Κατά τα πρώτα στάδια της ζωής του μωρού, είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε στη διατροφή του μια σειρά από τρόφιμα που μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Γενικότερα, οι καλές διατροφικές συνήθειες κατά τη βρεφική ηλικία παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική μελλοντική υγεία του κάθε παιδιού μεγαλώνοντας. Γι’ αυτό το λόγο, συνίσταται μια ισορροπημένη και με ποικιλία διατροφή όπου τα φρέσκα τρόφιμα, έναντι των επεξεργασμένων, κυριαρχούν.

 

 

 

Τρόφιμα που «αγαπά» ο εγκέφαλος του μωρού

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Συμπεριφορές που δεν φαντάζεστε ότι είναι αναπτυξιακά ορόσημα

 

 

 

 

Ελαιόλαδο

Η συμπερίληψη του ελαιόλαδου στην παρασκευή παιδικών τροφών και βρεφικών πιάτων είναι καθοριστική όταν ο στόχος είναι να διασφαλιστεί η καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Το ελαιόλαδο περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

 

 

 

Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει έναν μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι πρωτεΐνες, το ασβέστιο και τα λιπαρά οξέα. Επίσης, μπορεί να παρέχει μια σειρά από θετικά βακτήρια για την εντερική μικροχλωρίδα γνωστά ως προβιοτικά.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μια πολύ στενή αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. Για αυτόν το λόγο, είναι σημαντικό να διατηρείται η σωστή βακτηριακή πυκνότητα και ποικιλομορφία στο έντερο. Έτσι, μπορεί να διασφαλιστεί η καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα.

 

 

 

Αυγά

Τα αυγά μας παρέχουν όχι μόνο πρωτεΐνες και λίπη, αλλά και βιταμίνη D, στην οποία η πλειοψηφία των ανθρώπων παρουσιάζει ανεπάρκεια. Επίσης, βιταμίνη Β12, η οποία παίζει ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην πρόληψη της αναιμίας.

 

 

 

Μήλο

Τα μήλα είναι πηγή κερκετίνης, ενός στοιχείου που βοηθά στην τόνωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και ανάπτυξης. Αυτό το φρούτο έχει το πλεονέκτημα να είναι από τις πρώτες τροφές που μπορεί να προσφερθεί στα μωρά, καθώς είναι εύπεπτο και έχει υψηλή συγκέντρωση νερού.

Μπορείτε να τα πολτοποιήσετε και να τα προσφέρετε σε πουρέ μόνα τους ή να τα συνδυάσετε με άλλα φρούτα ή λαχανικά για μια πιο ολοκληρωμένη διατροφική πρόσληψη.

 

 

 

Σολομός

Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που, όπως προαναφέρθηκε, είναι θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη διασφάλιση της σωστής ανάπτυξης του εγκεφάλου και την πρόληψη ποικίλων καταστάσεων υγείας. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η τακτική κατανάλωσή τους. Όταν ωστόσο εισάγετε το σολομό σε πουρέ στη διατροφή του παιδιού, προσέξτε πολύ να αφαιρείτε τα κόκαλα με σχολαστικότητα.