Τα παιδιά έχουν συχνά τόσο πολύ ενθουσιασμό μέσα τους. Μπορούν να είναι χαρούμενα και εξωστρεφή. Πολλά από αυτά παίρνουν ρίσκα χωρίς να ανησυχούν για το πώς φαίνονται στους άλλους.

Συχνά δεν επιβαρύνονται από την αμφιβολία που μπορεί να είναι πάντα παρούσα στις σκέψεις των ενηλίκων όταν δοκιμάζουν κάτι καινούργιο.

Οι ενήλικες έχουν μάθει να είναι επιφυλακτικοί για το τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτούς και νοιάζονται ίσως υπερβολικά για το αν θα τους κρίνουν.

Διαβάστε επίσης: Τα καλά του να… βαριούνται τα παιδιά

Όταν όμως τα παιδιά παίζουν, φαίνεται ότι περνούν την καλύτερη στιγμή της ζωής τους. Μπορεί να είναι πραγματικά αναζωογονητικό να βλέπετε τα παιδιά να παίζουν ελεύθερα και ανοιχτά χωρίς να ανησυχούν καθόλου για την κρίση ή την έγκριση κανενός.

Οι κίνδυνοι της αρνητικότητας

Δυστυχώς, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν σε μια στιγμή. Όταν κοιτάμε πίσω στη ζωή μας, οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να θυμηθούμε μια φορά που κάποιος είπε κάτι που «έσβησε» τον ενθουσιασμό μας και μας έκανε ξαφνικά να συνειδητοποιήσουμε ότι μας κρίνουν αρνητικά.

Ίσως ήταν μια ζωγραφιά που μας ενθουσίασε και την δείξαμε σε έναν ενήλικα που μας κορόιδευε. Ίσως ήταν κάποιος που μας επέκρινε για τον τρόπο που μιλούσαμε ή που φαινόμασταν. Ό,τι κι αν ήταν, πιθανότατα μας έκανε να νιώσουμε αμήχανα.

Μάθαμε ότι έπρεπε να προσέχουμε τον εαυτό μας και ότι δεν ήταν ασφαλές να είμαστε απλώς ο εαυτός μας. Μας στέρησε την ελευθερία που νιώθαμε προηγουμένως να ζούμε χωρίς να νιώθουμε την πίεση των κρίσεων των άλλων στη ζωή μας.

Η πραγματικότητα είναι ότι η αρνητικότητα μπορεί εύκολα να καταπνίξει τη δημιουργικότητα. Γι αυτό είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια ατμόσφαιρα αποδοχής και σεβασμού για το παιδί σας.

Ανάπτυξη εμπιστοσύνης στη δημιουργικότητά τους

Η δημιουργικότητα καλλιεργείται όταν τα παιδιά έχουν την αυτοπεποίθηση να εκφράζονται χωρίς το φόβο ότι θα υποτιμηθούν. Μερικές φορές οι ενήλικες, σε μια προσπάθεια να είναι διδακτικοί, θα «διαλύσουν» την ιδέα ενός παιδιού προσπαθόντας να την αναμορφώσουν σε κάτι που θεωρούν ότι αξίζει περισσότερο.

Αυτό μπορεί να βλάψει την αυτοπεποίθηση του παιδιού και επίσης να το κάνει να νιώσει ότι δεν είναι ασφαλές να εκφραστεί σε αυτά τα άτομα, από φόβο μήπως του πουν ότι αυτό που κάνει είναι λάθος.

Δείχνοντας ενθάρρυνση στα παιδιά, μπορούμε να υποστηρίξουμε τη μοναδικότητα και τη δημιουργικότητά τους αντί να την καταπνίξουμε. Η αναγνώριση ότι ένα παιδί εξακολουθεί να μαθαίνει και να εξερευνά πώς να κάνει πράγματα είναι το κλειδί.

Το να είστε ο υπέρμαχός τους και να τα αφήνετε να ξέρουν ότι δεν πειράζει να ρισκάρουν, μπορεί να κάνει θαύματα για να διατηρηθεί ζωντανή η σπίθα της δημιουργικότητας σε ένα παιδί.

Φυσικά, θα αντιμετωπίσουν αρνητισμό καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο, βοηθώντας τα να εμφυσήσουν αυτοπεποίθηση και να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ταλέντο και ότι οι ιδέες τους έχουν σημασία, μπορούν να τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν την αρνητικότητα μεγαλώνοντας και να συνεχίσουν να πιστεύουν στον εαυτό τους.

Για να συνεχίσουν τα παιδιά να είναι δημιουργικά, χρειάζονται ενθάρρυνση, υποστήριξη και ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτά.