Όλα τα παιδιά (όπως και οι ενήλικες) χρειάζονται αγάπη και προσοχή. Ο έντονος και πιεστικός όμως σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί πολλές φορές να μην μας επιτρέπει αρκετό χρόνο με εκείνα ή να μας εμποδίζει από το να έχουμε όλη μας την προσοχή στα παιδιά, όταν εντέλει τον βρίσκουμε. Αυτό φυσικά κατά κανόνα δεν γίνεται εσκεμμένα. Είναι δύσκολο για κάθε γονιό να βάζει στοπ στις ανησυχίες και στις καθημερινές υποχρεώσεις. Είναι δύσκολο να είναι πάντα νοητικά παρών.

Αντί όμως να αισθανόμαστε ενδεχομένως τύψεις όταν διαπιστώνουμε τα παραπάνω, είναι προτιμότερο να μπούμε στη διαδικασία να είμαστε πιο συνειδητοί. Κι αν ο χρόνος δεν περισσεύει, όπως έχουμε ξαναπεί, η ποιότητα και όχι η ποσότητα του χρόνου με το παιδί μας, μετρά. Μπορούμε λοιπόν μέσα έστω και στο λίγο χρόνο, να είμαστε πραγματικά εκεί για το παιδί. Για να το αγκαλιάσουμε, για να το ακούσουμε, για να παίξουμε ή να διαβάσουμε μαζί.

Γιατί είναι τόσο σημαντική μια τέτοια αλλαγή; Διότι, ανάμεσα σε πολλούς άλλους σημαντικούς λόγους, υπάρχει μια σχέση μεταξύ της προσοχής που τα παιδιά λαμβάνουν στην ηλικία που βρίσκονται και της μελλοντικής υγείας και ευημερίας τους στην ενήλικη ζωή.

 

 

Διαβάστε επίσης: Υπομονή: Πώς τη μαθαίνουμε ως γονείς;

 

 

 

 

Ποιες οι συνέπειες της έλλειψης προσοχής

 

 

 

Δυσκολία στον «εντοπισμό» συναισθημάτων

Η πρώτη συνέπεια της έλλειψης προσοχής είναι ότι τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους, πόσο μάλλον να τα διαχειριστούν. Έτσι, ίσως αδυνατούν να αναγνωρίσουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους, ακόμη και να αισθάνονται «άδεια».

 

 

 

 

Έλλειψη δεξιοτήτων

Τα παιδιά με γονείς που γενικά απέχουν έχουν κατά κανόνα κακή απόδοση στο σχολείο και έλλειψη, όπως είπαμε, συναισθηματικών αλλά και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Κατά συνέπεια, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς στο μέλλον.

 

 

 

 

Έλλειψη αυτοεκτίμησης

Η έλλειψη προσοχής ή στοργής στην παιδική ηλικία κάνει τη σχέση των παιδιών με τον εαυτό τους να πάσχει. Μπορεί να γίνουν οι χειρότεροι επικριτές του εαυτού τους και τα θέματα αυτοεκτίμησης να κάνουν τη ζωή τους μεγαλώνοντας μια συνεχή μάχη μεταξύ αυτού που νιώθουν για τον εαυτό τους και αυτού που θέλουν να νιώσουν.

 

 

 

 

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Τέλος, τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν άλλους ανθρώπους καθώς μπορεί να ανησυχούν συνεχώς ότι τα άτομα που αγαπούν αναπόφευκτα θα τα πληγώσουν. Αυτό δυσκολεύει σχεδόν κάθε είδους μακροχρόνια σχέση.

 

*Συμπερασματικά, να θυμάστε ότι οι συνέπειες της έλλειψης προσοχής στην παιδική ηλικία μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επιβλαβείς γι’ αυτό και είναι σημαντικό να βεβαιώνεστε σε κάθε περίπτωση πως τα παιδιά λαμβάνουν την προσοχή, τη στοργή και τελικά την αγάπη που χρειάζονται.