάτο φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, καμουφλάρεται κάτω από μια στρώση λαχταριστής μαρμελάδας, στην οποία κανένα πιτσιρίκι δεν μπόρεσε ποτέ να αντισταθεί. Και τώρα αφήστε με να σας μιλήσω και για την ίδια τη μαρμελάδα.

Το όνομά αυτής, evlogia – και της ταιριάζει πολύ, μιας και η πλούσια γεύση που λατρεύουν τα παιδιά μας δεν περιέχει ίχνος πρόσθετης ζάχαρης, πηκτίνες ή χρωστικές, αλλά μόνο τη φυσική γλυκύτητα των ελληνικών φρούτων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της, σε ελληνική παραγωγική μονάδα στο Τρίκορφο Ναυπακτίας, στο Αγρόκτημα Πινακάδες. Για τη διατήρηση της φυσικής γεύσης και του χρώματος, αλλά και των θρεπτικών συστατικών της, παρασκευάζεται σε ήπιες συνθήκες θέρμανσης, ενώ στο εσωτερικό της κρύβονται ολόκληρα κομμάτια φρέσκων φρούτων, απογειώνοντας τόσο τη γεύση όσο και την ποιότητα.

Η οικογενειακή μας έρευνα έδειξε ότι οι παιδικοί ουρανίσκοι τρελαίνονται για τη μαρμελάδα ροδάκινο, το κεράσι και εννοείται τη φράουλα, ενώ οι ενήλικες εκτιμούν τις γευστικές εκπλήξεις των εσπεριδοειδών και του σύκου, αλλά και τους ενδιαφέροντες συνδυασμούς των φρούτων με ξηρούς καρπούς (δοκιμάστε οπωσδήποτε τη μαρμελάδα δαμάσκηνο-φουντούκι), αγαπημένες λιχουδιές (εσένα κοιτάζω, φράουλα-μπισκότο) και της σειράς μαρμελάδων με ελληνικά αποστάγματα. Το σύκο με τσίπουρο και το κεράσι με μαστίχα είναι οι δικές μας αγαπημένες μαρμελάδες της κατηγορίας, στην πραγματικότητα, όμως, δεν θα λέγαμε όχι σε καμία. Άλλωστε, οι μαρμελάδες evlogia βρέθηκαν πρώτες στη γεύση σε έρευνα που διεξήχθη στις αρχές του 2023 από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποτέλεσμα που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε βάσει εμπειρίας.

Θέλετε και ένα extra tip για όλες τις ώρες; Η νέα σειρά φυστικοβούτυρων με μαρμελάδα evlogia είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε για τα πιο εύκολα, νόστιμα και θρεπτικά σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας.

Η επιστήμη συμφωνεί

Είναι δεδομένο ότι όλο και κάτι έχετε διαβάσει για την αξία του πρωινού. Αναπληρώνει τη χαμένη ενέργεια μιας ολόκληρης νύχτας ύπνου, βοηθώντας παιδιά και ενήλικες να αποδώσουν στο γεμάτο πρόγραμμά τους, βελτιώνει τη συγκέντρωση και έχει φανεί ότι επιδρά θετικά στις σχολικές επιδόσεις και την διατήρηση υγιούς βάρους στα παιδιά. Καθόλου άσχημα για το πιο εύκολο γεύμα της ημέρας.

Ακόμη μεγαλύτερα, όμως, είναι τα οφέλη του όταν καθόμαστε να το χαρούμε όλοι μαζί. Έρευνες σε εφήβους έδειξαν ότι εκείνοι που έτρωγαν πρωινό μαζί με τους γονείς τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι και έτειναν να τρώνε εν γένει πιο υγιεινά. Πράγμα που δεν μας ξαφνιάζει, δεδομένου ότι το πρωινό είναι το ιδανικό γεύμα για να «κρύψεις» φρούτα (μέσα ή έξω από τη μαρμελάδα τους), φυτικές ίνες και καλές πρωτεΐνες όπως το γιαούρτι, πείθοντας και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους να τα δοκιμάσουν. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι μας δίνει την ευκαιρία να θέσουμε οι ίδιοι το καλό παράδειγμα, κάνοντας σωστές διατροφικές επιλογές και δίνοντας στο φαγητό την αξία που του αναλογεί.

Οικογενειακά ξυπνήματα

Ταυτόχρονα, ακόμη και τα είκοσι λεπτά που περνάμε μαζί γύρω από το τραπέζι τις μέρες που είμαστε πιο βιαστικοί, είναι ουσιαστικός, πολύτιμος οικογενειακός χρόνος. Και μόνο η τοποθέτηση των κοινών μας στιγμών στο ξεκίνημα της ημέρας, μας υπενθυμίζει τη σημασία που έχουμε ο ένας για τον άλλο, μας δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε την αγάπη μας με το… «καλημέρα».

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μας επιτρέπει να συζητήσουμε με τα παιδιά μας πριν κουραστούν από σχολικές και εξωσχολικές υποχρεώσεις και να τους κάνουμε ερωτήσεις πέρα από το τετριμμένο (και συνήθως όχι πολύ αποτελεσματικό) «πώς ήταν η μέρα σου;». Η καλή τους διάθεση αυξάνει τις πιθανότητες να μοιραστούν όντως μαζί μας τα πράγματα που τα απασχολούν, αλλά και εκείνα που τα ενθουσιάζουν.

Δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Ρωτήστε τα τι ελπίζουν να συμβεί μέσα στην ημέρα τους, αν υπάρχει κάτι που τα ανησυχεί, ακόμη και αν είδαν κάτι στον ύπνο τους.

Καλές συνήθειες από τώρα και για μια ζωή

Στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, τα παιδιά μας αποκτούν συνήθειες που θα τα ακολουθούν για πάντα. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να συνειδητοποιήσουν από νωρίς την αξία του κοινού οικογενειακού χρόνου και να έχουν ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους ένα πλούσιο, θρεπτικό πρωινό;

Φυσικά, το ιδανικό σενάριο θα ήταν να μπορούμε να περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο μαζί τους – και είναι απαραίτητο να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απολαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες στιγμές και εμπειρίες μαζί τους. Όμως, ακόμη κι αν οι υποχρεώσεις μας μπαίνουν συχνά εμπόδιο στις επιθυμίες μας, τουλάχιστον το πρωινό θα αποτελεί πάντα μια καθημερινή evlogia.