Πολλές φορές, ως εργαζόμενη μητέρα, μπορεί να αισθανθήκατε παγιδευμένη στις καθημερινές υποχρεώσεις τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά. Μπορεί να νιώσατε ότι δεν περισσεύει καθόλου χρόνος για πολλά άλλα που θα θέλατε να κάνετε. Μπορεί να σκεφτήκατε πως αυτό που ζείτε είναι εντέλει εξαντλητικό και ναι. Δεν είναι εύκολο να ξυπνάς το πρωί, να σηκώνεσαι τρέχοντας να πας για δουλειά, να επιστρέφεις στο σπίτι αργά και να συνεχίζεις τις δουλειές από εκεί που τις άφησες μέχρι πάλι να ξημερώσει η επόμενη ημέρα.

Ποιος όμως τελικά αποφασίζει πού θα πάει ο χρόνος μας, αν όχι εμείς οι ίδιοι; Ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες που είναι αναγκαίο να θέσουμε;

Ναι, το παιδί μας είναι ό,τι πιο σημαντικό. Ναι, η εργασία είναι όντως μια προτεραιότητα αφού χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας οικογενειακώς. Το σπίτι μας είναι εξίσου σημαντικό γιατί έτσι κι αλλιώς συνεπάγεται και τη φροντίδα του παιδιού μας. Τι γίνεται όμως με εμάς; Τι γίνεται με την υγεία, την ευτυχία και τη ζωή μας ως ξεχωριστά άτομα; Εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε τόσο σημαντικοί όσο όλα τα άλλα;

 

Διαβάστε επίσης: Tips για να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμάται μόνο του

 

 

Φροντίζοντας (και) εσένα

 

Ως εργαζόμενες μητέρες, είναι σημαντικό να μάθουμε να δίνουμε την ίδια αξία που δίνουμε στις υποχρεώσεις μας και στο παιδί μας, στον εαυτό μας. Γιατί το σώμα, το μυαλό και η ψυχή μας είναι επίσης ευθύνη μας και, αν δεν τους δίνουμε σημασία, δε θα είμαστε έτσι κι αλλιώς από ένα σημείο και μετά σε θέση να προσφέρουμε όλα όσα επιθυμούμε στους αγαπημένους μας.

Αν λοιπόν ο χρόνος δεν υπάρχει, οφείλουμε να τον κάνουμε να υπάρξει, βάζοντας σωστές και επωφελείς προτεραιότητες.

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντές μας. Η γιόγκα είναι ό,τι πρέπει για ισορροπία σώματος και νου. Το να πάμε μόνες για καφέ και να διαβάσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο, ανήκουν κι αυτά στις «ευθύνες» μας και δεν πρέπει να μένουν πίσω.

5 λόγοι για να χαίρεστε που είστε εργαζόμενη μητέρα

Και όταν σας… παίρνει από κάτω, σκεφτείτε και τα παρακάτω:

 

#1 Οι εργαζόμενες μαμάδες έχουν την πολυτέλεια να μένουν για λίγο μόνες.

 

Μη χάνετε την ευκαιρία για ένα ήσυχο lunch break ή ένα φλιτζάνι καφέ με συναδέλφους.

 

#2 Οι εργαζόμενες μαμάδες απολαμβάνουν την παρέα των ενηλίκων.

 

Όλοι αγαπάμε τα παιδιά μας και μας αρέσει να μιλάμε με άλλες μαμάδες αλλά ένα διάλλειμμα από τον κόσμο των παιδιών, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα μιλάμε για τιμολόγια, είναι αναγκαίο.

 

#3 Οι εργαζόμενες μαμάδες δεν έχουν μόνο την ταυτότητα της «μαμάς».

 

Φυσικά και η μητρότητα είναι η πιο σημαντική «δουλειά». Ωστόσο, επειδή τα καθήκοντα της είναι επαναλαμβανόμενα, όπως προείπαμε, μας κουράζει. Στη δουλειά αντίστοιχα υπάρχει μια καθημερινή ρουτίνα αλλά σε αυτήν την ρουτίνα υπάρχει μια αρχή και ένα τέλος και πολλές φορές μπορεί να ακούσεις ή να πεις στον εαυτό σου «μπράβο».

 

#4 Οι εργαζόμενες μαμάδες δίνουν το καλό παράδειγμα.

 

Όταν τα παιδιά βλέπουν τη μαμά τους ικανοποιημένη και από την επαγγελματική της ζωή, νιώθουν διπλά ασφαλή. Είναι υγιές για ένα παιδί να βλέπει πως δεν είναι το επίκεντρο της ζωής της μητέρας του.

 

#5 Οι εργαζόμενες μαμάδες μεγαλώνουν κατά κανόνα ανεξάρτητα παιδιά

 

Από τον παιδικό σταθμό ακόμη που «υποχρεώνονται» να πάνε από νωρίς, τα παιδιά των εργαζόμενων μαμάδων, μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις σχέσεις, να ελίσσονται και σταδιακά να απογαλακτίζονται από τη μαμά τους.  Αλλά και μεγαλώνοντας, το γεγονός ότι θα πρέπει να μάθουν να φτιάχνουν μόνα τους το πρωινό τους ή να ντύνονται χωρίς τη βοήθεια της μαμάς, αναπτύσσονται με μεγαλύτερη ανεξαρτησία και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.