Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές καταστάσεις και περιβάλλοντα. Ας μάθουμε 5 ενδιαφέρουσες και, κατά κάποιο τρόπο, προσαρμοστικές αλλαγές που μας συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

 

 

5 αλλαγές στο δέρμα μας που συχνά προκύπτουν στην εγκυμοσύνη

Καθώς περιμένουμε το μωρό μας:

 

 

#1 Το δέρμα μας αυξάνει τη λάμψη του

Το δέρμα των εγκύων χαρακτηρίζεται αποδεδειγμένα από μια ιδιαίτερη λάμψη.

Από τη μία, αυτό οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές που διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, όπως εξηγείται σε δημοσίευση στο Indian Journal of Dermatology, Veneorology and Leprology και από την άλλη, η ροή του αίματος στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος αυξάνεται, γεγονός που αυξάνει και την οξυγόνωση των κυττάρων του δέρματος.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Συμπεριφορές που δεν φαντάζεστε ότι είναι αναπτυξιακά ορόσημα

 

 

 

 

#2 Μπορεί να εμφανιστούν εξανθήματα

Τα δερματικά εξανθήματα προκαλούνται από την εφίδρωση λόγω θερμότητας. Είναι επίσης σύνηθες να εμφανίζονται εξανθήματα με φαγούρα στην κοιλιακή χώρα και μπορεί να εξαπλωθούν στα πόδια, τους γλουτούς και τα χέρια.

Ωστόσο, αυτού του είδους τα δερματικά προβλήματα δεν είναι σοβαρά και δε χρειάζεται να σας ανησυχούν.

 

 

 

#3 Μπορεί να εμφανιστούν κηλίδες

Οι κηλίδες διαφορετικών τύπων είναι επίσης κοινές, ειδικά στην περιοχή του προσώπου.

Οι κηλίδες προκαλούνται από την αλλοίωση των χρωστικών κυττάρων, δηλαδή των μελανοκυττάρων. Όταν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία και η μελάγχρωση τους έχει μειωθεί σημαντικά, οι πληροφορίες τους παραμένουν λανθάνουσες και μπορεί να ξαναχρωματιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της έκθεσης στον ήλιο.

Ως εκ τούτου, το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά τη συνεχή χρήση αντηλιακών και την αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες.

 

 

 

#4 Εστίες ακμής

Η εμφάνιση ακμής είναι συχνή κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ειδικά σε γυναίκες που είχαν ήδη εστίες ακμής πριν μείνουν έγκυες, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί συνολικά μετά την εγκυμοσύνη.

Η πιθανή αιτία είναι η υπερβολική διέγερση της παραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες.

 

 

 

#5 Το δέρμα υφίσταται μικροτραύματα

Οι ραγάδες εμφανίζονται συχνά σε διάφορα σημεία του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, δημιουργούνται από τη ρήξη των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης ως αποτέλεσμα απότομου ή υπερβολικού τεντώματος του δέρματος.

Οι περιοχές που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν είναι το στήθος, η κοιλιά, οι μηροί και οι γλουτοί.

Το δέρμα υφίσταται διαφορετικές διαδικασίες επούλωσης στα διάφορα μέρη του σώματος. Απέναντι σε οποιονδήποτε παράγοντα του επιτίθεται, ξεκινούν οι διαδικασίες… επισκευής, αλλά η ταχύτητα και η ένταση ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή του σώματος. Οι περιοχές του λαιμού και του θώρακα είναι μια από τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν υπερτροφικές ή χηλοειδείς ουλές.

 

 

 

 

Είναι επίσης ενδιαφέρον το ότι:

Το πάχος της επιφάνειας του δέρματος διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα, το δέρμα στην κοιλιά είναι αρκετά λεπτό ώστε να επιτρέπει στο μωρό να αναπτυχθεί σωστά, ενώ το δέρμα στο πέλμα των ποδιών είναι το πιο παχύ.

Το δέρμα λειτουργεί ως προστατευτικός φραγμός στο σώμα, γι’ αυτό και το πάχος του είναι διαφορετικό σε κάθε περιοχή. Ακόμη και σε όλο το μήκος του, άλλα χαρακτηριστικά του δέρματος όπως το χρώμα και η υφή ποικίλλουν.

 

 

 

 

*Τελικά

Δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε ποιες αλλαγές θα εμφανιστούν στο δέρμα της κάθε γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο, πολλές μπορούν εύκολα να προληφθούν.

Φροντίστε να ενυδατώνετε το δέρμα σας καθημερινά με κρέμες –ειδικά στην κοιλιά– να πίνετε πολλά υγρά, να αποφεύγετε τη ζέστη και φυσικά να είστε σε επαφή με το γιατρό σας για σωστή καθοδήγηση.