Παρατηρήσατε ποτέ ότι το παιδί σας φαίνεται αγχωμένο ή ανήσυχο στο τέλος της σχολικής ημέρας; Ή μήπως αντιμετωπίζει δυσκολίες με τον ύπνo; Αν ναι, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση (PMR) θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη τεχνική που μπορείτε να δοκιμάσετε μαζί.

Η PMR καθιερώθηκε για πρώτη φορά ως αποτελεσματική τεχνική χαλάρωσης από έναν Αμερικανό γιατρό, τον Edmund Jacobson, ο οποίος πρότεινε ότι η σωματική χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε ψυχική χαλάρωση.

Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διαχείριση του στρες και του άγχους και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τον ύπνο, πονοκεφάλους ή χρόνιους πόνους. Στην πραγματικότητα, η PMR έχει αποδειχθεί ότι μειώνει ακόμη και την έκκριση ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη.

Διαβάστε επίσης: Βοηθώντας το παιδί να κόψει τις… κακές συνήθειες

Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα, τον οποίο μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να εξασκήσει την PMR:

Βάλτε το παιδί σας να πάρει μια άνετη θέση, καθιστό ή ξαπλωμένο 

Αν θέλει, μπορεί να κλείσει απαλά τα μάτια του.

Δείξτε του πως να επικεντρωθεί στην αναπνοή του

  • Ζητήστε του να πάρει μια βαθιά εισπνοή και να παρατηρήσει τους πνεύμονες και το στήθος του να γεμίζουν με αέρα.
  • Ζητήστε του να κρατήσει την αναπνοή του για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να εκπνεύσει.
  • Ζητήστε του να πάρει μερικές ακόμη βαθιές αναπνοές, εισπνοές και εκπνοές.

Στρέψτε την προσοχή του στις παλάμες του

Πείτε του να φανταστεί ότι προσπαθεί να στύψει ένα λεμόνι. Θα πρέπει να σφίξει τις γροθιές του σφιχτά, προσπαθώντας να στύψει όλο το χυμό από το λεμόνι για τουλάχιστον μερικά δευτερόλεπτα.

Πείτε στο παιδί να αφήσει το λεμόνι να φύγει και να χαλαρώσει τις γροθιές του. Βάλτε το να παρατηρήσει τη διαφορά ανάμεσα στην αίσθηση του να στύβει το λεμόνι και να το αφήνει.

Στρέψτε την προσοχή του στα χέρια του

Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για το παιδί να τεντώσει τα χέρια του πάνω από του κεφάλι του, όπως μια γάτα. Έπειτα, δώστε του λίγο χρόνο να χαλαρώσει.

Στρέψτε την προσοχή του στους ώμους του

Σε αυτό το σενάριο το παιδί είναι μια χελώνα που βάζει το κεφάλι της μέσα στο καβούκι της. Ζητήστε του να πιέσει τους ώμους του μέχρι τα αυτιά και να σπρώξει το κεφάλι προς τα κάτω στους ώμους του. Στη συνέχεια, βάλτε το να σηκώσει το κεφάλι του έξω από το καβούκι τους.

Στρέψτε την προσοχή του στο σαγόνι του

Ζητήστε του να φανταστεί μια μεγάλη τσίχλα στο στόμα του και να δαγκώσει δυνατά και μετά να χαλαρώσει το σαγόνι του, παρατηρώντας τη διαφορά.

Στρέψτε την προσοχή του στο πρόσωπο και τη μύτη του

Τώρα το παιδί καλείτε να φανταστεί την αίσθηση μιας μύγας που προσγειώνεται στη μύτη τους. Πρέπει κάπως να προσπαθήσει να τη βγάλει κουνώντας μόνο τους μύες του προσώπου. Πόσο διαφορετικά αισθάνεται όταν η μύγα πετάξει μακριά;

Στρέψτε την προσοχή του στο στομάχι του

Ένα μωρό ελέφαντας είναι έτοιμο να περπατήσει πάνω στο στομάχι του παιδιού και πρέπει να το σφίξει. Όταν το ελεφαντάκι φύγει μπορεί να χαλαρώσει.

Στρέψτε την προσοχή του στα πόδια και τα πέλματά του

Δημιουργήστε την εικόνα ότι το παιδί βρίσκεται σε μια μεγάλη λακκούβα με λάσπη και στέκεται ξυπόλητο, σπρώχνοτας τα πόδια του προς τα κάτω, μέχρι να βγούν και να τα τινάξουν.

Βάλτε το παιδί σας να καθίσει πάλι σε αναπαυτική θέση

Ζητήστε του να «σκανάρει» το σώμα του για τυχόν παρατεταμένη ένταση και αφήστε το να την απελευθερώσει. Πως αισθάνεται όταν είναι εντελώς χαλαρό;

Ήρθε η ώρα να ανοίξει τα μάτια του

Μιλήστε για το πώς αισθάνεστε στο σώμα αλλά και το μυαλό σας μετά την άσκηση. Τι διαφορές παρατηρείτε;