Ως γονείς, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τα παιδιά σας είναι να αναγνωρίζετε τα επιτεύγματα και τις υγιεινές συνήθειες τους.

Τότε είναι που βάζετε τους «μυς» της ενσυναίσθησης να δουλέψουν για να ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών σας.

Είναι σημαντικό να αποδεχτείτε, ωστόσο, ότι κανείς δεν γεννιέται τέλειος – το παιδί σας θα κάνει τελικά κακές επιλογές.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Το κοινό λάθος που κάνουμε και σαμποτάρει την επιτυχία τους

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε και αντιδράτε στην κατάσταση είναι αυτός που καθορίζει αν θα πάρει καλύτερες αποφάσεις και θα αναπτύξει υγιείς συνήθειες στο μέλλον.

Δείτε πώς να μεγαλώσετε παιδιά με αυτοπεποίθηση, εξυπνάδα και ενσυναίσθηση, κάνοντας αυτά τα 4 πράγματα όταν συμπεριφέρονται άσχημα:

1. Επικεντρωθείτε στη συμπεριφορά του παιδιού σας

Το να επαινείτε συγκεκριμένες συμπεριφορές είναι καλύτερο από το να επαινείτε το παιδί ως ολόκληρο το άτομο. Είναι η διαφορά ανάμεσα στο να λέτε: «Είσαι πολύ καλό παιδί!» και «Έκανες πολύ καλή δουλειά βάζοντας τα παιχνίδια σου στη θέση τους».

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά δεν βρίσκονται πάντα κάτω από το μικροσκόπιο της ταξινόμησης ως «καλά» ή «κακά» παιδιά. Κριτικάρονται για τις συμπεριφορές τους, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν ώστε να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.

Το ίδιο συμβαίνει και με την άλλη πλευρά. Είναι προτιμότερο να πείτε: «Δεν ήταν ωραίο που πήρες το παιχνίδι του αδελφού σου» παρά «Δεν είσαι καλός αδελφός». Έτσι, τα παιδιά θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν καλύτερες επιλογές για να σκεφτούν στο μέλλον.

2. Χτίστε την αυτοεκτίμησή τους

Πριν τα νήπια εξελιχθούν σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, θα πρέπει να τους ζητήσουμε να γίνουν βοηθοί. Η συμμετοχή των παιδιών σας στις καθημερινές σας εργασίες τους παρέχει αυτοσυμπόνια και τα κάνει να αισθάνονται ότι έχουν κάτι ουσιαστικό να προσφέρουν.

Μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας κάνοντας ερωτήσεις όπως «Μπορείς να παίξεις με το αδερφάκι σου για 10 λεπτά για να μπορέσει η μαμά να τελειώσει τη δουλειά της;».

3. Συζητήστε για τα συναισθήματα

Κάντε ανοιχτές συζητήσεις και δραστηριότητες που εξερευνούν τα συναισθήματα. Το θέμα είναι να καθοδηγήσετε τα παιδιά στον υπέροχο κόσμο των συναισθημάτων.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν τους γονείς να διαβάζουν εικονογραφημένα βιβλία στα νήπια τους. Ανακάλυψαν ότι τα παιδιά στα οποία ζητήθηκε να συζητήσουν τα συναισθήματα στα βιβλία είχαν την τάση να μοιράζονται πιο γρήγορα και πιο συχνά.

4. Αποφύγετε τη δωροδοκία

Μερικές φορές, οι γονείς παραιτούνται από τη διόρθωση της κακής συμπεριφοράς και καταφεύγουν στη δωροδοκία. Αλλά αρκετοί ερευνητές λένε ότι οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν αυτή την τεχνική.

Η δωροδοκία είναι μια στρατηγική που λειτουργεί μόνο βραχυπρόθεσμα. Η καλή συμπεριφορά δεν είναι κάτι που πρέπει να εξαγοράζεται με παιχνίδια και φαγητό.