Λίγες στιγμές στη ζωή μπορούν να συγκριθούν με την πρώτη φορά που μπαίνεις στο νέο σου σπίτι. Περηφάνεια που τα κατάφερες, ανακούφιση που αφήνεις πίσω σου το ενδεχόμενο των συχνών μετακομίσεων, αισιοδοξία για τις αναμνήσεις που θα δημιουργήσεις στον ολοδικό σου χώρο… Κι αν μέχρι τώρα η αγορά κατοικίας έμοιαζε με άπιαστο όνειρο, το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για νέους και νέα ζευγάρια, σου δίνει την ευκαιρία να αποκτήσεις επιτέλους τη δική σου ιδιοκτησία. Φτάνει να ξέρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να το αξιοποιήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα. Ο παρακάτω σύντομος οδηγός θα σου φανεί χρήσιμος.

 

Τι ακριβώς προσφέρει το πρόγραμμα «Σπίτι μου»;

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» απευθύνεται σε νέους και νέα ζευγάρια, που επιθυμούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία, και προσφέρει χαμηλότοκα ή άτοκα στεγαστικά δάνεια με τη συμμετοχή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.). Ειδικότερα, το 75% του δανείου παρέχεται με μηδενικό επιτόκιο (επιδοτούμενο από τη Δ.ΥΠ.Α.), ενώ σε νέα ζευγάρια με τρία ή περισσότερα παιδιά παρέχεται άτοκα το 100% του δανείου. Επιπλέον, τα δάνεια του προγράμματος «Σπίτι μου» απαλλάσσονται της εισφοράς του Ν.128/75 (0,12%), και έχουν μηδενική εφάπαξ δαπάνη για έρευνα, έλεγχο αιτήματος και έγκριση.

Το ποσό δανείου που μπορούν να λάβουν οι δικαιούχοι φτάνει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου (με μέγιστο ποσό τις €150.000), και η διάρκεια αποπληρωμής του είναι έως και 30 έτη.

Και, όπως θα δούμε και στη συνέχεια, η επιλογή της κατάλληλης τράπεζας μπορεί να φέρει επιπρόσθετα οφέλη.

 

Μπορώ να πάρω δάνειο μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου»;

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να εξακριβώσεις, είναι αν ανήκεις στους δικαιούχους του προγράμματος. Επιδοτούμενο δάνειο δικαιούνται νέοι και νέες ηλικίας 25 έως 39 ετών (εάν πρόκειται για ζευγάρια που έχουν παντρευτεί ή υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, αρκεί ο ένας από τους δύο να ανήκει σε αυτήν την ηλιακή ομάδα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης), που δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους, και το ετήσιο εισόδημά τους σύμφωνα με το τελευταίο εκκαθαριστικό κυμαίνεται από €10.000 έως €16.000 για άγαμους, έως €24.000 για έγγαμους και έως €27.000 για μονογονεϊκές οικογένειες. Το ανώτατο όριο εισοδήματος αυξάνεται κατά €3.000 για κάθε παιδί.

 

Τι ακίνητο μπορεί να αγοράσει κανείς μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου»;

Μπορείς να αγοράσεις ακίνητο που θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτη κατοικία και είναι έως 150 τ.μ., παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών κατά τον χρόνο αγοράς του, και εμπορικής αξίας έως €200.000.

Όπως θα διαπιστώσεις κι εσύ, μπορείς να βρεις μια ποικιλία διαθέσιμων ακινήτων που να πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, σε όλη την ελληνική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής στο site realestateonline.gr της Εθνικής Τράπεζας.

 

Έχει σημασία η τράπεζα από την οποία θα πάρω δάνειο μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου»;

Η σύντομη απάντηση είναι «ναι», όπως θα διαπιστώσεις και μόνη σου με μια ματιά στην ολοκληρωμένη στεγαστική πρόταση της Εθνικής Τράπεζας, που στηρίζει τους νέους και τα νέα ζευγάρια σε αυτό το τόσο σημαντικό βήμα. Στην Εθνική Τράπεζα, η απόκτηση του νέου σου σπιτιού συνδυάζεται με επιπλέον προνόμια, εκπτώσεις και οφέλη, που αφορούν τόσο το ίδιο το δάνειο, όσο και τις υπόλοιπες απαιτήσεις της διαμόρφωσης μιας καινούριας κατοικίας.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα προσφέρει προνομιακό επιτόκιο και μειωμένα έξοδα για το 25% του ποσού του δανείου που είναι έντοκο, καθώς και προνομιακό επιτόκιο (μειωμένο κατά δύο μονάδες από το ισχύον) και μηδενικά έξοδα για το προσωπικό δάνειο ΕΞΠΡΕΣ ή/και το επισκευαστικό δάνειο Εστία Ανακαίνιση, που μπορεί να χρειαστείς για την κάλυψη των αυξημένων εξόδων που συνδέονται με την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Επιπλέον, σου δίνει τη δυνατότητα να εκδώσεις άμεσα πιστωτική κάρτα με όριο €1.500 χωρίς να απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά, σου παρέχει δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη περιεχομένου για τον πρώτο χρόνο με κάθε νέα ασφάλιση κατοικίας για όποιον ταυτόχρονα ασφαλιστεί στο Ομαδικό Πρόγραμμα Ζωής Δανειοληπτών*, καθώς και διπλάσιους πόντους go4more για κάθε συνεπή αποπληρωμή της μηνιαίας δόσης του δανείου σου.

Ακόμη, για να σε βοηθήσει να αποκτήσεις πιο γρήγορα και οικονομικά τον οικιακό εξοπλισμό των ονείρων σου, μέσω της Εθνικής Τράπεζας προσφέρεται 10% έκπτωση στις μικρές και μεγάλες οικιακές συσκευές, τις τηλεοράσεις και τα συστήματα ήχου στα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα Public και Media Markt, καθώς και 10% έκπτωση στα είδη υπνοδωματίου στα καταστήματα IKEA και το IKEA e-shop. Η έκπτωση παρέχεται με τη μορφή ηλεκτρονικού κωδικού τον οποίο θα λάβεις μέσω e-mail ή viber/sms σε διάστημα 15 ημερών από την εκταμίευση του δανείου σου.

Και εάν επιλέξεις την κατοικία σου από το realestateonline.gr, μπορείς να επωφεληθείς από δωρεάν έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου και γρηγορότερη εκταμίευση του δανείου σου.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Βρες όλες τις απαντήσεις στο nbg.gr.

 

H υποστηριζόμενη χρηματοδότηση πραγματοποιείται από το Πρόγραμμα «Σπίτι μου» που διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. (ΕΑΤ) με πόρους που χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) | dypa.gov.gr.

 

*Τα ασφαλιστικά προγράμματα δημιουργήθηκαν από την Εθνική Ασφαλιστική και διανέμονται με τη διαμεσολάβηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., Αιόλου 86, 10559 Αθήνα, Αρ. Γ.Ε.ΜΗ. 23790100, Α.Μ.Ε.Ε.Α.:311481. Η Εθνική Τράπεζα είναι εγγεγραμμένη στο Ειδικό Μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ως ασφαλιστικός πράκτορας, με αριθμό 1028. Τα στοιχεία του Ειδικού Μητρώου δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Ενιαίο Σημείο Πληροφόρησης (Ε.ΣΗ.Π.) Ενεργών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών» (insuranceregistry.uhc.gr), μέσω του οποίου μπορεί να εξακριβωθεί η εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο.