Οι μπαμπάδες είναι αυτοί που γαργαλάνε τα παιδιά, «παλεύουν» μαζί τους, τα ρίχνουν κάτω ή τα πετάνε στον αέρα παίζοντας. Συνήθως, είναι εκείνοι που προτείνουν τα… ζωηρά παιχνίδια γεμάτα κίνηση και δράση. Έτσι, μεταξύ άλλων, προωθούν την ανεξαρτησία στα παιδιά.

Τι άλλο κάνουν που τους καθιστά αξιολάτρευτους;

 

 

Διαβάστε επίσης: Γονείς «ελικόπτερα»: Μπορεί να κάνουν και καλό στην υγεία του παιδιού;

 

 

 

5 λόγοι που αγαπάμε τους μπαμπάδες ακόμα πιο πολύ

 

 

#1 «Διαλύουν» το φόβο

Ένας μπαμπάς, εν αντιθέσει με μια μαμά, θα ενθαρρύνει το παιδί να σκαρφαλώσει ψηλότερα, να τρέξει πιο γρήγορα, να βάλει όλη του τη δύναμη σε αυτό που κάνει. Θα κρατήσει το παιδί να ανεβεί στο μονόζυγο της παιδικής χαράς, θα καθίσει δίπλα του στα συγκρουόμενα.

Έτσι, οι μπαμπάδες βοηθούν τα παιδιά να ξεπεράσουν τυχόν φόβους τους, να δοκιμάσουν- ξεπεράσουν τα όριά τους, να ρισκάρουν λίγο περισσότερο και τελικά να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

 

#2 «Μαλακώνουν» εύκολα

 

Μπροστά στα νάζια, τις γλύκες και τις αγκαλιές των παιδιών, δύσκολα ένας μπαμπάς μπορεί να… αντισταθεί και τα παιδιά, καλώς ή κακώς, το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Ακόμα κι αν έχουν πει αρχικά για κάτι «όχι» μεταπείθονται πιο εύκολα, σε σύγκριση τουλάχιστον με τις μαμάδες και όσο σκληροί κι αν δείχνουν, τελικά «λιώνουν» στα… τερτίπια των παιδιών τους.

 

#3 Δεν είναι καχύποπτοι

 

Οι μπαμπάδες συνήθως δεν αρέσκονται στις πολλές επεξηγήσεις. Όταν τα παιδιά ζητούν κάτι, σίγουρα θα ρωτήσουν το λόγο, αλλά θα αρκεστούν στην απάντηση που θα πάρουν χωρίς περαιτέρω ερωτήσεις και χωρίς να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν κάποιο «ένοχο» μυστικό πίσω από τα λόγια των παιδιών.

 

#4 «Εκτός προγράμματος»

 

Οι περισσότεροι μπαμπάδες δεν αγχώνονται για το αν τα παιδιά θα ακολουθήσουν αυστηρά το πρόγραμμα με τις καθημερινές τους υποχρεώσεις (τουλάχιστον όχι τόσο όσο οι μαμάδες).

Ακριβώς γι’ αυτό, σπάνια θυμώνουν αν τα παιδιά βγουν για λίγο εκτός.

 

#5 «Τάξη και καθαριότητα»

 

Άλλο ένα πράγμα για το οποίο συχνά δεν αγχώνονται οι πιο πολλοί μπαμπάδες. Έτσι, ούτε σε αυτήν την περίπτωση αντιδρούν αυστηρά στις όποιες σκανταλιές, στα παιχνίδια που κάνουν μαύρα τα ρούχα και στην ακαταστασία των παιδικών δωματίων (πράγματα που συνήθως φέρνουν σε απελπισία τις μαμάδες).

Το αποτέλεσμα; Δείχνουν μεγαλύτερη επιείκεια στην αδυναμία των παιδιών να είναι πάντοτε τακτικά και προσεκτικά και μάλλον και εκείνα με τη σειρά τους αισθάνονται μια κάποια μεγαλύτερη «ελευθερία» κοντά τους.

 

Γιατί όλα αυτά είναι σημαντικά; Επειδή χαρίζουν ισορροπία μέσα στην οικογένεια και προσφέρουν στα παιδιά ποικίλα εργαλεία ανάπτυξης, κάνοντας παράλληλα τη ζωή να έχει αυτό το «αλατοπίπερο» που χρειάζεται καθημερινά για να τη χαιρόμαστε όλοι, μικροί και μεγάλοι, στο έπακρο.