Σύμφωνα με μια έκθεση για τις τάσεις του 2023 της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, η ψυχική υγεία των παιδιών βρίσκεται σε κρίση, με υψηλά επίπεδα άγχους στα παιδιά και τους εφήβους.

Τι μπορεί λοιπόν να τα βοηθήσει; Η κατανόηση από τους γονείς προς τα παιδιά τους είναι εξίσου σημαντική με το να τα αγαπούν.

Για παράδειγμα, πολλοί διαζευγμένοι άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να αγαπούν τους πρώην συντρόφους τους, αλλά δεν ένιωσαν ποτέ ότι έγιναν κατανοητοί. Ακριβώς έτσι και πολλά παιδιά νιώθουν ότι οι γονείς τους τους αγαπούν αλλά δεν τους καταλαβαίνουν.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς θα μάθει να εμπιστεύεται τη διαίσθησή του

Έχοντας αυτό κατά νου, ας δούμε τη δύναμη της κατανόησης για την υποστήριξη της συναισθηματικής υγείας και ευτυχίας του παιδιού σας.

Οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων

Όταν οι γονείς αφιερώνουν χρόνο για να κατανοήσουν τα παιδιά τους, μπορούν να χτίσουν ισχυρές σχέσεις μαζί τους. Αυτό βοηθά τα παιδιά να νιώθουν ότι τα αγαπούν, ότι τα υποστηρίζουν και ότι τα ακούνε, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους.

Αποτελεσματική επικοινωνία

Η κατανόηση των παιδιών επιτρέπει στους γονείς να επικοινωνούν μαζί τους πιο αποτελεσματικά. Οι γονείς που κατανοούν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις προοπτικές των παιδιών τους μπορούν να προσαρμόσουν το στυλ επικοινωνίας τους στις ανάγκες των παιδιών τους. Γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των συνομιλιών τους.

Ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών

Όταν οι γονείς κατανοούν τα παιδιά τους, είναι σε θέση να ικανοποιήσουν καλύτερα τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί αισθάνεται άγχος ή στρες, ένας γονέας που το καταλαβαίνει αυτό μπορεί να το βοηθήσει παρέχοντάς του παρηγοριά και υποστήριξη.

Υποστήριξη της ανάπτυξης των παιδιών

Η κατανόηση των παιδιών είναι σημαντική για την υποστήριξη της ανάπτυξής τους. Κατανοώντας τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών τους, οι γονείς μπορούν να τους παρέχουν ευκαιρίες για να αναπτυχθούν και να μάθουν.

Πρόληψη και διαχείριση των συγκρούσεων

Όταν οι γονείς κατανοούν τα παιδιά τους, μπορούν συχνά να προλαμβάνουν τις συγκρούσεις πριν αυτές εκδηλωθούν. Μπορούν να προβλέψουν τις ανάγκες των παιδιών τους και να ανταποκριθούν κατάλληλα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή παρεξηγήσεων και διαφωνιών.

Και όταν συμβαίνουν διαφωνίες, οι γονείς που εξασκούν και διαμορφώνουν κατανόηση είναι πιο πιθανό να έχουν ήρεμες, εποικοδομητικές συζητήσεις με τα παιδιά τους για να επεξεργαστούν αυτές τις συγκρούσεις.

Διατηρώντας το «εγώ» υπό έλεγχο

Βοηθώντας το παιδί σας να νιώσει ότι το καταλαβαίνετε συχνά σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχετε τον εγωισμό σας και την επιθυμία σας να διορθώνετε προβλήματα ή να κάνετε διαλέξεις. Αυτό σημαίνει να επικυρώνετε τα συναισθήματα του παιδιού σας και να μην το κρίνετε.

Ο τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ της αναγνώρισης και της συμφωνίας με τα συναισθήματά τους.

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί απογοητευμένοι γονείς, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτών των αγχωτικών περιόδων σύγκρουσης, η επικύρωση των συναισθημάτων δεν σημαίνει ότι συγχωρείτε τις κακές επιλογές ή ότι υποχωρείτε στην προκλητική συμπεριφορά.

Χρειάζεται συγκέντρωση και πειθαρχία για να συνειδητοποιήσετε ότι η καλύτερη πειθαρχία που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας είναι να έχετε την αυτοπειθαρχία να είστε υπομονετικοί μαζί του όταν εκείνο δοκιμάζει τα όριά σας.

Κατανόηση σημαίνει να δώσετε στο παιδί ή τον έφηβο σας αυτό το τόσο σημαντικό και φαινομενικά άπιαστο μήνυμα επικύρωσης: «Τα συναισθήματά σου έχουν νόημα. Όχι μόνο σου επιτρέπω να αισθάνεσαι αυτό που αισθάνεσαι, αλλά επίσης καλωσορίζω και αποδέχομαι τα συναισθήματά σου με τρόπο μη επικριτικό».

Επικοινωνήστε την πρόθεσή σας να ακούσετε χωρίς να κρίνετε ή να κατηγορείτε τον εαυτό σας αν ξεφύγετε από αυτή την ενσυναισθητική στάση. Αναγνωρίστε τα προβλήματα στη ζωή του παιδιού σας και ότι έχουν σημασία. 

Αναλογιστείτε πόσο αναστατωτικό είναι για εκείνα όταν οι τοίχοι φαίνεται να κλείνουν και πόσο συντριπτικό είναι όταν τα συναισθήματά τους μοιάζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Κατανοήστε πώς η ντροπή μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει το παιδί σας να συμπεριφέρεται με τρόπους που μπορεί να μετανιώσει αργότερα.

Η επικύρωση του παιδιού σας με αυτόν τον τρόπο μεταδίδει βαθιά ενσυναίσθηση.